24 Април 2024сряда20:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Газираните напитки водят до хиперактивност при подрастващите

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 47

Прекалената употреба на безалкохолни напитки с високо съдържание на захар влияе негативно върху психическото състояние най-вече на подрастващите, твърдят група учени от университета в Осло. В изследването са участвали 5000 ученици на възраст 15-16 години. Учените смятат, че младите хора, които по-често употребяват газирани напитки, са по-склонни към хиперактивност и по-често се поддават на стреса.
Неведнъж е съобщавано, че близо половината български деца пият редовно газирани напитки. Според проф. Байкова газираното може да доведе дори до диабет. Газираните напитки всъщност представляват изкуствено обогатени с въглероден диоксид питиета, който се отделя при нормално атмосферно налягане.
Основният подсладител, включен в състава на повечето газирани напитки, е царевичният сироп, който съдържа прекалено голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата този монозахарид не е в състояние да стимулира организма да произвежда инсулин, който участва в метаболизма на въглехидратите. Освен това потиска производството на лептин, отговорен за чувството на насищане. Според извършено наскоро американско проучване хората, които пият често газирани напитки, са много повече предразположени към развитието на т.нар. метаболитен синдром. Той включва в себе си няколко симптома - напълняване в коремната област, много ниско ниво на "добрия" холестерол, високо артериално налягане и др. Децата, посягащи често към газираното, могат да развият този синдром още на 12-13 г. А въпросният синдром е една от най-честите причини за развиване на диабет тип 2.
Честата консумация на газирани напитки може да доведе до увеличаване на риска от остеопороза. "Газираното" намалява калция в коститe.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ