20 Април 2024събота10:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Формулата за участие - Стратегическо позициониране

Каква трябва да бъде коалиционната ни култура, така че да се търси работещо взаимодействие за победа

/ брой: 191

автор:Георги Пирински

visibility 2429

    "На коалиционната политика на БСП й липсва стратегическо позициониране" - мнение на проф. Чавдар Добрев във връзка с президентските избори (интервю в "Епицентър", публикувано и във в. "Земя" от 16.08. т.г). Въпрос, несъмнено от ключово значение във връзката с подкрепата за кандидатпрезидентската двойка, с която партията ще участва на предстоящите избори.
    Към днешна дата, в резултат на проведените срещи и разговори, се лансира тезата за необходимостта от коалиция между БСП и АБВ в подкрепа на съгласувания между двете партии кандидат за президент. Очертава ни се нещо като "коалиция на коалиции" - едната около БСП и другата около АБВ - намерения, които несъмнено носят послания със съществен стратегически заряд.
    Затова, преди да пристъпим към евентуално коалиране, наложително е първо най-сериозно да си отговорим на въпроса - дали стратегическите намерения на потенциалните ни коалиционни партньори са еднопосочни с програмните принципи и цели на БСП или напротив? Такава преценка следва преди всичко да обхване трите определящи параметъра:

    Първият - моделът на управление

На 18-и т.м. Георги Първанов отново наблегна, че различията с БСП по въпроса за президентска република си остават, като "когато някога опрем до Велико народно събрание, ние ще държим на своята позиция", макар това едва ли ще стане "в близките 4 години". Т.е. цел не дори по-далечна, а нещо като стратегико-тактическа!
    Това - при пълно пренебрежение към изричната постановка в Предизборната платформа на БСП, еднозначно утвърдена на 49-я конгрес на партията, че "противно на принципа на народовластие, в България набира сила виждането за авторитарно управление на страната", че "открито се налагат идеи за "премиерска" или "президентска република", че тази тенденция "следва да бъде пресечена", не за друго, а защото "парламентаризмът и парламентарното управление са тази форма, която в български условия може да гарантира свобода и самоуправление."
    Второ - формулата за участие. По нея се отбелязва интересна еволюция в разбиранията на АБВ. На 3 август т.г., след подписване на споразумение за съвместни действия с "Гергьовден", водачът на АБВ бе цитиран в печата да заявява, "че не е нужна коалиция, а може и мрежова подкрепа за кандидата за президент." Докато се стигне до изявлението му от 18-и т.м., че "...ние сме свършили една трета от работата с номинацията, но оттук нататък трябва да направим ефективната коалиция." Непременно коалиция? И ефективна в какъв смисъл, имайки предвид заявената средносрочна цел за смяна на парламентарното с президентско управление?
    Трето - референдумът на 6 ноември. По него АБВ има поначало положително отношение. На сайта на партията се намира позиция, в която се изразява загриженост, че "ще има опити референдумът да бъде изтощен и омаловажен", както и че "имаме ясна позиция за провеждането на референдума и за трите въпроса..." макар и със забележки и нюанси по тълкуването им.
    Нека по тази тема припомним предупреждението на проф. Велко Вълканов: "Театър на абсурда; задава се опасен референдум!" (в. ДУМА от 26.07. т.г.), че в резултат на мажоритарните избори в парламента могат да се окажат представители

само на една или две партии

При това напълно реално е да се очаква парламентът да се превърне в корпоративна формация на едрия капитал, т.е. държавата на практика да загуби парламентарния си характер.
Развитие, навярно не твърде тревожно за онези, които не държат особено на този й характер. Но очевидно напълно невъзможно за БСП  да се съгласи с подобно откровено покушение срещу парламентарната република!
Как в светлината на горното изглежда въпросът за стратегическото позициониране? Очевидно за АБВ, предвид заявените й дългосрочни цели, е от стратегически интерес да ангажира БСП, основната сила вляво, в "ефективна коалиция", като същевременно си поддържа всички стратегически приоритети.
Независимо обаче от уговорката, че коалицията била само предизборна и т.н., също така очевидно е, че за БСП подобно "стратегическо позициониране" е противопоказно. То би било същностно отклонение от програмните цели на партията и допълнително би я обезличило като качествено различна политическа сила, която не участва в безпринципни властови комбинации и е способна на мястото на днешната "държава мутант" да предложи нов хоризонт на общество на ангажирани граждани за суверенна, солидарна и справедлива България!
Така че, въпросът сега е - какво да се прави? Изпълнителното бюро има отговорността вярно да отрази решенията на Националния съвет от 17-и т.м. по въпроса за формата на БСП за участие в Президентски избори 2016. Проф. Добрев в интервюто си призовава Бюрото да си припомни езоповската басня за Самохвалкото - състезател петобоец разказал пред своите, че в Родос направил непостижим от другите скок, за което имало свидетели. Но, казали му, няма нужда от свидетели, "тук е Родос - тук скачай!"
Какво свидетелство за собствената си достоверност следва да демонстрира Изпълнителното бюро по въпроса за формулата за участие, имайки предвид подробната дискусия и направените предложения по обсъждания на пленума проект?

Ето основните моменти

които би следвало да залегнат в окончателния текст на решение "За участие на БСП в Президентски избори 2016":
- Формулата за участие да бъде "Споразумение за предизборно партньорство" (формула, изрично записана в чл. 49 от Устава на партията), която осигурява най-широки възможности за подкрепа на издигнатата кандидатпрезидентска двойка от страна на политически партии и на граждански организации, които застъпват различаващи се стратегически постановки и приоритети, но споделят общата цел за победа на издигнатата двойка като антипод на управлението "ГЕРБ" и на сегашния президент;
- Законовото изискване за участие в изборите с коалиция на партии да се спази, като страните по Споразумението за партньорство възложат на Коалиция "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" да го изпълни, като регистрира по надлежния ред широко подкрепената двойка. Както отбеляза и Корнелия Нинова в заключение на дискусията по въпроса за формулата, "ние си имаме коалиция - Коалицията "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ";
- В текста на решението да отпаднат повторенията за оценка на сегашния президент (тъй като пленумът прие цялостно отделно решение по въпроса), а основните ангажименти на издигнатия кандидат да се формулират в необходимото съответствие с утвърдената на посоченото заседание "Политическа платформа за участието на БСП в Президентски избори 2016."
Става въпрос както за отговорност пред стратегическите цели и принципи на партията, така също и за въпросната коалиционна култура, към която ни призовават потенциалните партньори. Именно такава култура изисква да се търси работещото взаимодействие за победа, без необходимата формула да се натоварва с очаквания за безпринципни компромиси по въпроси от стратегически характер.
В противен случай, при евентуална липса на сериозно взаимно зачитане и уважение, възниква напълно реалният риск от засилващи се напрежения и от отказ на немалко искрено предани на лявата кауза хора да гласуват. Ние всички, които заявяваме воля за промяна, нямаме право да го допуснем!

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ