19 Април 2024петък00:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Меркел и невъзможното прозрение

Германците все по-малко вярват, че "ще се справим". Последствията от погрешната бежанска политика на Берлин ги теглят обикновените европейци

/ брой: 191

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2634

Можем да го направим. Ще се справим - това бе категоричният и демонстриращ увереност и безстрашие отговор на германския канцлер Ангела Меркел на мигрантската криза, която приклещи в лапите си Стария континент. Година по-късно тази максима се е превърнала в политическа дъвка в устата на фрау Меркел и тя твърдо застава зад нея. Само че вече се прибавя един нов нюанс, свидетелстващ за макар и бавно случващото се в главата на канцлера прозрение (в идеалния случай), че не всичко изглежда тъй лесно - елате у дома, ние ще ви приемем с отворени обятия и всички ще заживеем щастливо за вечни времена! "Никога не съм твърдяла, че ще бъде лесно", казва днес Меркел. От друга страна обаче, коментарът й може да се тълкува и като

твърдоглаво нежелание

за отрезвяване и осъзнаване на реалната действителност. Но, разбира се, може ли стожерът на ЕС да си признае провала? Това би било тотална капитулация. Която впрочем е налице, ама само Меркел не ще да си каже.
И безотговорно донякъде звучат думите й. Това ли, фрау Меркел, казвате на жените жертви на сексуално посегателство от страна на мигранти или на роднините на жертвите на терористичните атаки? Така ли успокоявате германските граждани - все пак се изискват и жертви? Така ли оправдавате отказа на своите гости, за каквито сами се определят бежанците, да работят, защото са избягали от война и бедност, за да бъдат на хранилка на германските данъкоплатци, а и изобщо на европейските? Така е по-лесно.
Докато Меркел продължава да е убедена, че върви в правилната посока, настроенията сред германците драстично са се променили за една година и расте броят на тези, които не вярват, че "може да се справи", и канцлерът е подложена на все по-яростни критики. Проучванията на общественото мнение сочат, че двама от всеки трима германци не вярват, че страната им ще се справи с тази криза. Причина за тези настроения са и серията от атаки миналия месец - в Мюнхен, Ансбах и Вюрцбург, последните две бяха свързани с "Ислямска държава".
Хората се умориха постоянно да слушат "ние можем да го направим", казва Карл-Георг Велман, депутат от християндемократите на Меркел. 76-годишният Карл Краус, цитиран от вестник "Айриш таймс", твърди: "Отговорност на канцлера е да защитава гражданите от беди, но най-голямото ми опасение е, че ние имаме лидер, който не знае нищо за това." Съпругата на Краус пък сравнява действията на Меркел по овладяване на бежанската криза с някой, който готви супа без рецепта, хвърляйки произволно избрани съставки в тенджерата. "Не си спомням каквато и да е дискусия в Германия за това дали искахме нова вълна масова миграция. Хората тук искат да знаят накъде отиват нещата. Дори Меркел да знае това, тя не ни го казва", споделя съпругата на Краус.
"Получават подслон, безплатна храна - на практика им дават парите даром, а ние, германците, трябва да затягаме коланите", казва Дженифър Дуредер пред ДПА. Тя е един от многото, по думите на брокери, германски граждани, които търсят спасение в Унгария и приветстват политиката на Виктор Орбан. "Не знаем кои са тези хора... Не искам да правя нищо лошо на никого, но е нещо чуждо и се усеща паника за това, което предстои, когато започнат да строят джамии", споделя тревогите си Дуредер.
В пореден опит да успокои германците канцлерът заяви, че мигрантите не били донесли със себе си ислямския тероризъм в Германия, той си бил там и преди това. Доста

абсурдно твърдение

на фона на явните доказателства за връзка между "Ислямска държава" и мигрантските потоци. За пореден път фрау Меркел отказва да признае вината си за политиката на отворени врати, която реално увеличи заплахата от тероризъм. Нима тя не е чула заканите на "Ислямска държава" отпреди година, че ще праща свои бойци с бежанските потоци, че призовава последователите си да извършват нов тип нападения - с коли, както окървави Ница? Някой управник взе ли насериозно тези предупреждения? Какво направиха службите за сигурност, за да предотвратят подобни атаки? Каквото и да е, очевидно не е достатъчно, след като просто ей така пуснаха голям камион, уж за сладолед, на препълнената с празнуващи крайбрежна алея на Френската Ривиера.
Меркел изглежда твърдо решена да не обръща внимание на реалния живот, който се случва около нея. Както е пропуснала и обезпокоителните данни на германската служба за защита на конституцията за 340 опита за вербуване в лагерите на мигранти от джихадисти. И това са само случаите, за които има официална информация, вероятно има още, алармира шефът на службата. А канцлерът успокоява ли, успокоява...
Меркел вече бере плодовете на своята изначално погрешна политика - рейтингът й върви надолу. Германците, а и останалите европейски граждани теглят на собствения си гръб последствията - те рейтинг нямат, имат живот, който искат да живеят спокойно и сигурно!
Националното одобрение за Меркел падна от 59 на 47 процента през август, като почти две трети от анкетираните изразяват неодобрение към бежанската й политика. Неотдавнашно проучване я нареди на четвърто място по популярност сред германските политици.
През септември предстоят избори в провинциите Мекленбург-Западна Померания и Берлин и те ще бъдат поредният тест за отчуждаването на гласоподавателите от политиката на Меркел, която налива брашно в мелницата на евроскептичната "Алтернатива за Германия". Християндемократичният съюз (ХДС) на Меркел може да изгуби лидерството си на предстоящия вот, а раздробената левица, както и Зелените, и "Алтернатива за Германия" ще се стремят да формират коалиционни правителства в двата региона.
"Алтернатива за Германия "яде" от гласовете на по-големите партии. Това е проблематична тенденция и пръст в нея има г-жа Меркел", твърди Тилман Майер, професор по политически науки в Университета в Бон, пред вестник "Уол стрийт джърнъл".

Подкрепата за евроскептиците нарасна

през изминалата година. Ако през август 2015 г. "Алтернатива за Германия" имаше едва 3-процентна подкрепа, през юни т.г. тя е скочила на 14 процента.
Публикувано миналия петък социологическо проучване сочи, че ХДС води пред "Алтернатива за Германия" в Померания с 23 на 19 процента. В Берлин друга анкета показва, че "Алтернативата" взема 14-процентна подкрепа в сравнение с 18 за ХДС, 19% за Зелената партия и 23% за социалдемократите.
Германските политици са под нарастващ натиск да ускорят процеса на депортиране на десетки хиляди мигранти, на които е отказано убежище, но които са успели така да "обработят" системата, че да останат в страната. Атентаторът от Ансбах Мохамед Далел е точно такъв - той е обявен за негоден за депортация, защото е правил два опита за самоубийство. В тази напечена обстановка лидерът на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри излезе с нов план за бежанците - да бъдат депортирани незаконните мигранти на острови извън Европа. Тя иска създаването на специален орган по връщане на мигранти, който ще закара незаконните мигранти и кандидатите, чиито молби за убежище са отхвърлени, към два острова извън Европа, защитени от ООН.
Макар Меркел да се опитва да потуши страховете на германците, политологът Оскар Нийдермайер от университета в Берлин твърди, че много германци вече свързват бежанците с тероризма - апропо и на европейско ниво се наблюдава това. "Повечето политици твърдят обратното, но това не променя усещането на гражданите. Опитите да се блокира тази тема само води в грешната посока", убеден е той.
В рамките на самата партия на Меркел също има недоволство, но са малцина онези, които се осмеляват да надигнат висок глас срещу канцлера. Роланд Кох обаче, някога водеща фигура в партията, се осмелява: Максимата на Меркел "ние можем да се справим" пропусна общото проумяване на ситуацията, взирайки се детайлите.
Повечето политически анализатори са на мнение, че кредитът на доверие, с който се ползва Ангела Меркел сред германското общество, е на път да се изчерпи, ако тя не предприеме промени в политиката си за бежанците и не предложи реални мерки за справяне с кризата и произтичащите от нея страшни последствия.
В този ред на мисли лъч светлина за евентуално отрезвяване се прокрадва в прозрението на канцлера, че бурките пречели на интеграцията. Тъй ли? Ами мултикултурализмът? Какво стана с него?
Разбира се, към сивеещия имидж на Меркел трябва да прибавим и очевидно неработещата сделка между ЕС и Турция за мигрантите. Като един от най-яростните поддръжници на споразумението, в поредния отчаян опит да закърпи положението канцлерът даде Европа в ръцете на Анкара - Ердоган ще ни пази от мигрантите, а ние ще си затворим плътно очите за процесите в неговата страна, които са безкрайно далече от ценностите на ЕС и от определението за демокрация. Или пък за това, че Анкара подкрепя терористи!
Броят на мигрантите, пристигащи на гръцките острови, се е увеличил драстично през последните дни. Нали Турция трябваше да ги спира на нейна територия? Или Анкара само знае да поставя ултиматуми и да изнудва? А Европа, щото няма друг избор,

клепа послушно с очички

и върви по свирката на Ердоган. И нашият премиер уж се разбра с автократа в Анкара, че няма да ни пуска бежанци, пък то какво стана - те се увеличават!
На този фон се появяват информации за план Б на правителството в Берлин, в случай че Турция се откаже от сделката, за което се заканва непрекъснато. И той отново е в духа на прословутата европейска солидарност! Бежанците ще бъдат "поставяни" в погранични приемни центрове (разбирай в страните по външните граници на ЕС, каквато е и България), където ще бъдат регистрирани и разпределяни по квоти сред останалите страни членки на ЕС. А като знаем, какъв ентусиазъм кипи сред тях... Освен това Гърция отново ще е жертвеният агнец. Говори се, че Атина може да бъде поставена и под финансов натиск, ако откаже пълно сътрудничество, т.е. да ги приеме всичките на своята територия, която и без друго в момента се е превърнала в огромен бежански лагер. Колко справедливо! Но важното е страните във вътрешността на континента да са опазени..., след като фрау Меркел най-учтиво покани мигрантите у тях, отприщи вълната, а после хлопна кепенците! За сведение - от началото на август 1,979 мигранти са пристигнали на островите, увеличавайки и без това претъпканите приемни центрове на 11,088 души. Общо 58,123 мигранти са регистрирани в различни центрове из цялата страна.
"Можем да го направим бе голяма грешка" - това признание неотдавна направи вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел, който е лидер на коалиционния партньор на Меркел социалдемократите. Уви, обикновените германски граждани, обикновените европейци това отдавна го знаят...


Бурката - къде е забранена?
В редица европейски страни усилено текат дебати дали носенето на бурка трябва да бъде забранено или не. Забраната й всъщност е политическо послание, което показва, че либералното общество всъщност не може да приема всичко, камо ли това, което ограничава свободата, че толерантността в крайна сметка си има граници. И това никак не противоречи на свободата за самоопределение.
Християндемократическият съюз на Меркел също обсъжда дали да се въведе забрана за носене на бурки.
Британският вестник "Експрес" направи кратък преглед къде е забранена бурката. Франция бе първата държава в Европа, която забрани ислямското покривало за лице - бурката (покрива цялото тябо, включително и лицето) и никаба (покрива лицето, виждат се само очите), на публични места. Забраната влезе в сила през април 2011 г. Глоби грозят жените, които излизат с покрито лице на улицата, а тези, които ги принуждават да носят бурка или никаб, ги заплашва глоба в размер на 30 хиляди евро и година затвор. През юли 2014 г. Европейският съд по правата на човека подкрепи забраната.
Белгия стана втората европейска страна, която забрани цялостното покриване на лицето на обществени места. Жените, които носят бурка или никаб на публични места като улици и паркове, подлежат на глоба и 7-дневен затвор. Забраната влезе в сила през юли 2011 г.
Миналата година кабинетът в Холандия одобри плановете за забрана на пълното покриване на лицата на жените в правителствени сгради, училища, болници и в обществения транспорт.
През 2013 г. мнозинството избиратели в швейцарския кантон Тичино гласуваха за забрана на бурките на обществени места. Забраната влезе в сила тази година. Мюсюлманките, които носят покривало на лицата си в магазини, ресторанти и други обществени сгради, подлежат на глоба до 9200 евро.
Ломбардия - най-богатият регион в Италия, одобри забрана на бурката в болници и сгради на местната власт през декември 2015 г. Това бе първият случай, в който италиански регион изрично забранява ислямското покривало за лице. Съществуващите закони вече забраняват носенето на каски и дрехи, които затрудняват идентификацията сред обществото.
Египетското правителство пък изработи проектозакон за забрана на никаба и бурката на обществени места и правителствени институции. Законодателството е резултат от забраната на университета в Кайро преподаватели да носят никаб в аудиториите, за да се улесни общуването със студентите.
След две самоубийствени нападения през юни 2015 г. в Чад забраниха на жените да покриват изцяло лицата си. Подобни забрани има в части на Камерун и Нигер, както и в Конго и Габон.


Меркел направи грешка след грешка по овладяването на мигрантската криза, но упорито отказва да прозре реалността


Плътно затворени очи - тази политика е най-лесна, но безотговорна и със страшни последствия


Поредната група "гости" пристига в Германия
Снимки БГНЕС

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ