Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Пред прага на великолепния пловдивски септември

Националните есенни изложби в Стария град представят деветима български художници

Пенка Калинкова

19. Август 2016 , брой: 189   625   0По традиция великолепният пловдивски септември започва в първия ден на месеца с Националните есенни изложби в Стария град, напоследък техен куратор е изкуствоведката д-р Галина Лардева. Тази година темата, обединяваща таланта на 9 български художници, е "Огледало/Mirror". Как мотивира избора си арт директорката на изложбите:
"В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, огледалото се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то е алегория на суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си." Деветимата художници са Милена Цочкова - живопис и рисунка, Андрей Градечлиев - фотографики и рисунки, Яна Стойчева - живопис, Ясен Панов - колаж. Техните работи ще бъдат разположени в Балабановата къща. В съседната къща "Хиндлиян" ще видим рисунка и обект на Стела Василева, скулптура на Евелина Петкова и фотография на Иван Кюранов, а през улицата, в т.нар. къща "Мексиканско изкуство", ще бъдат експонирани скулптури на Милена Бочукова и живопис на Деян Енев. Сред тях има известни и по-малко известни, познат е стремежът на Лардева за представянето на нови за българската публика имена, за организирането на дебютна изложба и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница като например Милена Цочкова. Пловдивско участие е майсторката на пластика Милена Бочукова. Тя ще търси отраженията, които създават слънцето и водата. Един слънчев лъч от стъкло, огледало и камък ще бъде в центъра на шест водни огледала. Пловдивчанка е и Яна Стайчева, студентка на проф. Андрей Даниел в НХА.

Интересна е и съпътстващата програма - на 9 септември предпремиерно ще бъде показан в Дома на киното в Пловдив документалният филм "Дистанция", 75-минутна швейцарска продукция на българската художничка, родом от Пловдив, Албена Михайлова. Тя е и продуцент на филма, както и един от операторите му. Това е много личен неин проект, на който тя посвети време и усилия в последните години.

Албена Михайлова е и една от участничките в неформалната арт група "РЪБ", появила се на бял свят през 1989 г. В последните години за нея ни напомниха изложбите на "Жените от РЪБ-а", а те са художничките Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова, в Пловдив и София. Очаква се на 3 септември в Центъра за съвременно изкуство в Пловдив - "Баня Старинна", да бъде открита уникална експозиция, наречена "Музеят РЪБ". Ще видим най-важните запазени произведения на 12-те участници (освен дамите, те са Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Павел Алберт, Румен Жеков) в група "РЪБ", споделя художникът Емил Миразчиев. Освен произведения от най-важните изложби на групата, ще бъде показан и богат снимков и видеоматериал за нейната дейност. РЪБ-овете атакуваха възприятията на публиката с нова естетика, като се стремяха да разклатят съществуващите модели в мисленето. За новите поколения те ще бъдат откритие.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"