18 Април 2024четвъртък10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СБЖ настоява за национален колективен трудов договор

Синдикатът предлага законови изменения, сред които признаването на втора категория труд за журналистите

/ брой: 205

автор:Павлета Давидова

visibility 32

СБЖ избра Международния ден на журналистическата солидарност, за да представи законовите изменения, които е внесъл в парламентарната медийна комисия. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че организацията за пореден път повдига въпроса за национален колективен браншови договор за журналистите. Подобен обаче има само в обществените медии, липсата на колективен трудов договор е и една от причините за слабата синдикална защита в гилдията.
СБЖ предлага въвеждането на национален трудов договор да бъде заложено в Кодекса на труда. Договорът трябва да задължава работодатели и журналисти да спазват Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г. СБЖ настоява журналистиката да бъде призната като втора категория труд поради статистически доказаната вредност, водеща до ранни заболявания и висока смъртност.
Наблюдава се концентрация на медиите чрез фиктивното им овладяване от частни лица и чрез скритото им държавно финансиране, констатират от СБЖ. Притиснати от материални нужди, повечето предпочитат да запазят работата си, но това означава скрита подмяна на професията, защото журналисти се превръщат в пиари, пропагандисти или рекламисти, съжали Тодорова. През април Комитетът на министрите на държавите от Съвета на Европа е приел "Препоръка за защита на журналистиката и гарантиране на безопасността на журналистите и другите медийни участници". Текстът е преведен от СБЖ, а Светослав Терзиев от УС на Съюза попита дали някой в МВнР не се е притеснил от препоръките.
Терзиев подчерта, че трудът на журналистите е обезценен, а към тях се отнасят с пренебрежение, стигащо до високомерие. Не е достатъчно да ти подарят слон, трябва и да го нахраниш - с тези думи той коментира отношението на някои работодатели към журналистите. По думите му собствениците на медии често са "поставени" от властимащите, протича и скрито одържавяване на медиите. Почти на 90% журналистиката в България се е превърнала в държавен пиар, възмути се той. Терзиев подчерта, че СБЖ настоява само за промени в някои съществуващи уредби. "Нов медиен закон ще означава държавно регулиране на всички медии. Не искаме и закон за журналистическия труд - това означава държавата да "лицензира" кой може да е журналист", подчерта той.
Съюзът иска регламентиране на финансирането на медии и осветляване на собствеността им. Това трябва да бъде разписано в Закона за защита на конкуренцията - в сегашния си вид той не улавя концентрацията на медии в България, смята Тодорова. Процент от националния бюджет трябва да отива за всякакъв тип медии. Сумата да се разпределя и контролира от Обществен съвет, изграден от представители на държавни, професионални и неправителствени организации, в който изпълнителната власт да няма доминираща роля. Предлага се въвеждането на гражданска квота към СЕМ, който да бъде разширен с още 4 членове. СБЖ предлага да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 769

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 847

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 768

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 758

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ