20 Април 2024събота16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Профилът на българския геймър, или на какво играят у нас

През последните години модерната форма на забавление генерира повече приходи от филмовата индустрия

/ брой: 196

автор:Альона Нейкова

visibility 2449

Изразът "игрите са за деца" вече е точно толкова архаичен, колкото аркадните автомати в гаражите край училищата в началото на деветдесетте. Геймингът е индустрия, която към днешна дата е в пряка конкуренция с Холивуд по отношение на масовия интерес към нея, посочват от най-голямата специализирана верига за видеоигри в България.
Така например през 2013 г. хитът Grand Theft Auto V донесе приходи от над 800 млн. долара 24 часа след премиерата си. Самият бюджет на играта възлизаше на $266 млн. долара, което я прави по-скъпа от практически всяка холивудска продукция, излизала на екран до този момент, с изключение на "Карибски пирати: На края на света". Тук дори не става дума за изолиран случай, защото ако погледнем нещата глобално, за същата 2013 г., според Theatrical Market Statistics, приходите на филмопроизводството възлизат на 35,9 млрд. долара, а тези на гейминг индустрията по данни на Global Games Market Report са $70,4 млрд., разкри Александър Бакалов, пиар мениджър на Pulsar Games. Според експерта няма нищо изненадващо във факта, че през 2015 г. 155 млн. американци играят редовно (по 3 или повече часа седмично), 4 от всеки 5 домакинства притежават игрална конзола, а средната възраст на играчите е 35 години.
Митът за това, че момичетата не се занимават с видеоигри, също е развенчан, защото имаме почти пълно равенство по темата - 48% от представителките на нежния пол посвещават част от времето си на гейминга, като при мъжете данните са за 50 на сто. Същата статистика оборва още една легенда, защото 61% от родителите смятат, че игрите оказват не отрицателно, а позитивно влияние върху израстването на децата им. Според тях геймингът не само не вреди на оценките и социалните контакти, но всъщност развива интелекта, пространственото мислене и рефлексите, давайки им възможност да създават нови приятелства онлайн. Тези виртуални запознанства прерастват в реални в 57% от случаите, твърди Александър Бакалов.
Не бива да се забравя и фактът, че 2016-а е годината, в която анализаторите очакват очилата за виртуална реалност да донесат приходи от над милиард долара, превръщайки се в една от водещите технологични "играчки" на пазара. Компаниите, стоящи зад отделните модели VR очила, обещават най-разнообразни приложения, които да използват този нов футуристичен пласт на реалността. Но игрите си остават един от първите типове съдържание за VR очилата. Към днешна дата само от Sony са обявили над 20 заглавия, съвместими или ексклузивни за PlayStation VR, които ще бъдат налични при премиерата на устройството през октомври т.г.
Ако попитаме 10 геймъри кои са най-популярните игри в България към днешна дата, има реален шанс да получим 10 различни отговора. Предпочитанията са разнообразни и варират според възрастовата група, пола и личните вкусове. Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри хвърля светлина по въпроса, публикувайки собствена класация. Според Pulsar Games в Топ 10 на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 г. са:
10. Battlefield 4 - военен екшън от първо лице. Може да се играе на PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4. Заглавието е популярно, тъй като Battlefield е легенда на мултиплеър фронта, а според феновете четворката е най-доброто издание в серията, което все още предлага главозамайваща визия и най-динамичните онлайн битки в жанра. Единствената игра, която може да детронира Battlefield 4 в момента, реално е предстоящият Battlefield 1, който излиза на 21 октомври.
9. The Division - екшън ролева игра от трето лице. Съвместима е с PC, Xbox One, PlayStation 4. Предлага мрачна атмосфера, иновативен геймплей и тотално непредвидими сблъсъци насред руините на постапокалиптичния Манхатън. Следва успешната формула на хита Destiny, но (предвид продажбите) видимо допада повече на българските играчи.
8. Minecraft - уникален пъзел с практически пълна свобода на действие. Играе се на Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita. PC версията се разпространява единствено в дигитален формат и не е включена в дадената статистика. Играта е абсолютен феномен, който на практика предоставя свят, който е изцяло под контрола на човека. Единствените ограничения са рамките на собственото въображение на играча.
7. Uncharted 4 - екшън ролева игра от трето лице. Смята се за флагман на Sony и най-добре оценения от критиката ексклузивен продукт за PlayStation 4. Цялата поредица в момента се съревновава за първенство по популярност в жанра с легендата Tomb Raider (1996 г.), въпреки далеч по-късния си старт (2007 г.). Благодарение на фотореалистичната си визия и брилянтната режисура конкретно четвъртата част към днешна дата е заглавието, което най-отчетливо размива разликите между игра и високобюджетен холивудски хит.
6. Overwatch - мултиплеър екшън от първо лице, който се играе на PC, Xbox One, PlayStation 4. Новият франчайз на Blizzard се превърна в един от най-популярните онлайн екшъни в света броени дни след премиерата си, защото балансира перфектно между достъпност, тактическа дълбочина и луд екшън. Смята се, че това е заглавието, чиито сървъри гарантирано са и ще бъдат препълнени с хора с години напред.
5. World of Warcraft: Battlechest - масивна онлайн ролева игра за PC. В пиковите моменти геймърите на WoW са достигали до 12,5 млн. души в световен мащаб. Играта си остава най-живия и пълнокръвен онлайн свят в историята на гейминга цели 11 години след премиерата си. А успешният Battlechest пакет включва основната игра и всичките експанжъни към нея без предстоящия Legion.
4. Counter-Strike: Global Offensive - мултиплеър екшън от първо лице също за PC. Започнала пътя си към гейминг сцената като мултиплеър допълнение към Half-Life, играта е сред най-обичаните заглавия в България. Същото впрочем важи и в световен мащаб, защото Counter-Strike: Global Offensive все още е задължителна част от всяко уважаващо себе си събитие в рамките на електронните спортове.
3. FIFA 16 - футболен симулатор, създаден за PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 и PlayStation 4. Още от дебюта си през 1993 г. серията се радва на неустоимото за феновете съчетание от изпреварила времето си визия и официален лиценз на международната федерация ФИФА. Ако някой иска да повтори футболните емоции от негов любим мач или да промени резултата - FIFA 16 е логичният избор. Поне до излизането на FIFA 17 в края на септември, което неминуемо ще промени тази класация.
2. Grand Theft Auto V - екшън от трето лице, който се играе на PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 и PlayStation 4. Последната част на категорично най-популярния, разнообразен и полиран до блясък екшън на нашето време логично е едно от най-любимите заглавия на българския геймър. Това е игра, в която буквално можете да се изгубите благодарение на огромния и изпипан в детайли отворен свят. Мултиплеър, който може да бъде описан единствено като "колосален".
1. Diablo III - екшън ролева игра за PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 и PlayStation 4. Непрестанните ъпдейти, страхотното разнообразие от умения и оръжия, съчетани с уникалния онлайн режим и възможността до четири човека да играят на една конзола са солидно доказателство, че тази популярност е заслужена.
Геймингът днес със сигурност е най-бързо развиващата се форма на забавление. При него липсва дистанцията между фенове и звезди, били те екшън герои, спортисти или прославени музиканти, които реално са отделени от "обикновения" човек, от филмовия екран, стадиона, сцената... Просто защото в гейминг хитовете самият играч се превръща в екшън героя, спортиста или рок звездата.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ