19 Април 2024петък06:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Последната спирка

/ брой: 202

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1582

В Турция бе регистрирана нова партия, която ще възражда Османската империя. Неосманизмът в политиката на южната ни съседка не е ново явление, макар упорито да се отрича от турските управници. Дори в учебниците нерядко присъстват карти, илюстриращи желанието за връщане на границите на империята. И най-яростен привърженик на тази политика е президентът Реджеп Ердоган. Да не забравяме и ключовата за разбиране на външната политика на Турция "Стратегическа дълбочина" на бившия турски първи дипломат Ахмет Давутоглу, която всъщност представлява интелектуална опаковка на неоосманизма и потъпкване заветите на Кемал Ататюрк.
"Трябва да отидем там, където са били дедите ни", заяви през 2011 г. в качеството си на премиер Ердоган. Макар днес сравнително по-рядко да чуваме директното споделяне на тези щения, в пълен ход е пълзящата ислямизация, и то не само в рамките на турската държава. А автократът в Анкара успешно я осъществява, като трупа влияние в Европа, държейки ключа за нейната сигурност в своите ръце - мюсюлманските бежанци, които пропуска във вътрешността на континента, както и непреклонните му настоявания за отпадане на визите за турски граждани също са част от тази политика. Като прибавим към това и етнорелигиозните напрежения в страни като Косово, Албания, Босна и Херцеговина и отколешното желание на мюсюлманите на Балканите за обединение картината придобива цялост.
Апропо на фона на новата Османска партия Ердоган може и да пробва да се изкара целия в бяло като отявлен демократ. А зад този параван може спокойно да продължи към целта си за ислямизиране на Турция. След като грижливо си разчисти пътя, отпор трудно ще срещне и сред собствените си граждани предвид голямата подкрепа, на която се радва, особено в азиатската част на страната. "Когато стигнеш до своята спирка, слизаш", така веднъж Ердоган описа демокрацията. Коя ли ще е последната му спирка, ако вече не я е стигнал?

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ