19 Април 2024петък00:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пред прага на великолепния пловдивски септември

Националните есенни изложби в Стария град представят деветима български художници

/ брой: 189

автор:Пенка Калинкова

visibility 1446

По традиция великолепният пловдивски септември започва в първия ден на месеца с Националните есенни изложби в Стария град, напоследък техен куратор е изкуствоведката д-р Галина Лардева. Тази година темата, обединяваща таланта на 9 български художници, е "Огледало/Mirror". Как мотивира избора си арт директорката на изложбите:
"В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, огледалото се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то е алегория на суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си." Деветимата художници са Милена Цочкова - живопис и рисунка, Андрей Градечлиев - фотографики и рисунки, Яна Стойчева - живопис, Ясен Панов - колаж. Техните работи ще бъдат разположени в Балабановата къща. В съседната къща "Хиндлиян" ще видим рисунка и обект на Стела Василева, скулптура на Евелина Петкова и фотография на Иван Кюранов, а през улицата, в т.нар. къща "Мексиканско изкуство", ще бъдат експонирани скулптури на Милена Бочукова и живопис на Деян Енев. Сред тях има известни и по-малко известни, познат е стремежът на Лардева за представянето на нови за българската публика имена, за организирането на дебютна изложба и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница като например Милена Цочкова. Пловдивско участие е майсторката на пластика Милена Бочукова. Тя ще търси отраженията, които създават слънцето и водата. Един слънчев лъч от стъкло, огледало и камък ще бъде в центъра на шест водни огледала. Пловдивчанка е и Яна Стайчева, студентка на проф. Андрей Даниел в НХА.

Интересна е и съпътстващата програма - на 9 септември предпремиерно ще бъде показан в Дома на киното в Пловдив документалният филм "Дистанция", 75-минутна швейцарска продукция на българската художничка, родом от Пловдив, Албена Михайлова. Тя е и продуцент на филма, както и един от операторите му. Това е много личен неин проект, на който тя посвети време и усилия в последните години.

Албена Михайлова е и една от участничките в неформалната арт група "РЪБ", появила се на бял свят през 1989 г. В последните години за нея ни напомниха изложбите на "Жените от РЪБ-а", а те са художничките Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова, в Пловдив и София. Очаква се на 3 септември в Центъра за съвременно изкуство в Пловдив - "Баня Старинна", да бъде открита уникална експозиция, наречена "Музеят РЪБ". Ще видим най-важните запазени произведения на 12-те участници (освен дамите, те са Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Павел Алберт, Румен Жеков) в група "РЪБ", споделя художникът Емил Миразчиев. Освен произведения от най-важните изложби на групата, ще бъде показан и богат снимков и видеоматериал за нейната дейност. РЪБ-овете атакуваха възприятията на публиката с нова естетика, като се стремяха да разклатят съществуващите модели в мисленето. За новите поколения те ще бъдат откритие.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ