25 Април 2024четвъртък02:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виргиния Лопес Калво:

Много от решенията в ЕС са в интерес на могъщите лобита

Кризисните обстоятелства все пак предлагат една възможност - Евросъюзът да се реформира така, че да предложи реална демокрация за своите граждани, смята активистката

/ брой: 197

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1887

Днес Европейският съюз се намира в перманентно състояние на криза - почти излязъл от нея, навлиза в друга. Доверието на гражданите в европейския проект е на изключително ниско ниво. Голяма вина за това имат настоящите европейски лидери - ако изобщо могат да бъдат наречени така, тъй като основен проблем на ЕС е именно липсата на силни фигури, които да предложат понякога и не много популярни мерки за справяне с предизвикателствата. Евроелитът е тотално дискредитиран, безпомощен и дори неадекватен. Евросъюзът все по-често се свързва с еврочиновничеството, което вместо да дири отговори на належащите проблеми, се занимава с изправянето на краставици или определяне на обема на водата в тоалетните казанчета. В тази ситуация обикновеният европейски гражданин, наред с многото си тегоби, се усеща изоставен, той не чувства и на практика не вижда, че Евросъюзът работи за неговото благо.
Да бъде чут именно неговият глас по високите етажи на Брюксел се борят редица неправителствени организации в различни краища на Европа. Една от тях е We Move Europe (Ние движим Европа). Обърнахме се към неин активист, за да ни разкаже повече за дейността и целите й.


Виргиния Лопес Калво е старши активист в WeMove.EU. Дейността си развива в Мадрид. Проблемите, по които основно работи, са равенството между половете, икономическата справедливост и опазването на околната среда. Застъпник на правата на жените от повече от десетилетие, Виргиния е работила по проблеми като декриминализирането на абортите и участието на жените в политиката. Когато не се занимава със сериозни дела, тя обича да свири на баглама (струнен музикален инструмент) и да танцува форо и фламенко.



"Европейските институции позволяват на банките и едрия бизнес да диктуват дневния ред"
"Нужни са политики, които отразяват реалните тревоги на европейците"
"Европейските граждани се чувстват безсилни при вземането на важните решения"
"Провалът на традиционните политически партии е показателен за общия граждански вик за промяна"


- Виргиния, разяснете по-подробно целта на вашето движение.
-  WeMove.EU е гражданско движение, чиято основна цел е изграждането на по-добра Европа, на Европейски съюз, ангажиран със социалната и икономическата справедливост, устойчивостта на околната среда и ръководената от гражданите демокрация. Ние сме хора от различни сфери на живота, които наричаме Европа свой дом, независимо дали сме родени тук или другаде.
Много граждани се чувстват безсилни при вземането на важните решения от твърде дистанцираните европейски институции или националните парламенти, заседаващи при закрити врати. WeMove.EU събира заедно обикновените хора, чиято сила може да подтикне Европейския съюз да взема по-добри решения и да прави по-ефективни политики.
Ние се обявяваме против това, че много от решенията, които се вземат на европейско ниво, са в интерес на могъщите лобита, а не на обикновените хора. Според нас отговорът на тези проблеми не е връщането към национализма, а стъпка към политики, които отразяват реалните тревоги на европейците. Искаме да представим водени от гражданите алтернативи, които ще окажат натиск и ще доведат до промяна.
- Кога стартирахте? Колко поддръжници имате, откъде се финансирате?
- WeMove.EU стартира първата си петиция през септември 2015 година и докато идеята се роди доста месеци преди това, то това е моментът, когато нашата общност бе създадена официално и започна да се развива. Почти 375 хиляди са европейците, присъединили се към инициативата, като се надяваме скоро да станем половин милион.
WeMove.EU получи първоначалното си финансиране от германската онлайн кампания Campact.de и индивидуални дарения. През следващите две години обаче планираме да станем напълно независими от външно финансиране и да се самофинансираме - сега само част от разходите ни се покриват от нашата общност. WeMove.EU ще разчита на дарения от своята общност, за да продължи да провежда важни кампании из Европа. Това ще осигури пълната независимост на всичко, което правим.
- Кои са настоящите ви кампании, върху които искате да привлечете повече обществено внимание?
- Ще ви ги представя накратко:

- Не продавайте обществения интерес на "Голдман Сакс": Банковата корпорация, която има основна роля в причиняването на финансовата криза през 2008 г., намери лесен начин да се подсигури, че Евросъюзът работи в неин интерес. Тя нае бившия председател на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу. Благодарение на този пост той се сдоби с изключително политическо влияние, широки контакти и информация "от кухнята" - всичко това сега може да послужи на една финансова корпорация с доста спорен имидж. Това е ясен сигнал, че нашите европейски институции позволяват на банките и едрия бизнес да диктуват дневния ред. Едно голямо недоволно мнозинство от европейски граждани със сигурност ще помогне да се възпрепятства това. За няколко дни десетки хиляди в различни краища на Европа се обявиха срещу това. Подпишете петицията - https://act.wemove.eu/campaigns/eu-revolving-doors, за да се спре практиката бивши политици да продават своето влияние на корпорациите!

- CETA - голяма победа: Над 350 хиляди се мобилизираха само за пет дни. Европейската комисия се вслуша в гласовете на европейските граждани и потвърди, че националните парламенти на страните членки ще имат възможността да ратифицират спорното търговско споразумение между ЕС и Канада. Продължаваме да работим в посока на твърдо противопоставяне на специалните трибунали в СЕТА и ТТИП!


- Спрете частните трибунали за корпорациите: Европейската комисия планира да даде право на корпорациите да съдят европейските държави въпреки огромния обществен натиск срещу разширяването на привилегиите на едрия бизнес. Подпишете петицията, за да се борим за европейска демокрация, водена от хората, а не от алчните корпорации! Може да го направите на: https://act.wemove.eu/campaigns/specialcourts.

- Турция: ЕС трябва да действа - след опита за преврат в Турция турският президент Реджеп Ердоган се възползва от възможността да започне мащабна атака срещу демокрацията и върховенството на закона. Ние призоваваме ЕС незабавно да прекрати преговорите по присъединяване с турското правителство, докато в същото време предприеме решителни стъпки за гарантиране на човешките права и върховенството на закона в Турция. Повече от 130 хиляди европейци са подписали петицията: https://act.wemove.eu/campaigns/turkey.

- Кой носи данъчната тежест: Докато гражданите трябва да плащат данъци, повечето страни в Европа позволяват на богатите мултинационални компании да избягват плащането на милиарди евро. След години на натиск от хора като нас Евросъюзът обмисля как да принуди мултинационалните корпорации да разкриват колко данъци плащат. Очевидно е, че корпорациите използват цялото си влияние чрез лобиране срещу това. Ние обаче решихме, че трябва да бъдем по-силни от тях, и събрахме над 80 хиляди европейци от нашата общност, готови на действия, които се присъединиха и към други подобни кампании. Миналия април представихме подписите на над 325 хиляди души от цяла Европа.

- Анкетната комисия за "Досиетата от Панама": Над 47 хиляди европейци настояха европейските лидери да предприемат действия срещу данъчните измами и прането на пари. Тези подписи представихме на членовете на Европейския съвет. През юни Европейският парламент създаде анкетната комисия по "Досиетата от Панама", която да разследва прилагането на европейското законодателство за укриването на данъци.

- Към европейски енергийни политики, чисти от ядрена енергия: Над 65 хиляди европейци се подписаха за по-малко от седмица срещу финансирането на развитието на ядрената енергетика с публични средства от ЕС. Благодарение на тази реакция ние успяхме да включим гласа на обикновения европеец в дискусията и поискахме официална среща с еврокомисаря по енергетиката. Петицията може да бъде подписана на: https://act.wemove.eu/campaigns/nuclear-subsidies.

- Без патенти за растенията: Протестът ни срещу патентите за животни се разрасна. Над 820 хиляди европейци от всичките 38 страни членки на Европейската патентна организация (EPO) се присъединиха към настояването да се спрат патентите за растения и животни. През юни над 100 активисти занесоха нашите подписи в Патентното ведомство и призоваха да се промени тази практика. Сега ЕС трябва да публикува разяснение по Закона за патентите и Европейската патентна организация трябва да го приложи. На https://act.wemove.eu/campaigns/stop-patents-on-life може да бъде подписана петицията.

- Стоп на криминализирането на хуманитарната дейност: Мануел Бланко, Енрике Родригес и Хулио Латоре са испански пожарникари. Миналия декември отиват на гръцкия остров Лесбос като доброволци и посвещават своя професионален животоспасяващ опит на благородна кауза - да спасяват от удавяне онези, които бягат от война и бедност. Сега са изправени пред съда и ги заплашват 10 години затвор, тъй като техните действия са окачествени като трафик на хора. Законодателството, което позволи тримата да бъдат арестувани, в момента се преразглежда от Европейската комисия. Присъединете се към повече от стоте хиляди, които настояват на хуманитарните работници да не могат да бъдат предявявани криминални обвинения за работата, която вършат! Може да го направите на: https://act.wemove.eu/campaigns/criminalising-humanity.

Във връзка с референдума във Великобритания за членство в ЕС също проведохме кампания. Имали сме кампании за скандала с "Фолксваген", за спасяване на Европейската гражданска инициатива и други.

- Демократичният дефицит е основен проблем на Европейския съюз, той е и една от причините за растящия евроскептицизъм. Как ще се справи ЕС с него? Как виждате бъдещето на европейския проект?
- Според WeMove съществуват два основни проблема пред европейската демокрация. От едната страна са онези групи, които защитават както корпоративните интереси, така и тесните национални интереси, и те имат твърде голямо влияние при вземането на решения на европейско ниво. От другата страна се наблюдава значителен ръст на евроскептичните крайно десни групи в различни европейски страни. По наше мнение стратегията за справяне с тези проблеми се базира на увеличаване на солидарността между хората в различните европейски страни. Това е необходимата стъпка към по-амбициозната цел - създаването на т.нар. европейски демос, на активно европейско гражданско общество.
Евросъюзът преминава през тежки времена, в които действията му се забелязват повече от всякога - до голяма степен заради катастрофалните грешки при правенето на политики и вземането на правилните решения. От друга страна, все по-ясно за всички е, че много от кризите, които връхлитат континента, са световни по своята същност и те могат да бъдат решени само чрез наднационални действия. Тези обстоятелства, колкото и болезнени да са, все пак предлагат една възможност - да се подбри ЕС и да се реформира така, че да предложи реална демокрация за своите граждани.
- Наблюдава се една, бих я определила като тревожна тенденция в Европа. В много европейски страни традиционните политически партии губят своето влияние. От друга страна, избуяват крайните настроения, за които споменахте. Къде е коренът на този проблем и как може да бъде решен?
- Провалът на традиционните политически партии и традиционните партийни системи като двупартийния модел не е непременно тревожна тенденция. Това е показателно за общия вик на гражданите за промяна. Националистичната тенденция обаче е тревожна, не само защото не успява да представи точен анализ на проблемите на хората в Европа, но и намира възможните решения в грешното политическо пространство - единствено в националната държава.
Казано накратко, за да се справим с национализма в някои страни членки, от WeMove смятаме, че организираното гражданско общество трябва да се бори да изведе своята прогресивна дейност отвъд границите на националната държава и да я насочи към европейските народи - чрез посочването на общи решения, а не по модела "всеки да се спасява поотделно".
- А как оценявате ролята на Евросъюза на световната сцена?
- Европейският съюз беше създаден като проект на мира и лидерите му често изтъкват изключителната роля на защитници на правата на човека, която трябва да играем в света. Този стремеж обаче трябва да бъде съчетан с реални и координирани действия във външната политика, международната търговия, развитието и политиката на сигурност на Европейския съюз.
- Вие сте от Испания. Виждате ли скоро края на политическата криза във вашата страна? Възможни ли са поредни предсрочни избори?
- Липсата на постоянно правителство е резултат от много по-широка политическа криза, която няма връзка с общите избори. В Испания както в много европейски страни интересът на политическите и икономическите елити - национални и наднационални, е с предимство пред общото благо на обикновените граждани. Безизходицата при формирането на правителство, на която сме свидетели, бе предизвикана от продължително обществено недоволство, което настоява за промяна на статуквото. Дори и да се наложи испанските граждани да гласуват отново, политическата криза няма да се разреши, докато не се обновят институциите и политическите процеси както в Испания, така и в по-широкото европейско пространство, защото възраждането не може да се случи само на национално ниво.


Черни облаци са надвиснали над ЕС. Европейските лидери помрачиха идеята на европейския проект

Европейските чиновници работят както за своето благо, така и за интереса на политическите и икономическите елити
Карикатура CEO ("Обсерватория Корпоративна Европа")
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ