19 Април 2024петък23:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Емил Георгиев:

Редно е топлинните счетоводители да отпаднат

За социално слабите потребители такса "сградна инсталация" при изключени радиатори да се поеме от държавата или общините, предлага изпълнителният секретар на ФПБ

/ брой: 188

автор:Мая Йовановска

visibility 1507

Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е в чужбина изпитвания и сертификация, като и защита на правата на потребителите. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като ръководител на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на Политически клуб "Екогласност", а от 2006 година е лидер на партията. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България (ФПБ), а през миналата година стана неин изпълнителен секретар. Депутат в 42-то НС от Коалиция за България.


"Излизането на свободен пазар безспорно е свързано с рискове"


- Инж. Георгиев, ФПБ е най-старата потребителска организация у нас и тя стана нарицателна през годините за жалби срещу "Топлофикация". От коя сфера жалбите са най-много?
- Федерацията на потребителите в България е първата, автентична потребителска организация, една от най-изявените и активно работещи НПО с голямо международно признание. От 26 години водим битки за защита правата на потребителите във всички сфери на обществения живот в съответствие с изискванията на Закона за защита на потребителите. На този етап най-сложни са взаимоотношенията ни с топлофикационните дружества, особено с "Топлофикация София". Това дружество е емблематичен пример за монополен диктат и гавра с потребителите на топлинна услуга. Заради прословутата сградна инсталация стотици семейства в столицата, а и не само в София, са приковани като крепостни селяни към дружествата. Колкото и зловещо да звучи, поне на този етап, те са обречени да бъдат длъжници и на оня свят. В най-тежка ситуация са пенсионерите и безработните. За да се разбере мъката на тези хора, трябва да се застане редом до тях пред офиса на федерацията на ул."Ст. Стамболов" 35 А в столицата. Не е лесно да се забравят срещите с тези хора, някои от които са готови от отчаяние да сложат край на живота си. Заради техните страдания сме се посветили безрезервно на каузата за защита на правата им. В тази връзка наскоро имахме среща с омбудсмана г-жа Мая Манолова. Съвместно започваме серия от консултации с изявени специалисти за изготвяне на предложения за промяна на Закона за енергетика и неговото хармонизиране с изискванията на европейското законодателство. Заслужава си да се обръща внимание на социално слабите потребители. За тях предлагаме такса "сградна инсталация" при изключени радиатори да се поеме от държавата или общините под формата на ваучери за енергийна помощ. Време е да се въведе принципът битовите клиенти на топлофикационните дружества да  заплащат само количества енергия, която е измерена по безспорен начин с надеждни уреди.  Редно е да отпаднат топлинните счетоводители, а топлофикационните дружества да сключват индивидуални договори с всеки отделен потребител. Ще предложим също така чрез европейските програми за енергийна ефективност да се изграждат хоризонтални сградни инсталации, при които щранговете преминават през общите части, а не през помещенията на хората. Такъв модел е разработен много сполучливо от електроразпределителното дружество ЕВН в Пловдив.
- Юридически възможно ли е премахването на такса "сградна инсталация"?
- Няма оправдание за тези, които ползват парно отопление и не заплащат потребената енергия, но няма как да се примирим с безчинствата спрямо потребители с изключени радиатори. Извън всякакво съмнение е, че няма как да функционира парно отопление, без наличие на сградна инсталация, но е справедливо таксата за тази инсталация да се разпределя на база идеални части от сградата, но не и окончателно да се премахне. Това ще бъде едно от нашите предложения при промяна на Закона за енергетика. В момента законът не отговаря на европейското законодателство по отношение на потребителската защита. Това дава възможност на топлофикационните дружества да издевателстват над потребителите на топлинна енергия, въпреки разпорежданията на Директива 83 на ЕС, според която потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва, или да заплаща за непредоставена услуга. Въпреки това "Топлофикация София" не се съобразява с тази директива и е завела хиляди съдебни дела, без да информира своите абонати. След това се развихрят юристите на дружеството, частните съдебни изпълнители. Накрая дебеловратите представители на колекторските фирми отварят вратите на ада за потребителите.
- Непрекъснато се повтаря, че "Топлофикация София" е на загуба.
- Това са приказки за наивници. От "Топлофикация София" са завели над 150 хил. дела срещу потребителите на топлинна енергия. За всяко заведено дело хонорарът на адвокатите на дружеството е не по-малко от 300 лв. След като съдът издаде заповед за изпълнение и изпълнителен лист, "Топлофикация" образува изпълнително дело в кантори на частни съдебни изпълнители и техните юристи начисляват нов хонорар от 300 лв. възнаграждения. Това означава, че за тези дела по сметката на дружеството са постъпили не по-малко от 90 мил. лв. Приходи има и от когенерация на електроенергия на много висока цена. Ами ако се окаже, че водата за отопление е вторичен продукт при производство на електроенергия? Ако има загуби, то те са заради безумни разхищения като на т.нар. Вальо Топлото.
 - В коя сфера има най-много нарушения на потребителските права?
- Констатирали сме най-много нарушения при предоставяне на обществени услуги. Безспорен лидер е "Топлофикация София". Към настоящия момент официално регистрираните членове на ФПБ са 11 960. Твърдя, че няма друга организация с такъв брой организирана членска маса. Цяла потребителска армия, като имам предвид и техните семейства. От подадените жалби около 10 000 са свързани с действията на софийското топлофикационно дружество. Половината от тези жалби касаят такса "сградна инсталация". За да не излезе, че се заяждаме с топлофикационните дружества, ще дам и други примери за несъвършенство в законодателството. Така например Законът за водите позволява на фирма да наложи монопол при бутилирането на минерални води, а сега същата фирма, която е собственост на американски фонд, се стреми да наложи монопол и при бутилирането на изворните води. Имаме достатъчно основание да твърдим, че определени  компании съзнателно заблуждават потребителите при бутилирането на натурални води. За съжаление от Министерството на здравеопазването, въпреки назначената по наше настояване проверка, прикриват нарушителите. Заради несъвършенство в Закона за храните в сектора на хлебопроизводството преобладава сенчестият бизнес. Затова питаме каква е цената на мълчанието от страна на Министерството на здравеопазването, НАП, Българската агенция по храните и другите държавни институции? Некоректна дейност и подвеждаща информация има и от страна на мобилните оператори при предлагането на промоционални пакети. Намаляха жалбите, свързани с дейността на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про".
- Може ли да разкажете някакви фрапиращи случаи от практиката си?
- За съжаление потребителите стават жертва и на безотговорни действия на отделни съдии. Постановяват се странни решения в полза на топлофикационните дружества. Има и уникален случай, при който "Топлофикация София" предявява  иск за 1820 лв., но с решение от април 2013 г. съдия от СРС присъжда, че потребителят дължи 3750 лв. За да стане случаят още по-уникален, СГС потвърждава това решение.
- Познават ли българите правата си на потребители?
- Извън всякакво съмнение е, че фундаменталният проблем на българските потребители е не само бедността, но и това, че не са достатъчно защитени. За съжаление самите потребители не познават достатъчно добре своите  права. Ние правим всичко възможно, което е по силите ни, да ги информираме. Всеки работен ден нашият офис се посещава от десетки потребители,  които получават консултации по всякакви въпроси от потребителско естество. Синхронизираме дейността си и с омбудсмана на страната. Работим много добре и с колегите от Държавната Комисия за защита на потребителите. С цел още по-добра координация предстои да подпишем меморандум за съвместна дейност, в т.ч. и за широка информационна кампания.
- От 1 април потребителите имат възможност да сменят доставчика си на ток. Какво трябва да знаят битовите потребители, преди да предпочетат свободния пазар?
- Те трябва да са наясно, че ще сменят само доставчика на ток, но не и електроразпределителната компания. Излизането на свободен пазар дава възможност да се договоря свободно единствено цената на електроенергията. Но, ако по мрежата има авария, ще трябва да се търси съдействие от оператора на мрежата -  ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго про", в зависимост от това на чия територия е обектът. Излизането на свободен пазар безспорно е свързано с рискове. В търсене на по-изгодна цена битовите потребители може да се съгласят на недостатъчно добри допълнителни условия. Те лесно могат да станат жертва на нелоялни търговски практики и поредната пирамида, този път енергийна. Съществен риск при смяната на доставчика е възможна липсата на кадрови, технически и технологичен капацитет на новия доставчик. Изграждането на мрежи от клиентски центрове и осигуряването на денонощни линии за връзка с клиентите изисква сериозни инвестиции, специализиран софтуер и ноу-хау. Всичко това ще бъде гаранция за коректност и бърза реакция от страна на доставчика. Такива условия се предлагат от големите компании, не повече от 15 на брой, които имат утвърдени традиции в работата с клиенти. Те имат и нужния ресурс, опит и капацитет. За сведение в момента лиценз за дейност на свободния пазар имат към 150 фирми. С други думи, капаните пред потребителите са големи. Затова на този етап те трябва да предпочетат все още регулирания пазар.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ