20 Април 2024събота00:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Духовни училища ще се откриват от Министерския съвет

/ брой: 190

автор:Велиана Христова

visibility 60

Духовните училища в България се откриват, преобразуват и променят по искане на централен орган на признатата религиозна институция в страната с решение на Министерския съвет по предложение на образователния министър. Това е записано в Държавния стандарт за институциите в системата на образованието, който е утвърден от министър Кунева, както съобщиха от МОН. Стандартът е поредният, който е вменен на МОН от новия Закон за предучилищното и училищното образование. Когато има искане за откриване на духовно училище, то се разглежда първо от експертна комисия в МОН. Ако Регионалното управление на образованието към МОН установи нарушения в духовно училище, се назначава комисия, която предлага дали то да се закрие.
При установени нарушения на законите и подзаконовите актове в областта на образованието пак чрез комисия се закриват и частни училища детски градини, казва стандартът. Контролът дали се спазват нормативните изисквания се осъществява от комисия, определена със заповед на министъра. Създадените частни детски градини и училища може да работят, само след като се впишат в регистъра на институциите в системата и министърът им издаде удостоверение за вписването.
Стандартът определя и какво означава иновативни училища, които бяха създадени с новия закон. Училището е иновативно, ако "разработва и въвежда иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението; организира по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната среда; използва нови методи на преподаване; разработва по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове". Въпреки многото възражения в НС новият закон даде право на училищата автономно да създават свои учебни планове и програми, като в тях само определени "модули" са задължителни на национално ниво.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ