29 Март 2024петък09:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Румен Гечев:

Отчитат като излишък заложените в бюджета пари за капиталови разходи

/ брой: 202

автор:Мая Йовановска

visibility 1168

- Проф. Гечев, преди ден властта се похвали с голям бюджетен излишък от над 3,2 млрд. лв. На добра събираемост ли се дължи обаче това?
- Основната причина е, че правителството не изпълнява Закона за бюджета. Вместо да използва 2,5 млрд. лв., каквито капиталови разходи са заложени в бюджета, те са изхарчили не повече от 350 млн. лв. до момента. Така управляващите са лишили българските фирми и потребители от средства за 2 млрд. и 200 млн. лв. Това е удар върху българския бизнес, тъй като тези пари, ако бяха изразходвани, щяха да преминат по веригата на малките, на средните фирми, от производителите към потребителите. Те по-скоро заслужават порицание и трябва да дадат отговор на какво основание за първи път в историята на България си позволяват лукса да похарчат такава нищожна част от разходите. Същевременно цяла Европа, целият свят в условията на криза увеличават разходите. А нашите управляващи в противоречие на всякаква икономическа логика намаляват разходите. И имат наглостта да го отчитат като излишък. По същата логика един работодател, който не ви плаща заплатата 6 месеца, ще отчете висока печалба. Това е изключителна наглост. Освен това са забавени разходите на министерствата с 10-15%, а и по-големите приходи са дошли от растежа на икономиката. При 3% ръст, както отчете НСИ, това са над 2 млрд. лв. по-голям БВП. И като сметнете, че 40% от тях минават през бюджета, излиза, че 600-700 млн. лв. са един нормален процент на растеж. Когато расте БВП, растат и приходите в бюджета. Имат малко по-голяма събираемост от акцизи и малко повече от ДДС. Но този т.нар. рекордно висок излишък - не е излишък. Това са счетоводни хитрини, прилагани от Министерството на финансите. Това може да го направи всеки първокурсник от икономически техникум.
- Значи от тези 3,2 млрд. лв. минимум 2,5 млрд. лв. са съвсем други средства.
- Минимум 2,5 млрд. лв. са от престъпно неизразходвани от икономическа гледна точка средства. Управляващите сега се бият в гърдите, че са изразходвали по-малко, но всъщност са лишили българската икономика от тези пари.
- Какво очаквате да се случи в края на годината с този "бомбастичен" излишък?
- Една от причините да направят излишъка толкова голям беше обяснението, че е необходим заради стрес тестовете на банките. Но беше ясно, че няма да се дават такива средства. Трябва да се проследи как изведнъж ще скочат разходите на правителството преди президентските избори. Те вече започнаха да раздават пари на техни общини. От предварителни данни се вижда, че от една малка порция от 28 млн. лв., които са раздали за последните седмици, 17-18 млн. лв. са отишли в общини, които подкрепят точно определена партия. Което ще рече, че те си купуват изборите. Там ще отидат парите.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ