28 Март 2024четвъртък16:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Задължават осиновителите да кажат истината на детето

С промените в Семейния кодекс отпада възможността за разсиновяване

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 26

Държавата задължава осиновителите на възможно най-ранен етап да информират децата си, че са осиновени. Това стана ясно вчера по време на съвместна пресконференция на правосъдното и социалното министерства, на която бяха обявени изготвените промени в Семейния кодекс. Според министър Екатерина Захариева промяната ще защити интересите на децата. По думите й малчуганите разбират за това най-често от някой "доброжелателен" съсед или роднина. Правосъдният министър отбеляза, че с измененията се улеснява процедурата по разкриване на тайната на осиновяването. "При сега действащото законодателство това става само при изключителни обстоятелства. Почти винаги, когато има такива дела, има отказ от страна на съда за разкриването на тайната на осиновяването", обясни Захариева.
Ще има съвет към Министерството на правосъдието, който ще бъде за разкриване на произход. Той ще се ръководи от зам.-министъра на правосъдието и от представители на други ведомства. Отказът от разкриване на произход отново ще подлежи на обжалване. Пълно разкриване на данните ще става едва след съгласие на биологичните родители. При отказ за предоставяне на информация от страна на биологичните родители ще се представя информация за здравословното състояние на детето и дали осиновяването е било инициирано от биологичните родители или от Агенция "Закрила на детето".
"Осиновителите ще ползват социална подкрепа и помощ. За първи път при развод се дава възможност и родителските права да се упражняват и от двамата родители", подчерта Захариева. Съдът ще определя мерки за родителски права само по искане на единия родител. Когато няма такова искане, правата ще се упражняват и от двамата родители. В решението за развод ще се определят и мерките за пътуване на детето в чужбина, включват още промените. С тях отпада възможността за разсиновяване. "Това не е дете назаем. Още на ранен етап Агенцията за социално подпомагане и прокуратурата ще могат да искат спиране на припознаването на детето, а не когато то се е случило, да се оспорва", поясни министърът на правосъдието.
С измененията в Семейния кодекс се въвежда и максимална разлика между осиновител и осиновен от 50 години, при досегашната действаща минимална разлика от 15 години. Това няма да важи, когато единият съпруг иска да осинови детето на другия.
Процедурата по осиновяването ще се облекчи чрез създаване на единен колективен орган на национално ниво, който ще се нарича Съвет за национално осиновяване, съобщи социалният министър Зорница Русинова. Неговата функция ще бъде да се определят кандидат-осиновители за съответното дете, уточни тя. "До момента кандидатите подават документи до всички регионални съвети за осиновяване. Структурата ще бъде председателствана от зам.-министър на труда и социалната политика. Освен чрез съвета, облекчаването на процедурата ще се случва и чрез облекчаване на документацията", допълни Русинова.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ