26 Април 2024петък16:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Йордан Шехтански:

Малките села около София имат бъдеще

Инфраструктурата и липсата на канализация са най-големите проблеми на селото, казва кметът на софийското с. Желява

/ брой: 191

автор:Деси Велева

visibility 3429

Йордан Шехтански е роден на 10 юли 1966 г. в село Яна. Завършва техникума "Н.Й.Вапцаров" със специалност eлектрообзавеждане на промишлени предприятия. Работил е като електротехник в "Кремиковци" АД. В момента е кмет на село Желява, избран с листата на БСП.


- Г-н Шехтански, село Желява е едно от най-малките села в рамките на Столичната община. Кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват живеещите в него?
- Един от проблемите на селото е недостатъчно изградената инфраструктура. Освен това нямаме и канализация. Тръбите от водопровода са доста стари - етернитови. В много къщи, особено в горния край на селото, има ниско налягане на водата, което е проблем за хората. Понякога, точно в летните горещини, водата до високоразположените къщи почти спира.
Преди време имахме още по-големи проблеми, тъй като не бяхме водоснабдени от "Софийска вода", а на местен водоизтомчник. Но с много усилия успяхме да накараме концесионерът да ни водоснабди от близкото село Яна. Затова вече нямаме режим на водата, както беше преди.
Най-голям проблем все пак остана канализация за отпадъчни води. Имаше проект, който включваше села в район "Кремиковци", но поради отдалечеността на нашето село и заради малкото му жители, се оказа, че не е обосновано икономически чак дотук да идва канал. Затова вариантът за нашето село е да има локална пречиствателна станция. Но това е в далечното бъдеще. Имаме малко собствено изградена канализация от хората, но тя е крайно недостатъчна, а повечето отходни тръби отиват в реката, което е неприемливо.
- Какви са отношенията ви с ръководството на Столичната община, успявате ли успешно да си сътрудничите?
- Срещам разбиране от кмета Йорданка Фандъкова и Столичната община. Скоро изградихме съвместно с общината по една от основните улици дъждовна канализация, която върши добра работа. Докато я нямаше, при обилни валежи имотите от едната страна на улицата се наводняваха. Така че немалко средства се отпуснаха за такова малко село. Това стана и с активната роля на общинските съветници от БСП, особено Иван Таков, който положи неимоверни усилия. Имаме втори проект за друга улица, за който се надявам договарянето да стане още тази година.
- За какво най-често ви търсят местните хора?
- Ние сме горе-долу уредено село и при мен почти не постъпват жалби. В момента проблемите на хората са свързани с почистването на детските площадки. До миналата година район "Кремиковци" участваше в една програма по заетостта и по нея пращаха чистачи. От тази година тя не работи и детските кътове не се чистят, а се събират доста деца и млади хора. Ще търся вариант за разрешаване и на този въпрос.
- Как си изкарват прехраната местните хора?
- Хората в селото са около 450 души. Основно младите работят в София. Освен това в съседното село има промишлена зона. Малка част от местните се занимават със земеделие и животновъдство. Безработицата не е висока.
- Имат ли бъдеще малките селища около София?
- Сигурен съм, че имат бъдеще. Ако се изгради подходяща инфраструктура, нормални условия за живеене. Хората търсят по-спокойни места за живеене, далече от напрежението на големия град. В селото имаме и млади семейства, които се преместиха от София и дойдоха тук. Но има какво да се желае, за да се привлекат младите. Нямаме например детска градина, не можем да съберем минимума деца. Децата посещават забавачки в съседни села като в Бухово, Долни Богров. Но за съжаление по 2 до 4 деца на година се раждат.
- Разкажете нещо повече за селото.
- Има сведение, че тук е имало населено място още от дълбока древност. До селото има тракийска могила и Средновековно градище. Около него са открити и римски монети.
Най-известният българин, живял в с. Желява, е първият избран кмет на София след Освобождението - Тодораки Пешев.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ