28 Март 2024четвъртък22:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Румен Драганов:

Туризмът е печеливш. Въпросът е - за кого

Проверките на данъчните показаха, че от обществото са изтичали огромни средства, които са работили против неговите интереси, казва директорът на Института за анализи и оценки в туризма

/ брой: 197

автор:Мая Йовановска

visibility 1170

РУМЕН ДРАГАНОВ работи в сферата на туризма над 30 години. Завършил е ТУ-София и УНСС. Заемал е различни длъжности в туризма - екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация "Балкантурист", изп. директор на "Балкан холидейз интернешънъл", президент на клоновете в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро. Бил е председател на Туристическия комитет към Съвета на министрите в качеството на зам.-министър на търговията и туризма. Директор на Института за анализи и оценки в туризма.


"Над 22 на сто ще бъде ръстът на приходите от отрасъла"



- Господин Драганов, какво очаквате в края на летния сезон като ръст на туристите и за приходите?
- Реализират се очакванията за много силен летен сезон през тази година. Те бяха очертани още в началото на годината след кризата в Египет, Турция и Тунис. И вече са в пълна реализация. Имаме много силни юли и август, така се очертава и септември. Почти всички големи туроператори удължиха своите програми и те ще продължат до средата и втората половина на октомври. По отношение на различните пазари има различни числа, но общо взето те са двуцифрени. Като цяло летният сезон ще приключи със среден ръст на туристите от 15%. Най-големи са увеличенията от централноевропейските пазари като Германия, Полша, Словакия, Чехия. Има значително увеличение и на руските туристи.
- Може ли да се каже, че руските туристи се върнаха у нас?
- Да, защото ще бъдат надхвърлени 650 хил. посещения от Русия за годината, което ни връща в параметрите на 2013-2014 г., отпреди санкциите. Като цяло сезонът протича много спокойно и нормално - няма оплаквания от големите европейски и извъневропейски туроператори. Браншът се справя много добре по отношение на предоставянето за очакваните туристически услуги. А за приходите ръстовете ще бъдат значителни, по-големи от очакваното. Те ще надхвърлят 22%. Основната причина е, че от началото на сезона много активно в големите морски курорти работят НАП, ДАНС и МВР по отношение на събираемостта на приходите от туризъм. Бяха направени много проверки по заведенията, което доведе до отчитането на значителни обороти. Затова скокът в приходната част надхвърля 22%. Като сума това се измерва в милиарди левове. Имаме няколко поредни месеца, в които се надхвърля 1 млрд. лв. приходи от събираемост в туризма - юни, юли и август. Това означава, че общо ще се постигне увеличение от 600-700 млн. лв.
- Ръстът на туристите през тази година на какво се дължи - на международната обстановка или на усилия от наша страна?
- Факт е, че близо 15 млн. туристи не отидоха в съседна Турция. Там спадът е 47%. Има 10% спад във Франция и Белгия, което добави още 10 млн. туристи, които не са пътували към тези дестинации. Това създаде една безпрецедентна преса над летните туристически дестинации като Испания, Гърция, Кипър, включително и България. Ние видяхме, че големите туроператори се възползваха от тази ситуация. Те още в края на миналата година, веднага след свалянето на руския самолет, падането на друг руски самолет в Египет и ситуацията в Тунис значително увеличиха своите чартърни програми към България. Легловите контингенти бяха завишени с около 40% от основните пазари. И най-важното е, че спокойният летен сезон в България даде възможност тези предварителни заявки да бъдат реализирани.
- Този висок ръст не поставя ли предизвикателство пред бранша за следващия летен сезон?
- 2016 г. ще се превърне в година, от която оттук нататък ще се сравняват числата в туризма. Тя ще бъде еталон. Сега можем да сравним по кои показатели сме по-добре от 2013 и 2014 г. В някои случаи 2013 и 2014 г. са били по-добри в началото на летния сезон. По отношение на приходите за 2013 и 2014 г. можем да кажем, че не сме успели да съберем парите от туризма и те са изтичали в сивия сектор. Това е влияело отрицателно на туризма, защото е създавало възможности за дъмпинг. Донякъде това е и причината за една много лоша 2015 г. По същия начин може да се каже, че независимо от големия брой туристи няма увеличение на приходите. Освен това сме получили увеличение на броя на туристите и приходите вследствие на други фактори. Т.е. не заради увеличение на качеството на българския туризъм и рекламата на българския туристически продукт, което да е довело до значителен ръст на туристите. Този анализ е важен, за да разберем, че независимо от много добрата година общо взето българският туризъм може да реализира много по-добра доходност, която да докаже ценността на отрасъла.
- Има през този сезон много по-активни мерки на данъчните, но те са можели да ги вземат и през предходните години, а и това им е работата. Нещата се раздвижиха след престрелката в Слънчев бряг, а тогава и главният прокурор направи заключението, че курортът е държава в държавата. Това не е нещо, което е станало изведнъж, проблемите са отдавна известни...
- Самият аз бях изненадан от това изказване, след като години наред повтаряме, че Слънчев бряг е екстериториална единица на територията на страната. И не само Слънчев бряг. Начинът, по който изтичат средства и се вливат обратно в туризма под най-различна форма, създава дисбаланс по отношение на ценовото ни представяне и влияе отрицателно на българския туризъм. Същевременно се смъкват цени, плащайки ниски заплати на българския персонал, а пък някак си не можем да съберем приходите, които би трябвало да имаме и да покажем важността на туризма за обществото. Затова има едно противопоставяне основно в социалните мрежи - доста българи се отнасят много негативно към българския туризъм. Имаме ниски заплати, ниски резултати, общините не си събират туристическия данък, и в същото време се забелязва демонстрация на възможности - много скъпи и луксозни стоки, включително автомобили, от тези хора, които ограничават заплащането и цялата социална отговорност към обществото. Това е противопоказно, защото отблъсква българските туристи и те търсят други пазари. За мен беше изненада изказването на главния прокурор, от една страна, и от друга - адмирирам действията, които предприе НАП-Бургас. Не говоря за НАП във Варна или в други градове, защото не се забелязва такава активност, каквато има в Бургас.
- Преди дни министър Ангелкова съобщи, че се готви наредба, свързана със статута на курортите, и с въвеждането й ще бъде променен много обликът на Слънчев бряг. За този курорт се говори почти постоянно, какво очаквате да се случи и има ли консултации с бранша?
- Водят се различни разговори на различни нива с бранша, включително и с представителите от Слънчев бряг, но е ясно, че ситуацията в такива мегаполиси, когато те не работят в полза на обществото, се превръща в бумеранг, който може да унищожи стотици хиляди работни места в туризма. Защото когато парите отиват в неправилната посока, се създава "държава в държавата". Това става чрез различни гангстерски групи, които са над 400 на територията на цялата страна. Тези гангстерски групи се обединяват по-нагоре в банди, които се съюзяват в групировки и които определено отнемат, откъсват парчета от държавата. Наблюдават се в цялостните процеси по управление на обществото - местните избори, които са мажоритарни, се печелят от най-различни неизвестни партии. Същото е и на национално ниво - виждаме, че има представителство, което лобира против интересите на обществото. Т.е. една система се самоконструира. Когато има една неправилна самоконструкция, каквато виждаме, че е сработила в някаква степен и Слънчев бряг се самоуправлява от някаква друга форма на управление, известна от времето на феодализма, тя не работи в полза на обществото.
2016 г. затова е важна, защото ще бъде еталон и по отношение на приходната част. Някак си не е реално едно заведение да увеличи оборота си 30 пъти или паркинг да вдигне с 15 пъти приходите си след наблюдение. Проверките на данъчните показаха, че от обществото са изтичали огромни средства, които са работили против неговите интереси. Когато говорим за унищожаването на част от българското национално туристическо богатство, се оказва, че то е станало точно с такива средства. От тази гледна точка на хората, които са работили дълго време в туризма, са абсолютно непознати и неизвестни инвеститорите, които практически унищожиха идеята България да има качествен туризъм. И доведоха в голяма част туризма до ниска бюджетност, ниска възвръщаемост и ниски доходи. А когато говорим за кадри, виждаме едни хора, които са на доизживяване - старите балкантуристки кадри, и в същото време млади хора, които не желаят да поемат щафетата и да започнат да работят занаята. Много от заетите в туризма няма да могат да вземат дори пенсия. Това е престъпление срещу хората.
- Какъв е делът на сивия сектор в туризма?
- Миналата година през октомври имаше среща между министъра и представители на бизнеса. Тогава стана ясно, че сивият сектор се движи около 50%. Един представител на хотелиерите от Банско каза, че сивият сектор е 75%. След тази констатация няма други числа, които да са били оповестявани, за да е ясно в каква степен той се увеличава или намалява. Самият факт, че проверките в Слънчев бряг засякоха драстични отклонения в оборотите и приходите на заведения показва, че туризмът е печеливш сектор. Въпросът е - за кого. Отговорът на този въпрос през 2017 и 2018 г. трябва да бъде - в полза на обществото, а не в полза на гангстерски групи, които могат да мародерстват върху бедните хора по Черноморското крайбрежие.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ