24 Април 2024сряда05:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Филип Попов:

БСП ще продължи да бъде истинската алтернатива на управлението

Социалистите започват новата парламентарна сесия с пакет от важни закони, заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 199

автор:Юлия Кулинска

visibility 1380

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то и 43-то Народно събрание. Секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
Владее английски език. Женен. Има дъщеря.


"Ще продължим да се борим срещу монополите, срещу огромната власт на частните съдебни изпълнители, която им е вменил законът"
"Ще настояваме за отмяна на санкциите по отношение на Русия"


- Г-н Попов, председателят на БСП Корнелия Нинова отчете дейността на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за изминалата парламентарна сесия. Каква е вашата оценка за работата на депутатите?
- С дейността си в парламента доказахме, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е истинска алтернатива на управлението. По време на парламентарния и блиц контрола зададохме 430 въпроса към министрите, които са половината от всички питания. Социалистите внесохме 20 законопроекта, 6 проекта за решения, 319 предложения между първо и второ четене на законопроекти, внесени от други парламентарни групи. Успяхме да спрем приватизацията на военнопромишления комплекс, Сметната палата започна проверка на ЦГМ, внесохме законопроект за управление на публичните предприятия, с който се слага край на политическите назначения в тях. Многократно внасяхме и се борихме докрай по Закона за образованието.
Социалната политика и отношението към хората продължиха да бъдат наш приоритет. Направихме предложения по Кодекса за социално осигуряване, обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да бъде минималната заплата, Законът за семейни помощи, децата с увреждания да получават 70% от минималната заплата, бебешките и детски стоки да бъдат с намален ДДС, внесохме промени в доходите на физическите лица, поискахме отмяна на плоския данък и други.
- Днес започва новият парламентарен сезон. Какви ще са приоритетите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ през него?
- Продължаваме да отстояваме същите приоритети, които бяха залегнали в програмата ни през изминалата парламентарна сесия. Разбира се, предстои да се гледа един изключително важен закон, този за бюджета. Ние имаме наша алтернатива на този, който ще внесе правителството. В нея най-обстойно ще наблегнем и ще настояваме, разбира се, за повече финанси за образование, за здравеопазването, за по-социална и по-лява политика за хората, за бедния човек, политика за обикновения българин в крайна сметка. Защото кабинетът не се справи с изпълнението на тазгодишния бюджет. Очаквам тежка зима за българите и това ще се случи заради небалансирания финансов план на 2016 година.
Има сигнали, че властимащите се подготвят за спечелване на предстоящите президентски избори по нечестен начин, че отново ще се правят опити вотът да бъде опорочен, да бъде манипулиран и изтъргуван. Ние от БСП, разбира се, ще бъдем противовес на една такава политика.
- Кои основни закони ще бъдат предложени и внесени в Народното събрание от социалистите?
- Това са законите за младежта, за възрастните хора, за гарантиране на вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Уточнявам, че това е един изключително важен документ, който дава справедливост на тези, които си чакат парите с години. Ще внесем и Закон за храните, който се изработва. На практика с него се цели защита на българския производител и на българския потребител. Той е продължение за закона за търговските вериги, който беше приет от депутатите по предложение на БСП. Това е една нова визия, една нова концепция за едно по-добро стопанисване, едно по-добро управление, печелившо управление и на държавните, и на общинските предприятия, и за защита и засилване на икономиката по отношение на българския производител и земеделски стопанин.
Ще предложим на вниманието на депутатите и закон за публичните предприятия. Той има изцяло нова философия в управлението на държавните и общинските предприятия, който предложихме и през изминалата сесия. Ще внасяме отново Закон за семейните помощи за деца, Закон за ветераните от войните и, разбира се, Закон за данък върху доходите на физическите лица и въвеждането на справедливото прогресивно данъчно облагане.
Левицата ще продължи да бъде алтернатива на това управление и това минава именно през нашата законодателна дейност и законодателни инициативи.
Това са всъщност основните закони. Ще продължим да се борим срещу монополите, срещу частните съдебни изпълнители, не срещу самите тях, а срещу огромната власт, която им е вменил законът. Ще искаме промени в Закона за частните съдебни изпълнители, в Гражданския процесуален кодекс с оглед защитата на потребителите, защитата на обикновения гражданин, който за съжаление при един малък материален интерес, малко дело, с всички такси, с всички разноски по това дело дългът на този човек става няколко пъти по-голям, което не е добре дори и за гражданския оборот, за самата икономика. Защото този човек по един или друг начин се изключва от икономическия оборот, защото той е опрян до стената, до ъгъла.
- Кои ще са основните приоритети на БСП във външната политика?
- Ще продължаваме да настояваме за отмяна и отпадане на санкциите по отношение на Русия. Разбира се, ще искаме една по-голяма и по-адекватна помощ от страна на ЕС по отношение на бежанците, защото ние сме заедно с Гърция първият рубеж, първите държави членки на ЕС, през които влизат бежанците. До този момент нямаме никаква адекватна подкрепа. Четири пъти се увеличи цената на оградата на турско-българската граница, а тя все още не е изградена.
Ще отстояваме нашето становище от изминалата сесия, че винаги трябва да има баланс между защитата на национални интереси и защитата на основни граждански конституционни права, които са залегнали в антитерористичния закон. В този си вид той не предлага такъв баланс. Очевидно е, че има световна криза по отношение на тероризма, но защитата на националния интерес не трябва да е за сметка на основни права на гражданите. Това е мое мнение.
- Как бихте оценили действията на правителството по отношение на бежанската криза в защита на националните ни интереси?
- Категорично смятам, че са абсолютно неадекватни. Г-н Борисов се самопровъзгласи за медиатор между отношенията на ЕС и Турция. Очевидно, че ЕС не отрази неговото посещение в Турция така, както той предполагаше, така, както той искаше, и така, както той обявява. Така че до този момент не мисля, че Турция ще успее да изпълнява своите ангажименти по отношение на облекчаване на визовия режим и наистина има усещането, че Европа е изправена на пропастта пред тази бежанска криза. Няма адекватни мерки и от страна на европейските институции, и от страна на всяко едно правителство, и най-вече от страна на българското правителство, което, както казах, ние сме първата държава, към която ще тръгне този поток бежанци. Максимума, който ние бихме могли да изпълним, това е, нашата уговорка е за 5 хил. плюс максимум още 5 хил. бежанци на наша територия, които да бъдат в съответните обозначени лагери, за да може тази бежанска криза по един или друг начин да бъде въведена в някакви рамки, в някакъв контрол. И затова ще искаме изслушване на г-н Борисов, ще видим какво той ще отговори, но всички действия до този момент, аз мисля, че са неадекватни на кризата, която ни грози.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ