18 Април 2024четвъртък13:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скачени съдове

/ брой: 204

автор:Ася Гардели

visibility 1964

Напоследък пак се заговори усилено за банките у нас. От месеци ни пълнят главите със стрес тестовете, на които бяха подложени. Започна се с подготовка, прогнози, съвети, коментари. После дойдоха резултатите, а пък те - завидни. Банките ни били изключително сигурни, рискове за влоговете нямало, възобновявало се и замрялото кредитиране. Описаха ни толкова розова картина, на която дори швейцарските им колеги биха завидели, току-виж започнали да пристигат на опреснителни курсове у нас. Миналия месец оповестиха, че ще намаляват и таксите за основните видове банкови услуги, защото, видиш ли, трябва да се мисли и за по-бедните, та да могат и те да извършват банкови транзакции и плащания.
Да не говорим за печалбата на банките, които се похвалиха, че за първите седем месеца на годината тя е скочила двойно в сравнение със същия период на миналата година. Но като че ли този позитивизъм е малко притеснителен. Как ли ще я карат банките оттук нататък? Все пак някой да не си помисли, че банковата ни система е тръгнала да се самоунищожава? Няма такова нещо. Просто работят по схемата на скачените съдове - равновесието им остава непокътнато. Оказа се, че ако намаляват таксите, увеличават например лихвите и все намират как да запазят балансите си и да изпразнят джобовете на вложителите.
По данни на БНБ за юли се е увеличила лихвата за сумите по кредитните карти извън гратисния период и за физически лица, и за фирми. Така закъснелите притежатели на кредитни карти са плащали на банките съответно 19 на сто, а фирмите 19,41% лихви. От 2011 г. лихвите не падат под 18 на сто. За разлика от много европейски страни, където лихвените проценти вървят надолу и рядко надскачат 15 на сто, у нас се покачват. Оказва се, че приоритет на банките е да се хвалят с големи резултати и постижения, а не да мислят за отънелите джобове на клиентите си.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ