11 Май 2024събота06:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Огнян Герджиков:

Няма такова харакири

/ брой: 204

автор:Валентин Георгиев

visibility 1820

- Проф. Герджиков, как ще коментирате поредната акция срещу Бокова - този път от страна на Методи Андреев и група репресирани до постоянните представители на Съвета за сигурност на ООН - точно в момента, решителен за избора на генерален секретар?
- Аз съм омерзен. Аз съм омерзен наистина, защото просто не мога да си представя, че българин може да действа по този начин срещу своята държава. И този донос е срещу едно решение на българското, на законно избраното българско правителство! Решение, което може да бъде само и единствено в интерес на нашата държава. И да се действа по такъв начин, и то от народен представител, е нещо, което акълът ми, признавам си, не го побира.
Знаем, че това не е първият случай, предишният беше с Евгени Михайлов, който аз преди това уважавах като човек, смятах го за демократ и почтен журналист. Оказа се обаче, че и той постъпва по същия начин. Наистина е невероятно ние самите да саботираме собствената си държава при наличието на такъв изключителен шанс, какъвто досега не се е отдавал и не знам дали в близките 500 години ще се отдаде.
- Както разбираме, този донос не е насочен само и толкова срещу самата Бокова. В него Андреев и 7-8 човека, представящи се за бивши политически затворници, заедно с Петър Бояджиев, оплюват всички 57-60 човека, които са подписали писмото в подкрепа за нея. Наричат ги "хора от репресивния апарат на комунистическия режим"... Вие лично, проф. Герджиков, участвал ли сте в репресии?
- В момента пред себе си нямам списъка на хората, които сме подписали писмото в подкрепа на кандидатурата на Бокова. А на въпроса ви ще отговоря, че аз самият по-скоро съм бил репресиран. Това е известно - че съм имал проблеми с предишната власт заради миналото на моите родители. Те са съдени, баща ми е бил царски съдия и т.н. Така че аз съм бил по-скоро от страната на репресираните, отколкото репресиращ. Никакво отношение нямам към такова нещо, за да бъда обобщаван по такъв начин. Независимо от всичко, това е нещо, което чудесно показва колко е верен известният виц, че при българския казан в ада няма нужда от дявол с вила, защото ние сами се потапяме в казана. Крайно неморална постъпка е това. Изключително неморална постъпка от този човек...
- Който е и депутат от управляващата партия...
- Да, това е още по-странно. На всичкото отгоре е част от тази партия, чието правителство официално е издигнало кандидатурата на Бокова. Наистина това е нещо, което е изключително осъдително. Аз не обичам силните думи, обаче в случая просто не мога да си позволя други.
- В писмото на Методи Андреев се говори също, че 95% от подписалите в подкрепа на Бокова са бивши ченгета и доносници на ДС.
- Аз не знам докога ще се вади на показ тази тема. Този въпрос трябваше да се реши веднъж и завинаги. Докога по този начин ще бъдат рекетирани хората? И какво отношение, какво значение има това към нейната кандидатура, също не мога да разбера. Нали след като българското правителство е взело това решение, то е станало решение на държавата и се подкрепя от маса хора, от интелектуалци и т.н. - какво значение има, че някои от тях били от ДС. Да, хубаво, сигурно има и такива. И какво? Ние няма ли в крайна сметка да се помирим един ден с това? Това деление докога ще продължава?
- Според вас може ли на този човек да му се потърси някаква отговорност все пак за действия против държавата?
- Не, не може. Юридическа отговорност не може да се потърси, може да се потърси само морална политическа отговорност, но юридическа - не.
- Още по-жалко, защото фактически и Андреев, и Михайлов излизат сухи от това, което сториха.
- Те могат просто да бъдат заклеймени от българската общественост с това си действие, с което всъщност саботират едно правителствено решение и един голям шанс България да има на тази възможно най-висока позиция ръководител.
- Известни ли са ви други случаи по този начин да се постъпва или то си е чисто българска история?
- Нямам поглед дали има такива, но струва ми се, че като че ли ние сме шампиони в това отношение. Аз не мога да си представя която и да е друга държава, не съм и чувал по подобен начин да си правят харакири.

И трите телекома с рекордни приходи

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 86

Гвоздейков пак смени началника на НКЖИ

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 86

Вето върху тавана за надценката на хляба

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 86

Червеното месо и млякото разболяват планетата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 86

Европа се окъпа в светлини за 9 май

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 86

Катастрофална загуба за социалдемократите в РСМ

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Популярността на САЩ като глобална сила спада

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 86

Си Дзинпин пристигна в Унгария

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 86

Време е

автор:Александър Симов

visibility 337

/ брой: 86

С надежда за партньорство

visibility 334

/ брой: 86

Извращението Евровизия

visibility 351

/ брой: 86

9 май - ден на Победата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ