25 Април 2024четвъртък10:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще има централизиран прием за I клас в София, Варна и Пловдив от догодина

МОН обмисля намален хорариум за учителите в прогимназията в засегнати от закона училища

/ брой: 206

автор:Велиана Христова

visibility 61

От учебната 2017-2018 г. в три големи града - София, Варна и Пловдив, ще бъде въведен централизиран прием в І клас, като водещ критерий ще е местоживеенето. Правилата ще се определят от съответната община. В Бургас такава практика вече действа. Това съобщи зам.-министър Диян Стаматов на семинар за журналисти във Велинград вчера.
По думите на главния секретар на МОН Красимир Вълчев министерството обмисля също да се разработи схема за определяне на максимален капацитет за обучение на ученици в големите училища, към които напливът е голям. Възможно е на някои училища т.г. да бъде разрешен по-голям брой паралелки в І клас.
Поради свиването на основното образование с една година и отпадането от него на осмия клас в много малки общини възниква проблем с броя на децата и заплатите на учителите, които ще бъдат намалени заради намаления им брой часове. МОН обмисля вариант за спасяване на положението, като с подготвяния в момента стандарт за нормирането и заплащането на труда да се позволи при такива случаи учителите в прогимназията да запазят заплатите си и при намален хорариум. Още при приемането на закона левицата предупреди, че ще бъдат засегнати 200-300 основни училища в малки общини, доста от които са застрашени от закриване. Според прогнозите на Красимир Вълчев около 1/3 от основните училища ще могат да удължат обучението до Х клас и ще се трансформират в т.нар. обединени училища.
Министър Меглена Кунева рапортува, че "сме готови за новата учебна година" и няма хаос заради въвеждането на новия училищен закон. На 15 септември в класните стаи на 2450 училища у нас ще влязат 90 хил. учители и около 700 хил. ученици. Първолаците са около 66 хил. - с 900 по-малко от м.г., съобщи Стаматов. В 16 училища в София ремонтите продължават, още 17 в страната няма да са готови за 15 септември. По думите на Меглена Кунева, издателите са уверили, че новите учебници по история за V клас ще стигнат до всяко училище за началото на учебната година.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 670

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 779

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 783

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ