20 Април 2024събота04:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Мария Пиргова:

Корнелия Нинова спечели от отказа за коалиция с АБВ

Вицепрезидентът на БСП трябва да е добре подготвена партийна фигура, смята политологът

/ брой: 200

автор:Павлета Давидова

visibility 2082

МАРИЯ ПИРГОВА е родена на 4 януари 1955 г. в Пловдив. Завършила е Московския държавен университет "М.В. Ломоносов". Доктор по политология. Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор на книги и много научни публикации.


"АБВ е група, която би искала да се върне в БСП, за да се облече с партия отново"

- Г-жо Пиргова, БСП застава зад ген. Румен Радев в президентската надпревара. Ще успее ли генералската фигура да активизира привържениците на партията и да привлече хора извън ядрото на БСП?
- С този избор БСП отговаря на националната необходимост от възстановяване на достойнството на България и българските граждани след влизането им в НАТО и ЕС. Румен Радев е фигура, която ще трябва да представлява българската нация след доста болезнен за нея период, особено след президентството на Росен Плевнелиев.
Фигурата на ген. Радев ще привлече не само избирателите на БСП, а и голямо ядро от българи, които смятат, че България трябва да играе съществена роля в НАТО и ЕС. Смятам, че ген. Радев ще обедини българите и ще възстанови тяхното достойнство. Ще даде друго разбиране за суверенитета ни в рамките на новите съюзни отношения.
- В момента, в който Радев бе "осветен" като кандидат за президент, към него се посипаха всевъзможни критики и опити за компромати. На какво се дължат тези опити за уронване на имиджа му?
- За съжаление ще бъдем свидетели на подобни опити през цялата предизборна кампания. Медийното пространство се владее от върхушка, свързана с ГЕРБ, с десни и леви клиентелистки структури. Българските медии не отразяват общественото мнение, а изпълняват поръчки на определени кръгове. Атаката срещу Радев ще бъде много голяма, за съжаление БСП няма възможност да го подкрепи сериозно в медийното пространство.
Все пак смятам, че компроматите няма да подействат на хората. Българите вече са усетили манипулациите, които вървят преди избори, и имат опит.
- Към момента са малко партиите, които разкриха кандидатите си. ГЕРБ съобщиха само лозунга си. На какво се дължи това изчакване?
- Изчакването се дължи точно на абсолютно манипулируемата и несигурна медийна среда, както и на нестабилността на политическата система в България. Партиите вече не боравят с идеи, а най-вече с клиентелата си - с купуване на гласове, с административен натиск и с всички методи, въведени от ГЕРБ и Цветан Цветанов през 2007 г. и прилагани досега. ГЕРБ смятат, че ще спечелят с изчакване, за да изглежда кандидатът им "в бяло". Смятам, че хората няма да се хванат на тази въдица. Ако се хванат, това ще означава, че не са си взели никаква поука. Тогава просто ще ги направят свидетели на изборни резултати, които не са тяхната воля.
- Очаквате ли генералска битка наесен?
- Не знам дали ще се случи генералска битка. Смятам, че ген. Борисов много би искал да се отърве от поста на министър-председател, особено сега. Времената стават изключително трудни и започват да се виждат огромните му пропуски и антинационални решения. Видима е разрухата на България, която е следствие от двата мандата на ГЕРБ. Борисов би искал да избяга от изпълнителната власт, но много се забави... Хора от ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов и кръгове около него сякаш вече започват да натискат по посока Борисов да не бъде президент.
- Повече позитиви или негативи получи Корнелия Нинова след отказа да се коалира с АБВ и "Движение 21"? Възможна ли беше подобна коалиция с хора, които вече веднъж са напуснали БСП?
- Смятам, че идването на Корнелия Нинова в БСП беше свързано с основаването на широка лява коалиция с АБВ и може би и "Движение 21". Но мисля, че АБВ провалиха коалицията с БСП.
Не бих нарекла АБВ партия, така че не може да става дума за коалиция между БСП и АБВ. АБВ е отцепила се от БСП клиентелистка структура. Подчертавам, АБВ е клиентелистка структура, която се стреми на всяка цена към властта, и то с всички възможни средства. Корнелия Нинова само спечели, и то много, от това, че показа характер и въпреки обкръжението си отказа пагубната за БСП коалиция със структура като АБВ.
- А загуби ли АБВ с отмятането си от първоначалната подкрепа за ген. Радев?
- АБВ губи, разбира се. Те са група, която нарича себе си партия, но няма около какво да се конфигурира, защото няма идеология. Колкото и да припознаваме Георги Първанов като ляво лице, той и политиката им нямат нищо общо с лявото. АБВ е група, която би искала да се върне в БСП, за да се облече с партия отново. От решението на Нинова АБВ губи, затова е и тази тяхна нервност.
От този конфликт и от първоначалното си съгласие за коалиция губи и БСП - като група с финансови и други възможности АБВ ще хвърли много сили срещу БСП в президентските избори. Ще вложат много в компрометирането на Корнелия Нинова и на ген. Радев, както и в провокирането на раздор по места. Струва ми се, че на медийно ниво конфликтът между АБВ и БСП ще се преекспонира, видяхме го през последната седмица. От друга страна, структурите на БСП най-вероятно ще се мобилизират...
- От кого БСП може да очаква реална подкрепа за президентските избори?
- Може да я очаква от целия си електорат. От хората, които са силно разочаровани от ГЕРБ, неприемащи авторитарната власт на Борисов и разсипването на държавата и на държавните институции. Борисов успя да разгради държавата и институциите, назначи фигурант за президент, с което ликвидира и президентската институция. Не можем да кажем, че Плевнелиев изпълнява задълженията си на президент! Дори и в момента, в толкова отговорно за България време, него го няма. Той вече абдикирал ли е, къде е? Плевнелиев не взима никакво отношение по много актуални и важни за България проблеми.
Всички тези обстоятелства ще накарат много хора да се ориентират към ген. Радев, който има организационен и международен опит. Той би могъл да влияе върху изпълнителната власт, да представлява България далеч по-достойно в отношенията с НАТО, с ЕС, да има мнение, на което ЕС може да се опре.
- На какъв профил трябва да отговаря и бъдещият вицепрезидент, за да се оформи печеливша двойка, която да удовлетворява както партийните, така и националните интереси?
- Вицепрезидентът трябва да бъде лице от БСП, професионално подготвено за функциите да поддържа политиката на президента. Напоследък вицепрезидентската фигура е принизена заради конфликтите между президент и вицепрезидент. Вицепрезидентът има малко пълномощия, но може да даде ясни заявки, особено по проблемите с бежанците, българските общности в чужбина и т.н. Добре е вицепрезидентът да бъде подкрепено партийно лице. Струва ми се обаче, че в това отношение БСП среща затруднения, тъй като в социалистическата партия има разлом.
- Смятате ли, че този разлом може да бъде преодолян?
- Трудно ще е. Разломът е между едно клиентелистко ядро, което по идея трябваше да бъде оглавено от Корнелия Нинова, и една много по-голяма идеологизирана маса, която бе предвождана от бившия председател на партията Михаил Миков. Миков тръгна към лявата идеология, но ми се струва, че не можа да я изпълни със съдържание. Нинова се отказа да бъде представител на клиентелисткото ядро в партията. Сега е поставена пред предизвикателството да застане в центъра - тя трябва да се яви като обединителен фактор, след като вече прояви мъжеството да скъса отношенията с АБВ. Трябва да продължи по тази линия и да отстоява лявата политика.
- Ще има ли други трудности пред новия председател на БСП?
- Председателството на Корнелия Нинова ще срещне още едно затруднение - тя дойде начело на БСП с идеята за евентуална управленска коалиция с ГЕРБ след президентските избори. Тази голяма коалиция с ГЕРБ не е отпаднала от дневния ред на част от ръководството на БСП и тук ми се струва, че Корнелия Нинова ще има изключително трудна и национално отговорна задача за бъдещето на страната. Трябва да се има предвид, че международните условия се менят изключително динамично. Да се реши как ще се подхожда към ГЕРБ, как ще се върви към парламентарни избори, които най-вероятно ще се случат пролетта - до лятото на 2017 г. - това са задачи, които ръководството на БСП и Корнелия Нинова ще трябва да решават според ситуацията и според интересите на лявото у нас.
Целта трябва да е възстановяването на икономиката на България. Диалогът с ЕС и със съседите ни трябва да е по-отговорен, с много по-сериозна стратегия за решаване на евентуална бежанска криза. Необходимо е да се търси обръщане на политиката на България срещу десни решения в ЕС, каквото е ТТИП и др. БСП трябва да търси по-тясно сътрудничество със синдикатите и т.н.
Има много за вършене на фона на това, че ГЕРБ са се отказали да правят политика, те само гласуват лобистки закони. И в този, и в предния си мандат ГЕРБ не правят нищо - вече лъсва, че политиката им е изпразнена от съдържание, само се харчат европейски пари. На този фон на нищонеправене лявото ще има много, много национални задачи...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ