25 Април 2024четвъртък19:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На 15 септември първолаците ще научат, че турци помагали на Левски

В книжката за тях обаче пише за робство, поробители и народни страдания, които липсват в учебниците

/ брой: 205

автор:Велиана Христова

visibility 41

На всички първолаци в първия учебен ден ще бъде раздадена книжка със заглавие "Разкажи ми за Левски", която представя Апостола на свободата по много превратен начин. За това алармира директорът на Регионалния музей в Добрич Костадин Костадинов, който създаде сам учебник по Родинознание за І-ІV клас, ползвайки учебници отпреди 1994 г. и от 80-те години на ХХ век.  Според книжката, която струва 9,90 лв. и ще бъде разпространена с помощта на МОН в училищата, най-верни помощници на Левски били турците, те му помагали и го криели от заптиетата, заяви Костадинов (интервю с него - на стр. 22).
 ДУМА издири цитираната книжка. Тя съдържа кратки разказчета за живота на Левски - на български и на английски език. Нейни автори са Райчин Генов и Ивайло Кючуков, издадена е с подкрепата на Езикови училища Интелект. Всяко разказче е илюстрирано с рисунка. Наистина има разказче за верните помагачи на Левски - лодкаря Кемал и баба Мюнире, която скрила Апостола от турските заптиета. Книжката обаче съдържа и кратка биография на Левски, в която е записано, че той е обесен - нещо, което в учебниците по история дори за прогимназията липсва. "Левски остава завинаги в съзнанието на хората като Апостол на Свободата", пише в края на биографията му. В книжката има и думи като робство, поробители, страдания на народа - които са "изгонени" от учебниците дори за прогимназията.
Към момента са утвърдени 11 държавни образователни стандарта от общо 19, които според новия Закон за предучилищното и училищното образование трябва да бъдат направени от МОН. Това обяви министър Меглена Кунева в НС. В стандартите де факто е включено същинското съдържание на новия закон, който бе приет силово от мнозинството в НС, без да са ясни съществени части от съдържанието му. Още два стандарта - за инспектирането и за качеството на образованието, са качени в сайта на МОН за обществено обсъждане. Според Кунева всички стандарти без този за финансирането щели да бъдат готови до 15 септември. Стандартът за финансирането на образованието според представите на министърката бил свързан с конкретната финансова 2017 г., а не с принципните правила как да се финансира образованието.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ