19 Април 2024петък19:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Турция ще продължи да удря сирийски кюрди

Неприемливи са сблъсъците между турската армия и кюрдите, заявиха от Вашингтон

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 36

Силите на сирийските кюрди ще се превърнат в цели на операцията на турските въоръжени сили в Северна Сирия, ако не се изтеглят на изток от река Ефрат. Това заплаши турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от руски медии. Той отбеляза, че основната цел на операцията в сирийския пограничен град Джараблус била да се прочисти районът от терористичната групировка "Ислямска държава".
"Да бъде победена "Ислямска държава" с помощта на въздушни атаки е невъзможно, ние можем да го направим с помощта на наземна операция. В операцията, подкрепяна от Турция, участват местни жители. На тази земя трябва да се завърнат тези, които винаги са живели там. Но целта на сирийските кюрдски сили за самоотбрана не е такава: те принуждават хората да напуснат домовете си, занимават се с етническо прочистване. Заради това, както по-рано заявиха САЩ и самите сирийски кюрди, те трябва да се изтеглят на изток от Ефрат, в противен случай ще станат цел на операцията", коментира Чавушоглу на пресконференция в Анкара. 
По-рано кюрдите обявиха, че артилерия и военна авиация на Турция са обстреляли две села близо до Джараблус, северно от Алепо, като броят на загиналите е достигнал 30 души. Анкара обаче отрече информацията, че нанася удари по цивилни.
Турция иска да води борба с еднаква решимост и срещу кюрдските бойци, и срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", заяви по-рано президентът Реджеп Ердоган в реч в Газиантеп.
Междувременно официален представител от Вашингтон определи като неприемливи сблъсъците между сили на турската армия и части, свързани с подкрепяните от САЩ кюрди в Сирия. По думите на американския пратеник в коалицията срещу "Ислямска държава" Брет Макгурк и двете страни в конфликта трябва да успокоят напрежението помежду си. В профила си в туитър той написа още, че Пентагонът осъжда сблъсъците, които се провеждат южно от сирийския град Джараблус, допълвайки, че американски сили не участват в сраженията.
На 24 август турската армия започна операция "Щитът на Ефрат" срещу "Ислямска държава" в Джараблу. В операцията също така участват сили на сирийската опозиция и бойна авиация на международната коалиция срещу ислямистите. Режимът в Дамаск определи действията на Анкара като нарушаване на сирийския суверенитет. Още в същия ден контролът върху Джараблус беше поет от Свободната сирийска армия.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ