25 Април 2024четвъртък04:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Господ да ни е на помощ!

/ брой: 188

автор:Константин Иванов

visibility 1796

Ще започна от 1915 г, но бързо ще стигна до наши дни. В 1915-а е родена майка ми, първородна дъщеря на Ана и Вельо. Раждат им се в следващите 7 години още четири деца - две момичета и две момчета. Напомням, че това са смутни времена - Балканската, Съюзническата, Първата световна война. Дядо Вельо участва във всичките, връща се сакат с един крак и туберкулоза. Майка ми е разказвала, че са живели в едно мазе, преградено наполовина, в другата половина хазяйте са съхранявали кюмюра си. Когато излизали да се попекат на слънце пред мазето, баба Анче ги предупреждавала да мируват, та да не разсърдят хазяйката. Пълна мизерия, двете братчета и сестриче умират невръстни, вероятно заразени от баща си от туберкулоза, тя отнася през 1939 г. и вуйчо Ваньо. Пеницилинът спаси от "жълтата гостенка" майка ми след 9 септември. Оцелява леля Фимче, най-малката й сестра, защото още след раждането й в 1922 г. я дават за осиновяване на бездетната сестра на баба Ана.
 Независимо от мизерията, смъртта на три от децата й и ранното й овдовяване, помня баба Анче, тя доживя дълбока старост, винаги засмяна, енергична, заета с нещо - преде вълна за пуловер, тъче черги, приготвя зимнина, щастлива да посрещне и почерпи с вишнево сладко двете си внучета. Не бързайте да отсечете: "Тъпа, безчувствена бабичка". Крепеше я вярата в Господ. Той я дарил с деца, той й ги отнел, те, невинните, са сега щастливи при него. (Между другото жена ми, която беше лекарка в палестинската болница в бейрутския квартал Шатила, ми е разказвала, че когато починело бебе и подавала вързопчето с трупчето "жената проплаче, бащата се усмихне на съчувствията, които изказвам: "Няма нищо дотора, Аллах дал, Аллах взел").
За какво разказвам тази стародавна и печална история. Баба Анче и палестинецът се уповават изцяло на своя бог, нищожни са техните възможности да влияят на събитията, приемат и бедността, и нещастията, и смъртта с примирението на обречени - като нещо фатално, което не зависи от човешката воля. Те може да бъдат разбрани, чувството им за обреченост и фатализъм има обяснение.
Малко е да се каже, че такъв фатализъм не е позволен на министър-председателя на България, човека, който в голяма степен държи в ръцете си съдбините на страната и народа й. "В този свят, ако някой спаси България, то това ще е Господ", рече Бойко на честването на Успение Богородично в Троянския манастир. Е, както си му е навикът, не пропусна да подчертае как във времена на кризи "отпуснали сме 1 420 000 лв. за този манастир"; държа проповед за "братолюбието между църквата и българската държава". В синхрон се оказа и мънкащият, както обикновено, в брадата си патриарх Неофит, който доведе до знанието ни, че "Света Богородица е обещала да бъде с нас през всичките дни и с тези, които страдаха"... Чел съм, но пак прехвърлих Светото писание, не го открих това обещание на Богородица.
Напълно съзнавам, че написаното може да бъде прието от вярващите като сквернословие. Както сподели навремето с мен ректорът на Семинарията в  светата обител в руския град Загорск: "Има две вери: вярата, че има Господ и вярата, че няма Господ". Заявявам без стеснение, че съм от тези, които вярват, че няма Господ и затова си позволявам да се отнасям с резерви към станалите така показни литийни шествия, разнасянията и целуванията на "чудотворни" икони и набожното кръстене на пестеливо облечени момичета и момчета, които пътьом се уговарят в коя дискотека да изкарат нощта. Да не говорим за тържественото освещаване на мутренски заведения и луксозни автомобили от по двама, трима попа, които ръсят с китката джипа и собственика, обърнал се в правата вяра и забравил за времето на една литургия далавераджийските си золуми.
Баба Анче намираше във вярата в Господ утешение за смъртта на децата си, за мизерията, за неволята. Това беше искрена вяра и тя я крепеше. Участие в спектакъл са литийните шествия, показното кръстене, целуване на икони от хора, които хабер си нямат що е това Стар и Нов завет, евангелия, десет божи заповеди, страсти Иисусови - май искам прекалено много. А премиерът на България да вдигне бялото знаме и да признае на всеослушание, възпроизведено чинно от всички телевизии, че "В този свят, ако някой спаси България, то това ще е Господ". Ако това не е признание за безсилие, не, за истински провал, тогава какво е? 
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ