28 Март 2024четвъртък23:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 920

1635 - УМИРА ЛОПЕ ДЕ ВЕГА, ИСПАНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1562 Г.). Пълното му име е Феликс Лопе де Вега Карпо. Понякога създавал пиесите си за един ден. По собственото му признание е написал 1500 пиеси, първият му биограф посочва цифрата 1800, други - 2000. Известни са заглавията на около 800, до нас са стигнали 470. Създател на т.нар. нова комедия.

1770 - РАЖДА СЕ ГЕОРГ ВИЛХЕЛМ ФРИДРИХ ХЕГЕЛ, НЕМСКИ ФИЛОСОФ (УМИРА 1831 Г.). Създал върху обективно-идеалистическа основа систематизирана теория на диалектиката. Един от най-влиятелните философи на Просвещението, оказал огромно влияние върху философията от втората половина на XIX и XX в. (особено периодът след 60-те на ХХ в. се смята за "хегелиански Ренесанс").

1828 - РАЖДА СЕ ХРИСТО Г. ДАНОВ, ПРОСВЕТИТЕЛ И ПИСАТЕЛ (УМИРА 1911 Г.). През 1857 г. заедно с учителя Ячо (Йоаким) Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява "Дружествена книговезница". Постепенно дружеството прераства в книжарница и издателство, с което става родоначалник на книгоиздаването у нас. Като кмет на Пловдив (1897-1899) отказва да получава заплата. През 1999 г. община Пловдив, Националният център за книгата и МК учредяват национална награда за принос в книжовната култура на името на Христо Г. Данов.

1859 - ОТКРИТ Е ПЪРВИЯТ НЕФТЕН КЛАДЕНЕЦ В СВЕТА. Смята се, че историята на съвременната нефтена промишленост започва, когато американският преселник, нефтен изследовател и предприемач Е.Л. Дрейк прокарва сондаж за добив на нефт в Пенсилвания на място, което по-късно е наречено Тайтъсвил. Приблизително по същото време започва промишлен добив на нефт и в други райони на света, например в Азербайджан.

1895 - ОСНОВАН Е БЪЛГАРСКИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ. На тази дата по инициатива на Алеко Константинов се полагат основите на организирания туризъм в България. Под ръководството на писателя е организирано изкачване на Черни връх, където се провежда и учредително събрание на неправителственото сдружение БТС. Алеко Константинов (Щастливеца) е патрон на съюза. Всяка година на тази дата стотици туристи изкачват върха.

1896 - НАЙ-КРАТКАТА ВОЙНА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. Конфликтът между Обединеното кралство и Занзибар продължава едва 38 минути. Причината била възкачването на престола на султан, който не е одобрен от Британската империя. Безумната война се печели от Великобритания с цената на един ранен моряк. Жертвите от Занзибар били над 500 дворцови стражи.

1946 - СЪЗДАДЕНИ СА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ като специални войски за охрана и отбрана на границите на България. Със Закона за МВР, приет от Народното събрание на 9 декември 1997 г., Гранични войски се преобразуват в Национална служба "Гранична полиция" в МВР (дн. Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР).

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ