25 Април 2024четвъртък05:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард : Срещи

Андреа Стефанова:

Човек трябва да има от всичко в гардероба си

Младите са тези, които ще допринасят за развитието на държавата, смята талантливата дизайнерка

/ брой: 206

автор:Альона Нейкова

visibility 1762

Андреа Стефанова е млада дизайнерка, която ще направи своя дебют по време на четвъртия ден (15 септември) на Седмицата на модата в София. Талантливата авторка на колекцията "Метемпсихоза" до VIII клас учи в България, а след това заминава за Англия, където завършва средното си образование в колеж. Следва и в престижното италианско висше училище за мода - Институто Марангони в Лондон. Андреа е по-малката дъщеря на известната българска дизайнерка Евгения Живкова.


"Майка ми е главната ми подкрепа, много ми помага"


- Какво означава за вас, Андреа, да дебютирате на Седмицата на модата в София?
- Чувствам се изключително горда, че ми се дава тази възможност, защото смятам, че в България младите таланти имат какво да покажат, трябва да се развиват, необходимо е да им се дава тази възможност. Завърших образованието си в чужбина и мога да кажа, че съм взела много неща, които съм научила там. Искам да ги покажа тук, искам да се развивам. Затова съм много благодарна на проф. Любомир Стойков, защото ми предоставя тази възможност. Смятам, че трябва да се дава шанс всеки да се покаже и да се докаже пред обществото и в България.
- Ласкае ли ви фактът, че един от най-големите специалисти в областта на модата у нас - проф. Стойков, лично ви покани за участие, или това по-скоро е отговорност?
- Ласкае ме, да. Проф. Стойков ме познава от малка, следил е как се развивам много години, виждал е какво правя... Приятно ми е, че човек като него съзира потенциал в мен и ме е поканил да дебютирам като дизайнер на Седмицата на модата в София. Надявам се всичко да мине добре, защото наистина е голяма отговорност, че ми се дава такъв тласък и толкова голяма възможност да се покажа. Надявам се всичко да бъде перфектно.
- Нарекохте дебютната си модна колекция "Метемпсихоза" (един от късните гръцки термини за прераждането на душата). Какво всъщност ще види публиката?
- Колекцията ми е съставена от 30 модела, но на Седмицата на модата в София ще покажа само 10 от тях. Цялата линия е вдъхновена от геометричните фигури. Исках кръговете и всички тези елипси, които са навсякъде (като джобове и отвори за ръце например), да символизират прераждането. Всяка фигура има своето значение. Новият живот и новото начало са в основата на идеята за колекцията ми "Метемпсихоза". Платовете, които използвам, са от естествени материи, главно кашмир, вълна, естествена кожа, ще има и шифон, някои от ризите ще бъдат направени от тях. Цветовете са черно и бяло, плюс червено и розово.
- При анонсирането на вашия дебют на Седмицата на модата в София присъства и майка ви - известната българска дизайнерка Евгения Живкова. Усещате ли подкрепа от нейна страна, дава ли ви тя някакви съвети?
- Да, тя е главната ми подкрепа, много ми помага. Все пак има доста по-голям опит от мен. За някои от нещата не постигаме съгласие, но гледам да я слушам и се опитвам да вземам това, на което именно майка ми ме е научила. От малка съм била на нейни участия, ревюта, много пъти тя се е съветвала с мен и с моята сестра, искала е да й даваме идеи за колекциите и мисля, че по някакъв начин съм натрупала определен опит покрай нея. Съветваме се една друга, тя се допитва до нас, аз - до нея... С майка ми обаче имаме доста различен вкус и като цяло моите модели не приличат на нейните.
- От дете дефилирате на ревюта, тоест имате поглед и от другата страна на подиума, като модел. Това помага ли ви при създаването на ваши тоалети?
- Наистина, от малка участвам в ревютата на майка ми, имам виждане за нещата, имам и представа как се прави дефиле. Минала съм през всичко - била съм и нейна манекенка, както и зад сцената, за да обличам моделите, там е някакъв страшен хаос! Имам този опит, знам какво е, наясно съм, че дрехите трябва да са перфектни, необходимо е всичко да се следи, да се внимава и за най-дребния детайл... Радвам се, че съм имала тази възможност да опитам от всичко - и като модел, а сега вече и в ролята на дизайнер.
- Завършила сте престижен институт за мода в Лондон. Защо решихте да се върнете?
- Радвам се, че завърших образованието си в чужбина, защото съм научила страшно много неща, които знам, че нямаше да разбера тук. Но въпреки всичко искам хората да видят какво е извън България, да имат възможността това, което са научили, да го върнат тук и да се развиваме. Все пак младите са тези, които трябва да допринасят за развитието на държавата.
- Спомняте ли си момента, в който твърдо решихте, че ще бъдете дизайнер?
- Откакто се помня, съм винаги при майка ми, на нейни ревюта, участия, в офисите й, навсякъде... Когато завърших училище, трябваше да кандидатствам и това може би бе първото нещо, което ми дойде на акъла, беше ми най-близко. Като си по-малък, не знаеш точно какво искаш, но сега не съжалявам, че съм го правила, много ми харесва. Надявам се и занапред да се занимавам с мода, пък ще видим, може и с нещо друго.
- Какво според вас отличава вашите модели от предложенията на други дизайнери?
- В България като че ли дизайнерите залагат на тоалети, които да се носят във всекидневието или по някакъв повод. Докато в Англия, когато бях в университета, ни караха да сме малко по-луди в това, което правим. Затова и моята колекция е изцяло от модели, които човек не би обличал всеки ден, хората няма да си ги купят и да ги носят на работа. Не мисля, че ще продължа да правя толкова екстравагантни дрехи, харесвам по-семплите неща, така че може би към това ще се стремя.
- А след Седмицата на модата в София къде ще може да се видят тоалетите от колекцията ви?
- Още не съм мислила за това. Но ако някой има желание да си поръча нещо от моята колекция, предполагам, ще може да го направи в магазина на майка ми или като се свърже с мен.
- Съществува ли според вас формула, следвайки която човек може да събере в гардероба си най-модерните, но и най-необходимите му дрехи?
- Според мен човек трябва да има от всичко в гардероба си. Аз много обичам да нося спортни дрехи, но и много елегантни, зависи от случая, от повода.
- Смятате ли, че след като Коко Шанел е измислила малката черна рокля, има някакъв шанс и друг дизайнер да създаде нещо толкова универсално?
- Няма как отново да се измисли нещо толкова уникално, което същевременно да е и толкова сантиментално лесно. Всички дизайнери вземат един от друг, преповтарят се, заимстват предишни идеи...
- Ще спре ли някога да бъде актуална поговорката "По дрехите посрещат, по акъла изпращат"?
- Не, не мисля. Тази поговорка винаги ще е актуална. Всеки човек първо вижда как са облечени хората, а после преценява и другите качества.
- Наблюдавате ли стила на българските или английските политици?
- Като цяло от политика много-много не се интересувам. Но в България виждам, че политиците се опитват да имат някакъв стандарт и класа, което мен много ме радва. Смятам, че така и трябва да бъде, те са представители на обществото ни и би трябвало перфектно да изглеждат, все пак са лицето на нашата държава.
- Има ли според вас шанс София наистина да се нареди сред световните столици на модата като Милано, Париж, Москва?
- Трябва да минат много години, за да успее София да достигне нивото, на което са тези световни столици на модата. Но се радвам, че има хора, които се опитват да направят нещо хубаво и в България. Ето, има интерес от различни държави, искат да снимат Седмицата на модата в София. Мисля, че ще има много голямо развитие в тази насока, но трябва време, не става от днес за утре.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ