26 Април 2024петък16:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Мика Зайкова:

Икономиката ни е догонваща

Социална политика у нас просто няма, а с искането на бизнеса за отмяна на минималните осигурителни прагове съвсем ще се засилим към дъното, казва експертката

/ брой: 193

автор:Ева Костова

visibility 1361

МИКА ЗАЙКОВА е икономически експерт на свободна практика. Завършила е ВИИ "Карл Маркс", специалност народностопанско планиране. Има следдипломна квалификация по организация на управлението. Защитила е дисертация и има докторска степен по икономика. Работила е в Министерството на промишлеността като началник на отдел и на управление, а от 1994 г. до началото на 2013 г. - като експерт в КТ "Подкрепа"

"С този манталитет на послушковци доникъде няма да стигнем"

- Госпожо Зайкова, от КНСБ заявиха готовност за протест срещу искането на бизнеса за отмяна на минималните осигурителни прагове. Да припомним защо е важна ролята на тези прагове.
- От КНСБ, както и от КТ "Подкрепа", са твърдо решени да не оставят нещата така. Защото това, което казват работодателите по отношение на сивата икономика, въобще не е вярно. Ако не се сключват споразумения за минимални осигурителни прагове и те не влязат в рамките на бюджета, на практика означава, че в повечето от случаите заплатите ще паднат на ниво минимално възнаграждение. Има цели структури, които от главния инженер или от управителя до последния работник имат минимални заплати. Сега се различават, защото по групи професии работодателите са длъжни да спазват минималните осигурителни прагове. Всяка група професии има отделен праг, т.е. степента на квалификация, приносът на човека по някакъв начин е отчетен и заплатите се различават. Когато няма прагове, нищо не пречи официално те да се назначават на минимална работна заплата, каквато и да е тя. Оттам нататък това на практика означава, че някой получава пари под масата, образно казано, или просто минават, но не се отчитат в данъчната система. Това ще намали приходите от данъка върху физическите лица, ще намали приходите в осигурителната и здравноосигурителната система, защото официално записаната заплата е тази, върху която се изчисляват ставките. Как тогава ще попълним тези 5 млрд. лв. дефицит в НОИ? Как тогава ще имаме стабилна здравноосигурителна система, когато там не постъпват пари? И затова мисля, че това не бива да се допуска. Синдикатите са прави!
Ще дам пример. През 2002-2003 г., когато правехме първите прагове, отчетохме сериозен ръст на заплатите и на приходите в тези системи, в това число и в бюджета по линия на данъците. Спомням си, че тогава заплатите бяха малки, но за година имаше около 430 до 550 млн. повече в осигурителната система, което показва, че част от парите, които се получават, са излезли на светло. Този опит трябва да се запази, защото иначе ще стане както с плаващото работно време - пишем 4 часа фиш за 8 часа работа, само че им плащат за 4...
- Както ДУМА писа, бизнесът е пълен с идеи как да опразни джоба на работниците.
- Техните идеи, ако трябва да бъдем точни, се свеждат до това да плащат колкото може по-малко, да печелят колкото може повече, а ако можем да им работим, без да ни плащат, ще бъде най-хубавото нещо на света. Защото така излиза. Това е крачка, и то сериозна крачка назад. И е в ущърб на споменатите три важни системи.
Затова за мен е непонятно мълчанието на министър Русинова и на нейния екип. Тя не може да не заеме някаква позиция, просто не може. По същия начин, тъй като това се отразява и на бюджета, и финансовият министър не може да не заеме позиция, т.е. правителството трябва да има позиция. И тъй като борим сивата икономика, мисля, че позицията им трябва да бъде по-скоро в подкрепа на синдикатите, отколкото на работодателите. Отчитането или административното налагане някъде, на някакви високи проценти също не е добро, но по-добре да седнат и да намерят механизъм (освен преговорите, които са най-важните, защото те са реални и дават възможност на отделните системи), който да се основава на икономически критерии и да се получава някакъв процент може би за отделните отрасли, имайки предвид икономическото състояние.
- Има ли това правителство някакви планове все пак за социалната политика?
- Според мен социална политика няма. Просто няма. Правят се някакви мънички стъпчици по отношение на социалното подпомагане. Усилията трябва да се хвърлят в реалния сектор и това да бъде приоритет. Приоритет трябва да е това, което се случва с работещите хора, там да има сериозни социални стълбове.
За каква социална политика говорим, като болните работещи са оставени на самотек? За каква социална политика говорим при положение, че повече от 53% от работещите са работещи бедни? Дали има пари и за тези, които наистина не могат да се грижат за себе си? Това означава да решим въпроса с политиката по доходите. За съжаление 26-27 години такава политика не се вижда на хоризонта. Ако си мислим, че минималната работна заплата е добра политика по доходите, веднага ще ви кажа: това е политика на обедняването.
Има огромни дисонанси в заплащането. Не може управляващ да получава 70 хил. лв. заплата, говоря за тези, монополите, да не споменавам имена и отрасли, а средната работна заплата да е далеч от хиляда лева дори. Четох статистика за балканските страни и се оказва, че в Хърватска средната работна заплата през 2015 г. е 718 евро, дори в Македония, в Сърбия, в Босна и Херцеговина заплатите са по-високи, да не говорим за пенсиите. Това е просто ужасяващо! Та ние сме страна член на ЕС!
Натискът да влезем в еврозоната ще навреди на политиката по доходите, защото там доходите мърдат с 1,05-1,03%. Но там са страни, които вече са достигнали някакво равнище на тази основа. Ако останем на това равнище и сега, в това състояние и влезем в еврозоната, винаги ще бъдем задния двор на ЕС.
- Ние и сега сме там...
- Последни сме, две мнения няма, Евростат го казва. Но страните, които не са в ЕС, започват да се замислят дали наистина това е полезно за тях. Българският народ яде ментета, пие ментета и получава заплата менте, т.е. някой го лъже, че получава заплата, а той лъже, че работи. Така доникъде няма да стигнем, българската икономика е догонваща.
Да не забравяме, че никой не ни е казал, че сме излезли от кризата и никой не ни е казал, че сме тръгнали нагоре. При тази геополитическа обстановка, при това затваряне на Китай, при тази разруха, която е в Бразилия на политическа основа, при кастовите вълнения в Индия и кризите по света въобще, няма как да останем встрани. Е, някои смятат, че уж сме най-могъщата икономика в ЕС, ама трябва да кажа, че при ръстовете на БВП общо за ЕС, особено в еврозоната, при нашите ръстове, които малко са измислени, не вярвам, че ще направим ръст от 3%. Но дори и да го направим, и този ръст не е достатъчен. При догонваща икономика ръстовете трябва да бъдат над 5,5-6%.
Погледнете какво става в Румъния и какво става тук. И ще обясня защо става това у нас. Защото "добрият" гений на България се казва Меглена Кунева. Тя, в качеството й на министър на образованието, ще ни направи и най-тъпите, но говоря за качествата й на европреговарящ и еврокомисар. Защо затвориха основните заводи в България и настана такава какофония? Защото г-жа Меглена Кунева подписа в нашия договор, че през 2010 г. ще сме достигнали европейските екологични норми? А Румъния, която има черна, тежка, химическа и т.н. промишленост, ще започне да ги достига през 2017 г. Къде е 2010 г., къде е 2017 г.? Тази жена ни закопа! Само и само, за да стане еврокомисар! Ние я наричахме "Мисис Йес". Те каквото й кажат, тя - "Да!" Защо се пребори Полша? Защо Полша не иска да влезе в еврозоната? Защо се пребори и Унгария? Защо се пребори Румъния? Само ние... С този манталитет на послушковци доникъде няма да идем.
- Щели сме да се превърнем в офшорна зона според един синдикалист?
- А бе, човек, в офшорната зона има пари, и то много, много пари. Вярно, данъкът е нисък, само че никой инвеститор не си влага тук парите, не иска и да ги крие тук, или да ги остави тук. И ще кажа защо. Първо, защото бизнес климатът, тази сива икономика, за която говорихме досега, е враг на добрия бизнес климат. Корупцията, контрабандата, липсата на всякаква регулация и борба с монополите гони инвеститорите, гони хората с парите. Я да видиш в Кипър колко пари има! Там е наистина офшорна зона. Защото хората имат доверие. Как ще ни имат доверие при наличието на КТБ, при наличието на, хайде да го кажем с истинските му имена, политически чадър над мафията, над корупцията, над кражбите. Не се накрадоха и не се наядоха. Напиши го, мога да докажа думите си.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ