29 Март 2024петък14:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дянков: Пари нямам, да ги даде Тотю!

Ще се преборят ли синдикатите за по-висока минимална заплата?

/ брой: 77

автор:Ева Костова

visibility 157

Навремето управител на НОИ имаше навика да казва, че пенсиите са като фиш за тотото - с малки суми, но редовно. Сега това правило спокойно може да се приложи за доходите и по-точно - за минималната работна заплата. Никой не предлага, нито пък призовава управляващите да вдигнат революционно този вид възнаграждение. Всички обаче виждат крещящата нужда то да расте с малко, но по-често. Точката на замръзване отдавна е минала санитарния си минимум и вече дава отражение с отрицателен знак на потреблението и на самата икономика като цяло. Да се продължава с него не само ще се влоши климатът, но и ще ескалира

социално напрежение до точка на кипенето

Като се прибави и финансовият пакт на Симеон Дянков, направо ще стане неудържимо. И това вече няма да е само наша вътрешна работа, а сто на сто ще разтревожи Европа, която досега нямаше отношение към доходите в България. Или поне даваше вид, че не я интересува, но периодично отчиташе беднотията ни в съответните доклади. "За сведение", докато у нас продължава тенденцията трудът да генерира бедност.
Тези дни в Хасково министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов призна, че работните заплати се определят на базата на производителността на труда и тъй като миналата година тя расте с близо 7 процента, мисли, че има добра почва за дискусия по този въпрос.
 Преговорите в тази насока сред социалните партньори вече тръгнаха. С какво сядат на масата синдикати и работодатели? Според КНСБ по двата критерия - инфлация и производителност на труда, ако се приложи досегашният подход за пълно отчитане на инфлацията и 75 на сто от производителността на труда, се очертава индекс на нарастване на минималната заплата от порядъка на поне 7,35 на сто. Синдикалистите настояват за такова увеличение, че нетният размер на минималната заплата да покрие поне официалната линия на бедност от 211 лв. Наред с това размерът й да се придвижи към 60-процентното съотношение със средната работна заплата за страната, което е препоръка на Европейския парламент от 2010 г. - Годината за борба с бедността. Експертите са изчислили, че съотношението на МРЗ към средната работна заплата за страната за последните 4 години спада последователно - от 41,8 на сто през 2007 г. до 37,1 на сто за 2010 г.

За да се пречупи тази тенденция

те предлагат 290 лв. минимална работна заплата. За по-високото трудово възнаграждение настояват и от БСП заедно с искане за увеличение на още много социални плащания, стана ясно и на протестния митинг на левицата срещу обедняването неотдавна.
През кризисната 2009 г. се прекъсва и тенденцията на двуцифрен номинален ръст на средните заплати на национално равнище,  характерна за последните пет години, отчете НСИ. По-неприятното е, че се сбъднаха предварителните очаквания, че нарастване на средната заплата може да се постигне благодарение преди всичко на последователно и трайно свиване на заетостта, отчитат специалистите. Свидетели сме как обективността на всякакви внушения за увеличени доходи от труд отиват на вятъра, ако не се държи сметка за драматичната последица от кризата през 2009 г. - вече проведените и провеждащи се сега и занапред съкращения на хора.
В същото време относителният дял на доходите от работна заплата в общия доход на домакинствата бележи тенденция на спад и от 56-57% в първите два месеца на 2009 г. в последните два месеца на годината достига 49-50%, отчитат още от статистиката. През ноември и декември доходите от работна заплата на човек от домакинство спадат с 1,5 и 2,3%.
"Двата представителни синдиката КНСБ и "Подкрепа" предложихме

пакет от мерки за повишаване на доходите

на населението във връзка със създалата се инфлационна обстановка, първо, и второ, във връзка с факта, че откакто това правителство е на власт, няма политика по доходите и основните параметри на политиката по доходите са замразени, в това число и минималната работна заплата. Държим да се започне от минималната работна заплата, защото на нея работят около 160 хил. души в България. Тези хора всъщност получават нетен доход от тази заплата, тъй като тя не е необлагаема, 187,50 лв., което е много по-ниско дори от замразения праг на бедност, който кой знае защо г-н Дянков декретира и замрази за 2011 г.  При това положение се получава, първо, страхотен дисонанс в разполагаемите доходи на населението и де факто ние увеличаваме армията на работещите бедни, които с тази заплата не само не могат да възстановят работната си сила, но и не могат да посрещат най-насъщните си плащания." Това коментира за ДУМА експертът на "Подкрепа" Мика Зайкова.
Както отчетоха от Института по синдикални и социални изследвания към КНСБ, минимално необходимото на един човек, за да може да работи, да си възстановява работната сила, е 511 лв., или

за домакинство с 2 деца сметката излиза 1400 лева

Тези доходи могат да бъдат само мечта за доста голям брой от домакинствата на фона на безработицата и на фона на замразените доходи.
Тези констатации се разминават и с високомерното виждане на работодателите, че "предложенията за ръст на минималната работна заплата и на доходите в реалния сектор са прокризисни и не отразяват актуалните проблеми на икономиката ни". Това каза зам.-председателят на БСК Димитър Бранков по повод предложението на КНСБ  и "Подкрепа" за увеличение на МРЗ до 290 лв. От там припомнят и фактите за високата фирмена и междуфирмена задлъжнялост (в голямата й част генерирана от държавата!); срива на инвестициите; намалената кредитна активност; резкия спад на обществените поръчки и др. В тези условия въвеждането на допълнителни тежести за бизнеса би било пагубно за неговото посткризисно възстановяване, категорични са работодателите, преди още да са тръгнали истинските преговори за размера на минималната работна заплата. И нито дума за връзката с повишената производителност на труда, призната от социалния министър, като условие за по-добро заплащане.
Толкова за бизнеса, който е заникъде без наетите в него. И които не правят "бизнес за мене си", а очакват по-адекватно признание за труда си. Потупването по рамо пред строя отдавна вече не струва... Пък и когато един бизнесмен говори, че минималната работна заплата ще го катурне, това означава, че той не е никакъв бизнесмен, след като

едни 30 лв. ще го катурнат

коментират запознати. "Всъщност те искат по-голяма норма на печалба. Те до такава степен са свили числеността, че в повечето от фирмите са под технологичния минимум, което създава условия за трудови злополуки и за други много неприятни неща. И това си е, колкото и да го смятат термина за комунистически - чиста, жива, безумна експлоатация на хората. Те искат с възможно най-малко хора да печелят възможно най-много. Аз мисля, че всичките тежести от кризата не могат да се прехвърлят върху гърба на изтерзания български народ", смята Мика Зайкова.
Осигурил съм необходимите средства от 1 юли да се увеличи минималната работна заплата от 240 на 270 лв., каза преди дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Изпълнил съм ангажимента си към финансовия министър Симеон Дянков, като съм осигурил необходимите 7,5 млн. лв., "пое удара" той. Както се казва - ще поживеем, ще видим.

Блиц

Мика Зайкова:
Без вътрешно потребление няма ръст на БВП


- Защо е важно да се увеличи минималната работна заплата?
- Минималната работна заплата има двояко значение. Тя, от една
страна, измерва приноса на работещия на най-нискоквалифицирания труд, но, от друга страна, има и социална функция. Тя трябва  да даде възможност човек да възстанови работната си сила и да изхранва семейството си, но има и друго важно качество - катализатор е на повишението на доходите. Тя побутва отдолу първо минималните осигурителни прагове, социалните дейности и минималните работни заплати в отделните отрасли и икономически дейности. Ето защо ние смятаме, че твърдението на работодателите, че видите ли, на нас минимална работна заплата не ни трябва, а трябва да се договаряме само в отраслите, е смешен плач по простата причина, че те, минималните заплати, в отделните браншове, когато ги договаряме, за тях долната граница е минималната работна заплата. И ако ние нея не побутнем, няма как да повишим другите доходи.
Друг начин, разбира се, да се повишат доходите, особено в реалния сектор, е да приложим комплект от критерии, който прилагахме преди 2 години за определяне на един препоръчителен коефициент за ръст на работната заплата. Казвам препоръчителен, защото състоянието на фирмите, особено в условията на криза, е различно. Ние не си измисляме нито препоръчителния индекс, нито минималната работна заплата, а сме за създаване на механизъм за формиране на работната заплата, който определя един коридор, един толеранс, в рамките на който може да се договорим. А що се отнася до препоръчителния индекс за увеличаване на работните заплати, там има четири групи критерии: първият е инфлация, вторият - ръст на производителността на труда, третият е конкурентоспособност и четвъртият - отражение на нивото на данъчната и осигурителната тежест.
- Оптимистка ли сте за това, че ще стане?
- Как да съм оптимистка, след като преди да сме стартирали още по същество преговорите, финансовият министър вика: "Нямам пари, да ги даде Тотю." А не може ли да разбере този човек, че без да стимулира вътрешно потребление, няма как да има ръст на БВП.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ