19 Април 2024петък00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Сезонът на изненадите

/ брой: 191

автор:Лозан Такев

visibility 72

Мине, не мине сезон и хоп - дошъл е сезонът на изненадите. Отваряш пощенската кутия и е дошло новото писмо на топлинния счетоводител с индивидуалната справка за отопление и топла вода. И ти става очаквано горещо... Много по-горещо от прогнозата на Емо Чолаков... Отново има изненада... Плащаш си редовно, лоялен клиент си на Топлофикацията, има електронно и дистанционно отчитане, всеки месец внасяш по сметка определената сума и след отоплителния сезон ти идва изравнителната сметка за около 300 лева доплащане!? Индивидуалните ти уреди са отчетени отново, доплащаш за енергия за топла вода, за енергия за сградна инсталация, отопление на имот, всичко е точно и прецизно в кубически метри, киловат часа, по мощност и разпределители и се налага да внесеш още триста лева в определен от топлинния счетоводител срок... Това е.
Сезонът на изненадите обаче съвсем не идва примерно за тавана на пенсията ти. Оказва се, че около два процента без малко от пенсионерите получават таван на пенсията, за която са се осигурявали най-прецизно и точно. И от тях сега са спестени близо осем милиона лева. Защото пенсионерите са получавали по двеста, триста  четиристотин и повече лева месечно по-малко от определената им от НОИ месечна пенсия. Защото у нас има таван за тях. Само за тях. Няма таван на депутатските, министерските и други заплати... Нали всички сме равни пред закона и Конституцията!...
Не би ли трябвало да има един ден и изравнителна сметка за връщане на тези спестявани на държавата средства? Около 38 хиляди пенсионери получават по-малко от това, за което са се осигурили! Ще кажете, цинично е да се повдига въпросът, когато има пенсии по 160 лева, да се говори за пенсиите, по-високи от 910 лева! Да, цинично е и позорно е. Цинично е, че държавата е допуснала да има такива размери на пенсиите. Нали сме в европейското семейство, където е позорно да се мерим с пенсионерите от другите страни!
Чакаме сезонът на изненадите за честно разпределение всеки месец и края на изравнителните сметки за парното отопление и топлата вода. И няма да откриваме топлата вода, ако кажем, че чакаме изравнителни сметки по отношение на тавана на пенсиите в България. Все пак около осем милиона лева не са малко спестени на държавата от това, че не се изплащат пълните  заслужени по трудовото законодателство пенсии на пенсионеритe.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ