20 Април 2024събота13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-големият риск за страната било функционирането на институциите

Докладът за национална сигурност е несъстоятелен и напълно изпразнен от съдържание, заяви Жельо Бойчев

/ брой: 201

автор:Юлия Кулинска

visibility 73

Докладът за националната ни сигурност води до извода, че най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите й. Това заяви вчера от трибуната на НС депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев по време на обсъждането на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2015 г. Той е несъстоятелен и напълно изпразнен от съдържание в частта за финансите и икономиката, категоричен е той. Според Бойчев освен всички безсмислици документът е пълен с противоречащи си заключения и изводи. По отношение на банковата сигурност се отчита, че няма съществен риск и заплаха за финансовия сектор, защото банковата система е в "завидно" състояние - "стабилна и свръхликвидна и с устойчиво нарастващи печалби", коментира Бойчев. Той уточни, че в доклада се отчита ниско ниво на държавен дълг и благоприятни перспективи пред икономическия растеж в средносрочен план. "Няма нито дума за растящия външен дълг на страната. Не се коментира решението на МС и НС за нов дълг в размер на 15 млрд. лв", подчерта социалистът. По думите му финансовият сектор е отчетен като безрисков, което крещящо се разминава с оценката на ЕК.
 "Състоянието на небанковия финансов сектор е в сходно на банковия. При пенсионните фондове има концентрация на инвестициите в групи свързани лица, т.е. и кредитен риск. В 50% от застрахователния сектор на практика са концентрирани около 13% от всички застрахователи", отбеляза Бойчев. Той посочи високата финансова задлъжнялост на предприятията и домакинствата като 1/3 са застрашени от фалит. Това означава,че финансовият сектор е в повишена степен на риск и е една от основните причини за влошаването на икономическите дисбаланси, обясни Бойчев. Той смята, че  някой се притеснява от случващото се във финансовия сектор и не иска то да бъде предмет на внимание на службите за сигурност. "Повишен е рискът от настъпване на социален срив, засягащ обществото и предполага тотален хаос. Причината за това са неуправляемите досега процеси на нарастваща маргинализация", уточни Бойчев.
Докладът би имал повече достойнства, ако е по-реалистичен и по-критичен, отбеляза социалистът Атанас Зафиров. Според него слабо са засегнати някои жизненоважни въпроси и причините за тях като ръста на безработицата, намаляване на инвестициите в икономиката, доходите на хората, маргинализирането на значителни групи от обществото и други.
 По думите на ген. Михо Михов от АБВ докладът има констативна част и липсва аналитичност в дълбочина и раздел, свързан с външната политика. Трябва да осигурим необходимия финансов ресурс за сигурността на България, в противен случай съществуването на нашата държава е застрашено, предупреди Янко Янков от ДПС. Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни, че вследствие на констатации от доклада са предприети законодателни инициативи и са отпуснати от правителството 2,5 млрд. лв. за самолети и кораби.
В крайна сметка НС прие доклада. "За" гласуваха 97 депутати, двама бяха против, а 14 се въздържаха.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ