26 Април 2024петък13:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Допълнителна работа за учителите без заплащане от държавата

Педагози и специалисти ще трябва да помагат на ученици с проблеми в рамките на работното си време, пише в нов държавен стандарт

/ брой: 188

автор:Деси Велева

visibility 1044

Множество допълнителни занимания и подкрепа от специалисти на ученици с различни проблеми, предвижда Държавният образователен стандарт за приобщаващо образование, който бе представен от зам.-министъра на образованието Диян Стаматов вчера. От думите му обаче стана ясно, че държавата няма да осигури допълнително финансиране за всички дейности, тъй като те влизали в задълженията на учителите в рамките на работното им време.
"Педагогическият персонал не е като академиците и професорите да работи за хорариум, той има работно време и то трябва да бъде запълнено", обясни Стаматов.
 Единствените допълнителни пари, които стана ясно, че със сигурност ще бъдат предоставени, са по програмата "Заедно в час". Тя пък се финансира от фондацията "Америка за България". Зам.-министърът не можа да уточни и какъв брой специалисти допълнително ще трябва да бъдат назначени в училищата и детските градини. В момента в страната работят 711 педагогически съветници, 270 психолози, 238 логопеди и 17 ресурсни учители. Основният брой ресурсни учители - 1800, са назначени в ресурсните центрове, които се преобразуват според новия закон. Още 400 специалисти работят в училищата с еврофинансиране. Специалистите никога няма да са достатъчно, особено с увеличаването на децата със специфични образователни потребности, обобщи Стаматов. Той съобщи още, че се въвежда нова длъжност на помощник учител, която е непедагогическа и за нея няма да е нужно висше образование. Помощникът ще осигурява организационна и техническа подкрепа на учителя, като например ще подготвя материали или ще обгрижва ученици с хиперактивно поведение извън часовете.
Новият стандарт ще подкрепя всеки ученик в риск, в неравностойно положение, със СОП или изявени дарби. За тях ще има допълнително обучение по учебните предмети, за овладяване на българския език, занимания по интереси, логопедична помощ, както и летни занимания.


Ще изключват от училище за 15 неуважителни отсъствия

От училище ще се изключва за 15 отсъствия, направени по неуважителни причини, пише в още в новия образователен стандарт. Решението за точно колко отсъствия ще става преместването в друго училище или в самостоятелна форма на обучение обаче ще се определя от всяко училище в правилника му. При непосещаване на часовете първо ще се прави забележка, после ученикът ще бъде местен в друга паралелка в същото школо, а след това ще идва предупреждението за преместване в друго. Уважителните или както се наричаха досега "извинени" отсъствия ще стават по медицински причини и с молба от родителя до директора за 3 дни през учебната година. За първи път ще бъдат позволени и 7 дни отсъствие с разрешение на педагогическия съвет.


Забавяне в подготвянето на 19-те образователни стандарта няма, заяви Диян Стаматов
Снимка БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ