29 Март 2024петък02:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Учен къща не храни

Само в България хората с най-висока квалификация са най-ниско платени

/ брой: 186

автор:Велиана Христова

visibility 95

С мизерното заплащане, което получават, българските учени няма как да бъдат задържани в страната. За времето, в което тази констатация я слушаме всекидневно, се роди и израсна поколение деца, които са вече на по 15 години. Не остана българин, който да не знае, че у нас наука къща не храни. Политиците от празни словоблудия за важната роля на учените и от обещания да се погрижат за науката ходят с пришки на езиците. И нищо. Вече толкова години. Което означава само едно - че май е държавна политика да се смачка науката и напълно съзнателно в България се държат в мизерия онези, които са призвани да движат обществото и икономиката напред.
Преди няколко дни излезе новата статистика на НСИ за заплащането в различните сектори. Традиционно класацията водят далекосъобщенията и създаването и разпространението на информация (2158 лв. средна заплата), финансите и застраховането, енергетиката. Сектор "Държавно управление" също надскочил границата 1000 лв. В образованието средната заплата е 893 лв. месечно. Общо за обществения сектор заплащането от хазната било скочило на 975 лв. И на този фон - поредното

 пълно затъмнение за мизерията в науката

която статистиката причислява към сектор "Професионални дейности и научни изследвания", където, видите ли, възнагражденията са добри - средно 1351 лв.! Само че в БАН средната заплата довчера бе 628 лв., сега май се е вдигнала с няколко лева нагоре заради ръста на минималната заплата. Та, очевидно оповестената двойно по-висока сума е за сметка на адвокатите, консултантите към разни министерства, рекламните агенции, оценителите при застраховки, бизнес посредниците, импресариата и пр., които са в един кюп с учените. Много удобно! В публичния сектор като цяло очевидно също не науката е помпата за заплатите нагоре. А всъщност, средната заплата на учените по размер е след най-ниската - тази в сектор хотелиерство и ресторантьорство, която е 594 лв.
Реалната картинка в науката е абсурдна. Хората с най-много знания и с най-висша квалификация са най-ниско платени. Такова чудо няма никъде по света, дори в Буркина Фасо. Откакто при правителството на Станишев докторантските стипендии станаха 450 лв., се стига до голямата българска "иновация" - когато докторантът защити дисертация и го назначат на научна работа, заплатата му... пада на 440 лв. И като се приспаднат удръжките, той всъщност получава под минималната за страната заплата, която от тази година е 420 лв.! Начинаещ учен за същата работа и същите компетенции в Германия получава над 4200 евро месечно, в Англия - над 2700 евро, в Испания - 2100 евро, дори в Полша заплатата му, преизчислена в евро, е 1250 евро месечно! А заплатата на цял професор в БАН едва стига 800 лв.
Пак според данните на НСИ, в научните организации работят 5176 изследователи и от тях

на възраст 25-34 г. са само 2,4% -

658 души! Във вузовете картината е малко по-добра, там има приходи и от студентските такси и заплатите са по-високи, но положението пак не е розово. При този пълен нонсенс не е ясно с кой акъл мнозинството в сегашния парламент на два пъти категорично отхвърли предложението на БСП да се въведат базови заплати за учените и преподавателите - поне две минимални за страната заплати за асистент и до пет минимални заплати за професор. Левицата внесе това предложение при промените и в Закона за висшето образование, и в Закона за насърчаване на научните изследвания. Нямало обаче практика да се въвеждат базови заплати със закон, отсякоха депутатите от мнозинството, чието собствено възнаграждение именно със закон е заковано на три средни заплати в обществения сектор... При обсъждането на "насърчаването" се видя големият интерес към науката - в залата бяха по-малко от половината депутати, предложението на левицата бе отхвърлено с 37 гласа "за", 24 "против" и 38 въздържали се. А ставаше дума за някакви 4-5 милиона лева допълнително. Които можеха да намалят потоците мозък, изтичащи през Терминал 2.
Тези дни в интернет тръгна петиция от учени и преподаватели, които настояват

допълнителното възнаграждение за степен "доктор"

да бъде законово определено на 200 лв., когато се обсъжда бюджет 2017. Сега в науката то едва стига половината от тази сума. Няма да ги огрее, разбира се. Защото ако "докторите" у нас са по груба сметка 7000, кой ще им даде 1,4 млн. лв. допълнително за някаква си придобита квалификация? Да не говорим, че ако човек, защитил дисертация, отиде да работи не в науката или образованието, а в обществената или производствената практика, за научната квалификация не му се плаща. Това, че е учил и знае повече от другите, няма никакво значение. Иначе, във всички стратегии и програми за пред Брюксел властта е записала как науката ще осигури интелигентен растеж на икономиката. Ще осигури със сигурност растеж, но не у нас и не на нашата икономика.    
Откак Еврокомисията одобри новата оперативна програма на МОН за наука и образование, там се развихри една пиар еуфория от обещания към учените ни - щели да вземат по 3000 лв. месечно от одобрените проекти. МОН щяло да убеди Брюксел, че не може заплащането по проекти на изследователите от бившите соц. страни да зависи от средната заплата за страната, която в България е най-ниската в целия съюз. Защото нашите учени вършат същата работа като колегите им от западните страни, но онези там взимат по 55 лв. надница на ден, а нашите - по 7 лв. Естествено, нищо не се промени.    


Поредно безобразие бе извършено

във фонд "Научи изследвания" на МОН - единствения национален инструмент за финансиране на научни проекти. В Европа такива фондове разполагат с милиарди, у нас знаменитият Симеон Дянков и парите на фонда намали над 3 пъти през 2009 г., та сега той се върти около някакви 28 млн. лв. годишно. Но поне от 2010 г. досега учените и преподавателите според предишния правилник на фонда имаха право на възнаграждения в размер до 35% от годишната цена на проекта, ако поне една трета от екипа са докторанти и млади учени; до 30%, ако докторантите са една пета, и до 20%, ако в екипа няма докторанти и млади учени. Фондът и без това замря от 2012 г. насам заради скандалите при Сергей Игнатов, а сега пък от юни т.г. работи по нов правилник, в който заплащането е премахнато! Щяло било да се определя с насоките за всеки конкретен конкурс. Е, сега обявиха тематичен конкурс за фундаментални изследвания за едни смешни 9 млн. лв. за годината - общо за всички области на науката. И какво пише в насоките? Разходите за персонал включват някакви пари за наемане на млади учени към проекта, а за екипа - само до 20% от цената на проекта. В следващия конкурс може да са и до 5%... 
Затова пък МОН пусна за обсъждане в срок до днес (16 август) проект на наредба как ще се разпределят конкретно в държавните вузове средствата, които те получават за научна дейност. Тези средства вече трета година са намалени до 8 млн. лв. за всички висши училища в драстично нарушение на закона, който изисква сумата за целта да е 10% от размера на издръжката на студентите. И уж вузовете, които нямат научна продукция извън домораслите местни брошурки, нямаше да получават такива пари, както шумно рекламираше Кунева. А се оказа, че просто ще им дават малко по-малко. Затова пък наредбата връща разпоредбите, които преди важаха за фонда - когато вузовете разпределят парите по проекти, ще може да плащат възнаграждения до 35% от годишната цена на договора, ако в научния екип има докторанти или млади учени (за които са до 30% от парите за възнаграждения). Ако няма докторанти, останалите получават до 10% от средствата по проекта. Това може би ще помогне малко на младите, докато са докторанти. А после? После те - особено младите от научните институти, ще се ориентират плътно към благините на научния живот я в САЩ, я в Германия или Испания, откъдето разни фондации и тамошни държавни организации ги привличат с програми за стажове и стипендии от по 4200 долара на месец (пише ги в сайта на МОН).
Последно за капак учените ни през този месец получават съобщения от издателството Elsevier, което поддържа научните бази данни "Скопус" и "Сайънс дайрект", че от 15 август - сиреч от вчера,

им се спира достъпът до базите данни

понеже МОН е платило абонамент само до края на 2015 г. Всъщност, МОН от началото на годината има проблем с международните бази данни. Единствено за базата данни "Томпсън Ройтерс" абонаментът е по-евтин и е платен. Но най-богатата база данни - "Скопус", и "Сайънс дайрект" (включващ текстовете на научните статии) се плащат в пакет, а МОН не е предвидило пари за тях при правенето на бюджета си за тази година. Затова учените ни оттук нататък ще бъдат лишени от възможността да общуват със световната наука и да следят бързото й развитие във всички области. МОН дори не им съобщава това.
И още по-лошо - "Скопус" е базата данни, която се използва за правенето на рейтингите на вузовете, от които пък ще зависи оценката им по основен показател - научната дейност. А по тази оценка се прави не само рейтингът, но от нея ще зависи и финансирането на вузовете. Като ги няма данните, какви рейтинги и какви оценки смятат да правят с пръст в тавана? Впрочем, на фона на всичките гръмки лозунги за качество, от които управляващите не могат да си затворят устата, никому ли не прави впечатление, че тъкмо най-качествените и най-доказаните творци на науката у нас - тези в БАН и в Софийския университет, имат най-ниското заплащане сред колегите си в целия сектор?

Така че, останете си със здраве в провинция Булгаристан - все по-бедна и все по-невежа! 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ