Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Пред прага на великолепния пловдивски септември

Националните есенни изложби в Стария град представят деветима български художници

Пенка Калинкова

19. Август 2016 , брой: 189   485   0По традиция великолепният пловдивски септември започва в първия ден на месеца с Националните есенни изложби в Стария град, напоследък техен куратор е изкуствоведката д-р Галина Лардева. Тази година темата, обединяваща таланта на 9 български художници, е "Огледало/Mirror". Как мотивира избора си арт директорката на изложбите:
"В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, огледалото се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то е алегория на суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си." Деветимата художници са Милена Цочкова - живопис и рисунка, Андрей Градечлиев - фотографики и рисунки, Яна Стойчева - живопис, Ясен Панов - колаж. Техните работи ще бъдат разположени в Балабановата къща. В съседната къща "Хиндлиян" ще видим рисунка и обект на Стела Василева, скулптура на Евелина Петкова и фотография на Иван Кюранов, а през улицата, в т.нар. къща "Мексиканско изкуство", ще бъдат експонирани скулптури на Милена Бочукова и живопис на Деян Енев. Сред тях има известни и по-малко известни, познат е стремежът на Лардева за представянето на нови за българската публика имена, за организирането на дебютна изложба и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница като например Милена Цочкова. Пловдивско участие е майсторката на пластика Милена Бочукова. Тя ще търси отраженията, които създават слънцето и водата. Един слънчев лъч от стъкло, огледало и камък ще бъде в центъра на шест водни огледала. Пловдивчанка е и Яна Стайчева, студентка на проф. Андрей Даниел в НХА.

Интересна е и съпътстващата програма - на 9 септември предпремиерно ще бъде показан в Дома на киното в Пловдив документалният филм "Дистанция", 75-минутна швейцарска продукция на българската художничка, родом от Пловдив, Албена Михайлова. Тя е и продуцент на филма, както и един от операторите му. Това е много личен неин проект, на който тя посвети време и усилия в последните години.

Албена Михайлова е и една от участничките в неформалната арт група "РЪБ", появила се на бял свят през 1989 г. В последните години за нея ни напомниха изложбите на "Жените от РЪБ-а", а те са художничките Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова, в Пловдив и София. Очаква се на 3 септември в Центъра за съвременно изкуство в Пловдив - "Баня Старинна", да бъде открита уникална експозиция, наречена "Музеят РЪБ". Ще видим най-важните запазени произведения на 12-те участници (освен дамите, те са Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Павел Алберт, Румен Жеков) в група "РЪБ", споделя художникът Емил Миразчиев. Освен произведения от най-важните изложби на групата, ще бъде показан и богат снимков и видеоматериал за нейната дейност. РЪБ-овете атакуваха възприятията на публиката с нова естетика, като се стремяха да разклатят съществуващите модели в мисленето. За новите поколения те ще бъдат откритие.

 

 

Култура

 • Посоки
  Възпят в стихове и песни, този приказен край на Западна Сърбия предлага възможности за лечение, спорт, туризъм, културни развлечения и гастрономически наслади
  23. Август 2017 164
  243
  0

  Богата и ценна колекция от творби на известни сръбски художници от ХХ век може да се види в най-големия хотел "Палисад" в курорта Златибор. Иван Радович, Йован Бийелич, Сава Шуманович, Зора Петрович, Петар Добрович, Младен Йошчич, Мило Милутинович, Марко Челебонович, Надежда Петрович, Миодраг Мича Попович са само част от имената, чиито...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"