25 Април 2024четвъртък07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Тодор Атанасов:

Няма да допуснем сметище в Ново село

Прилагат всевъзможни методи, за да превземат "червената крепост", казва кметът с над 30-годишен стаж

/ брой: 202

автор:Павлета Давидова

visibility 123

ТОДОР АТАНАСОВ осем мандата управлява пловдивското Ново село и е един от най-дългогодишните кметове на БСП. Преди няколко дни стана ясно, че Общинският съвет в Стамболийски оряза почти тройно заплатата му, оставяйки го с минимално месечно възнаграждение. Атанасов се оплака от политически репресии и обеща да представи над 30 точки, които доказват, че кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев саботира работата му.


- Г-н Атанасов, общинските съветници в Стамболийски чувствително намалиха заплатата ви и ви обвиниха, че не ходите на работа. Защо се стигна до тази ситуация?
- Чувствително е малко да се каже, вече взимам минималната работна заплата. Това е следствие от тяхното безсилие и от факта, че вече 30 години никой освен мен не успява да спечели кметското място.
На последните избори имах разговори с кандидата за кмет от ГЕРБ по отношение на политиката. Още тогава декларирах, че си имам партия, БСП, има и кандидат на тази партия за кмет на Стамболийски, не мога да им изневеря. За съжаление мои колеги от моята партия го направиха. Наведоха се...
Политически реваншизъм е това, което прави Георги Мараджийски. Направиха много неща в опит да ме махнат и да ме преборят. Хвърлиха много усилия, дори и пари. Смятаха, че ако преборят нашата "червена крепост", както наричат Ново село, ще им тръгнат нещата в цялата община. Вече 30 години, откакто съм кмет, всички избори тук печели БСП. Ставам кмет винаги на първия тур, с изключение на последните избори... Няма да ви казвам колко пари се наляха в опит да ме махнат... Сигурно затова е и този реваншизъм сега.
- Защо в този момент се засили напрежението?
- Всичко се подсили след отказа ни да приемем идеята на Мараджийски да направи екологично сметище в Ново село. После се оказа, че било биологично сметище, биологична площадка... Какви ли не думи и термини взеха да ни изреждат... Екологичната тема за жителите тук обаче е много важна. Няма как да допуснем нещо подобно. Имаме традиции в отстояването на екологичната чистота в района. През 1990 г. тогавашният кмет на Пловдив Тодор Петков искаше да направи пловдивското сметище тук, в същия район, върху който сега кметът на община Стамболийски иска да прави някаква инсталация.
В южната част на селото имаме компостна площадка, която произвежда гъбарски торф и снабдява целия бивш Пловдивски окръг. А сега искат на отсрещната страна да сложат тази площадка. Тя няма да е само депо, а инсталация за произвеждане на метан. Разбирате какво означава това за екологичното равновесие тук...
- Какви са механизмите да се противопоставите?
- Образувахме обществен съвет, пратихме протоколи, представихме в общината подписи, ръководство и т.н. Те не го регистрираха и сега твърдят, че е незаконен.
Подготвяхме автопротест с 80 коли, които трябваше да минат около 25 км. Трасето бе и през няколко съседни общини, предвиждаше се да минем и през кметството в Стамболийски, където да заявим, че не искаме сметище. В уречения ден и час, на самата дата кметът ни отказа разрешение. Изведнъж се оказа, че по същото време, на абсолютно същото място щяло да има автопоход, организиран от ГЕРБ, РБ, БЗНС и ПФ. Как може? Аз съм го уведомил писмено 15 дни преди автопохода, а в последния момент той заявява, че се прави контраавтопротест!
- Смятате ли да продължите с подобни инициативи?
- Да, определено. На 20 август отново се събрахме. Беше спонтанно, но пак дойдоха около 300 човека. Дойде телевизията и дори показа протеста.
Предстои събрание, на което ще регистрираме комитет срещу сметището. Ако трябва, този път ще изпратим документите не само в общината, и в съда ще го регистрираме. Няма да позволим да ни пречат умишлено. Искам да уточня, че ще спазим закона - няма как кметството в Ново село да е ръководител на протеста, но ще подкрепим хората.
- Излиза, че за община Стамболийски е проблем кметът от БСП, който не иска сметище на територията си...
- БСП не е губила избори в Ново село. Партията е на първо място и затова опонентите прибягват до политически реваншизъм. В изграждането на сметището има много големи интереси, но Ново село е настръхнало и не иска да има сметище. Това са двете неща, които провокират общинския кмет да работи срещу мен.
- Опитвал ли се е да пречи на дейността ви и друг път?
- Преди време имаше пътен инцидент в селото. Кметът на общината изпрати фирма, която премахна трите "спящи полицая", които бях изискал от предишните управляващи в общината. Кметът ги изкърти, след няколко месеца отново ги възстанови, но...
Създадоха ни проблеми и със сметоизвозването. Имахме няколко големи контейнера на гробището, пред един ресторант и на пазара. "Ремонтираха" ги с месеци. Единият го забави цели 10 месеца, кой поправя контейнер толкова дълго? Има повече от 30 точки, които мога да изброя, за да докажа, че общинският кмет не ме зачита и бойкотира работата ми.
- Това ли е най-тежкият ви мандат?
- Това е най-тежкият мандат. Видях зор, когато през 1989-1990 г. се сменяше властта и тогава бях притиснат от същото менгеме, но не ми беше толкова трудно. Въпреки че тогава ми конфискуваха къщата "в името на народа", защото отказах да премина към СДС. Днес уж се получават по-леки неща, но като сегашния мандат няма.
Нямате представа на каква обработка и заплахи са подложени хората! Ако имаш някакъв дребен бизнес, дори сергийка на пазара, намират човек, пращат го, заплашват. "Ще внимаваш, с кмета Тодор Атанасов няма да имаш нищо общо" - това им казват.
Онзи ден кметът на Стамболийски даде пресконференция, на която наговори куп абсурдни обвинения. Идната сряда ще му отговоря публично, казах ви - има над 30 точки, с които да обясня какво е отношението му към мен.
- Натискът от управляващите ли е причината някои кметове да се отказват от БСП?
- Трябва да признаем, че хората са уплашени навсякъде. Тази партия, за която говорим, която е на власт - ГЕРБ, упражнява изключително груби методи, истинска диктатура.
В нашата община има една шайка, клика, която ходи и плаши бизнесмени. В Ново село има поне 50-има сплашени. Викат човека и казват: "Слушай, ще ти затворим заведението, ако поддържаш връзки с кмета, ако си на негова страна" и т.н. Нямате представа колко са груби и как заплашват хората. Дори активисти на БСП са заплашвани. Страшно нещо, страшно нещо...
- А как може да се противопостави човек?
- От противопоставяне хората не разбират. Пишат как циганите треперели от мен, а това не е вярно, защото знаят какво правя за тях. Преди 8-12 години задействах процедура да им узаконим къщите. Има процедура, но я спъват умишлено. И разни хора ходят, заплашват циганите, че ще им бутнат къщите, а мен щели да ме изгонят до 2-3 месеца.
За съжаление репресират и семейството ми, тормозят децата ми. Не знам в кое време живеем! Вече не знам към кого да се обърна. И всичко само защото искат да унищожат "червената крепост" в Ново село, да я ликвидират. Видяха, че не съм слаб и хората ми имат доверие, не стана смяна на изборите. Сега тръгнаха и срещу семейството ми...
- Какво ви кара така упорито да поддържате БСП, въпреки натиска, който ви е оказван?
- Дядо ми е бил социалдемократ и си спомням какво ми е говорил, когато бях дете. На 15-18 км от нашето село се намира Брацигово. Разказвал ми е за организацията там, каква чистота е имало в техните отношения... Не е било като сега - нашите, червените, се продават един друг и т.н. И баща ми, и майка ми са червени, сигурно това ме е накарало да заобичам тази партия. Опонентите също имат своя принос - СДС навремето, а сега ГЕРБ ме карат да обичам БСП още повече. Партията с нищо не ми е помогнала, но аз помагам на партията - 30 години тук не може да се смени властта. Методите на опозицията са страшни, закани и заплахи, хората се плашат, а нашата партия не взима отношение... Сега има надежда с Корнелия Нинова начело на БСП. Тя е по-сербез, може би ще направи нещо.
- Какво се надявате да се случи в Ново село, какви са целите до края на мандата?
- Гарантирам, че до края на мандата всичко в Ново село ще е добре. Ако не се вземат някакви по-сериозни мерки срещу тази хунта и варвари, с които се борим, не знам какво ще стане след края на мандата. Те са безскрупулни. Вацлав Хавел има сентенция: "От комунистите са по-лоши само антикомунистите." Такъв е и случаят тук - виждаме неуспели комсомолски секретари, а това са най-злите, най-агресивните невежества...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ