29 Март 2024петък12:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

След срещите с Ердоган и Меркел Борисов потърси помощ от Бог

Няма единство в Европа, констатира премиерът, след като изпълни ролята на куриер между Турция и ЕС

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 8

На България й трябва много Божа подкрепа, това бе първото изявление, което премиерът Бойко Борисов направи след срещите си с турския президент Реджеп Ердоган и немската канцлерка Ангела Меркел. Посланието се появи на страницата му във фейсбук, но с подобна насоченост бе и изявата му при освещаването на новопостроения храм "Св. в. ап. Петър и Павел" в сливенското с. Мечкарево. "Почти всяка седмица се открива нова църква или манастир. Това дава възможност на християните да бъдат по-уверени и по-силни в Божията подкрепа", продължи да търси упование в Бога Борисов.
След изявата си като вестоносец на Ердоган пред ЕС премиерът прозря, че Европа не е обединена. "Само силен и единен Европейски съюз е конкурентоспособен на останалите мощни държави и съюзи в света. Свидетели сме на това, че дори в Европа между отделни държави се получават противоречия. Според мен само обща единна европейска политика ще ни направи конкурентоспособни на САЩ, Русия, Китай и оформящите се в Азия съюзи", коментира Борисов.
"Влизането в чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни", смеси понятията премиерът. На срещата си с Меркел той е поискал България да бъде допусната в Шенген от 1 януари 2017 г. поне с въздушните граници, какато и да бъде приета в чакалнята на еврозоната и да започне процедурата по приемането на еврото като валута.
Въпреки че се изяви като говорител на ултимативното искане на Турция за отпадането на визите до октомври за сметка на спирането на мигрантската вълна, Борисов заяви, че "този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа". Надявам се да се намери разумния тон и в диалог да се направят следващите стъпки, добави той. Според него ЕС и Турция трябва да положат огромни усилия, за да действа до октомври споразумението, както и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите, допълни Борисов. По думите му, членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но можело да се започне с облекчаване на визовия режим за бизнеса и за държавните служители.
Борисов твърди, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия, при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция. По думите му оградата на границата ни с Турция би трябвало да е готова другата седмица.
Премиерът заяви, че помощта, която страната ни приема, е само "морална, един вид солидарност". "България разполага с близо 13 млрд. лв. във фискалния си резерв за опазване на границите си. Ние имаме пари да си купим и камиони, и джипове. Даже съм възложил на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 хил. души и би могло да ги използваме по-рационално, особено по гръцката граница", коментира премиерът след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. Германия е обещала да ни съдейства да получим допълнителна подкрепа за охраната на границите.


Румяна Бъчварова:
За мигрантите трябва да има обща политика в ЕС, която да се одобрява от всички

След посещението си в Германия вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че с премиера Бойко Борисов са получили "уверение и разбиране", че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави в общността. "Продължаваме да се справяме със ситуацията на българо-турската граница, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да я усложнят. Обявихме пред нашите европейски партньори колко важно е споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и да започне да се изпълнява", заяви Бъчварова. Според нея мигрантската криза може да се отрази на всички държави в Евросъюза, а България трябва да бъде подкрепена в опазване на външната граница.
"Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство", добави министърът.


ФРОНТЕКС ще направи стрес тестове на външните граници на ЕС

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници ФРОНТЕКС планира да проведе през октомври стрес тестове за проверка на надеждността на външните граници на Европейския съюз, съобщава в интервю за в. "Велт ам зонтаг" директорът на агенцията Фабрис Леджери, цитиран от ТАСС.
Пред изданието Леджери заявява, че съюзът трябва да се подготви по-добре за кризисна ситуация. По думите му, вече няколко страни членки на ЕС са изразили готовност да участват в такава проверка, сред които Германия и Гърция. По информация на "Велт ам зонтаг" към тях ще се присъединят и Румъния, Словения и Финландия.
Искаме да видим доколко страните са готови за извънредна ситуация на външните граници на ЕС, подчертава Леджери, като допълва, че в момента се съгласуват конкретните сценарии.

 

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ