20 Април 2024събота17:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В АЕЦ-а правели анализ може ли да се смени доставчикът

Усъвършенстваното руско гориво, с което предстои да заработи "Козлодуй" от есента, ще е по-евтино от сегашното, каза директорът й Иван Андреев

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 10

Договорът със сегашния доставчик на гориво на АЕЦ "Козлодуй" руската корпорация ТВЕЛ изтича през 2020 година. Централата обаче била започнала анализи дали е възможно да смени доставчика си. Това стана ясно вчера от думите на директора на централата Иван Андреев пред БНР. "Готвим едно изследване, което да ни покаже как стоят нещата с въпросите за безопасността и техникоикономическите показатели на бъдещото гориво, което смятаме да ползваме. На база на този анализ съответно ще бъде разработено техническо задание за диверсификация. Ще бъдат проведени съответните процедури и няма как да продължим автоматично договора, което означава, че след 2020 година са възможни няколко варианта за диверсификация на горивото на база на проведените процедури", обясни Андреев.
Във връзка с новото усъвършенствано руско ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ "Козлодуй", Андреев каза, че то ще е по-евтино от сегашното. Атомната електроцентрала ще започне да го използва едва след като получи разрешение за това от АЯР, която в момента разглежда документацията. Преди няколко месеца по време на Осмия международен форум "Атомекспо 2016" в Москва стана известно, че шести блок ще бъде зареден през септември тази година с усъвършенствано ядрено гориво от Русия. Очаква се догодина то да бъде заредено и на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".
През юни пък журналистката Весела Ванева оповести писмо от директора на Агенцията по доставките на европейската организация "Евратом" Стаматиос Цалас до нашата АЕЦ. Висшият чиновник в писмото си буквално изисква от АЕЦ-а ни да се откаже от въвеждането на усъвършенстваното руско ядрено гориво TBCA-12 и да осигури при търга за доставчик достъп за касетите на "Уестингхаус". Доколкото обаче американското гориво не е изпробвано за съвместимост с руски реактори от типа на нашите, "Козлодуй" трябва да направи експерименти с това гориво.
За да се промени горивото в 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", централата трябва да иска разрешение и експлоатацията му да съответства на международните изисквания за безопасност, както е и за всяка друга промяна, заяви по повод това писмо пред ДУМА председателят на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) доц. Лъчезар Костов. АЯР не се интересува от вида на горивото в централата, за нас е важно единствено да са спазени всички правила за ядрена безопасност, обясни Костов. Всяко изменение на одобреното гориво подлежи на лицензиране, ако има диверсифициране на доставките, също се получава лиценз. "Козлодуй" вече два пъти иска разрешение за експлоатация с усъвършенстваното гориво TBCA-12 - през 2015 г., и сега през април т.г. Нас ни интересува да е осигурена безопасността, а не кой е доставчикът, повтори Костов.
Шефът на централата обясни вчера, че анализите на АЯР досега показват, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" е подходяща да бъде изграден нов блок, има достатъчно запаси от мощности в разпределителната уредба и достатъчно запаси от вода. Обследванията и анализите относно нова мощност в централата са стрували между 8 и 10 млн. лева. Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" подаде искане до АЯР за обследване на площадката за нова мощност през 2015 година.
НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 млн. лева, съобщи още Андреев. "Затова, за да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 млн. лева. Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата", обясни той.
"Мерките по удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 млн. евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ "Козлодуй" е дала вече близо 75 млн. евро", каза Иван Андреев. По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85% от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), а лицензията изтича в началото на ноември догодина. Дейностите по 6-и блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ