24 Април 2024сряда22:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

АНИ НЕНОВА:

Никога няма да спра да пея

Фестивали като "Пирин фолк" са най-доброто средство за популяризиране на народната песен, казва младата певица, която ще участва в конкурса за изпълнителско изкуство в XXIV издание

/ брой: 196

автор:Надежда Ушева

visibility 1469

АНИ НEНОВА e родена през 1994 г. в Троян. Студентка е в Химикотехнологичния и металургичния университет в София. Започва да се занимава с музика на 11 години при студия "Гласове" към НЧ "Наука - 1870", Троян, с вокален педагог Мариета Жекова. Носителка е на следните отличия:   поощрителна награда от международния конкурс на арт фестивала "Сезони" в Бургас, 2015 г.; втора награда на XVIII национален "Поп рок фест в Несебър 2015"; първа от IV национален конкурс "Път към славата", 2016 г.; Гран при от IV национален конкурс "Път към славата" в София, 2016 г., за участието й с Радко Петков като дует; голямата награда в пета възрастова група от IV национален конкурс "Петнадесет лалета" в Хисаря; първа награда от международния конкурс на арт фестивала "Сезони" в Бургас от т.г. Участва и в конкурса за изпълнителско изкуство в "Докато сме млади".


"Музиката е живот"
"Образованието е предимство, но на първо място е талантът"


- Ани, здравейте, ще участвате в международния фестивал "Пирин фолк", който ще се състои на 27 и 28 август в Сандански. С какво ще се представите?
- В международния фестивал "Пирин фолк" ще участвам в конкурса за изпълнителско изкуство с песента на Мина Пенкова - "Докато сме млади". Тя е по музика и аранжимент на Руслан Карагьозов и текст на Ваньо Вълчев. Влюбих се в песента още когато я чух за първи път. Същата е печелила първо място на "Пирин фолк" преди няколко години. Затова аз и моята вокална педагожка - Мариета Жекова, единодушно решихме това да бъде песента, с която да се представя на фестивала.
- Учите в ХТМУ, а се занимавате с музика, не е ли необичайно това?
- Не, не мисля, че е необичайно. Избрах да уча за инженер, защото винаги съм намирала химията за интересна наука, а и ми вървеше в училище. От друга страна, музиката винаги е била част от моя път и занапред ще бъде така.
- Намирате ли допирни точки между изкуството и металургията, да речем? Университетското обучение помага ли ви в пеенето по някакъв начин?
- Металургията точно като предмет не присъства в учебния ми план и затова не мога да отговоря конкретно, но допирни точки могат да се намерят с физиката и химията. Докато един човек е на сцена и пее, много химични и физични процеси се променят в тялото му. Дори самият процес на пеене, звуците и т.н. може да се обяснят чрез науката. Университетското образование ми помага да развивам умствените си способности и по този начин да усвоявам и развивам по-лесно и по-бързо музикалните техники на гласа.
- Необходимо ли е музикалното образование, за да бъдеш добър певец, или може да се разчита само на таланта?
- Музикалното образование е предимство, но на първо място е талантът. За да си добър певец, трябва да осъзнаваш, че го носиш. Друг важен фактор е вокалният педагог. Той трябва добре да разбира от работата си, за да помогне на изпълнителя да развие таланта си правилно. Изисква се и много труд и упоритост, за да се постигне големият успех.
- Носителка сте на много награди, кой ви откри за сцената?
- Бях в V клас, когато г-жа Мариета Жекова сформираше хор да пее на 24 май. Тогава ме прослуша и определи да пея първи глас. От този момент се запалих по музиката и помолих една приятелка, която също беше нейна много добра певица, да говори с нея да ме вземе и да ме обучава индивидуално.
- Музиката ли е нещото, с което ще продължите да се занимавате в бъдеще?
- Никога няма да спра да пея, защото музиката е в мен, пея от сърце и от душа и това ме прави щастлива. Чувствата и емоцията, когато си на сцена, може да ги изпита само човек, който е стъпвал на нея. В най-трудните си моменти единствено когато пея, намирам сила и надежда, за да продължа напред. Музиката е живот и ако някога имам възможността да се занимавам професионално с нея, бих я приела с широко разтворени ръце.
- С какво са свързани амбициите ви?
- Мечтая да стъпя на голямата сцена и да работя с професионалисти.
- Фолклорната песен е една от гордостите на България. Как може да бъде съхранена и да накараме повече млади хора да я слушат?
- Моето лично мнение е, че всеки изпълнител, който уважава себе си, родината си, нейните традиции и култура, без значение какъв стил пее, трябва да може да изпълнява фолклорни песни. Аз съм поп изпълнител, но на участия се стремя да пея и фолклорни песни, за да могат да стигнат до повече хора.
- С какво са важни подобни музикални фестивали? Допринасят ли за популяризирането на народната песен?
- Именно фестивали като "Пирин фолк" са най-доброто средство за популяризиране на народната песен, а и не само. Присъствието на фантастичния ансамбъл "Чинари" представя красотата на народните танци. Друга положителна черта на този тип фестивали е откриването на нови добри изпълнители, които от своя страна създават нови и качествени песни.
- Какви са очакванията ви от "Пирин фолк"?               
- Той е трибуна, която би дала на мен и на други изпълнители шанс за бъдещо професионално развитие. От своя страна ще се постарая да се представя така, че да спечеля доверието и сърцата на хората от публиката в Летния театър, журито и не на последно място на зрителите, които ще гледат същата вечер по музикалните телевизии - Фен фолк тв и Фен тв, както и по БНТ Свят.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ