19 Април 2024петък14:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Странности на образованието, или любопитно за училищата по света

Мащабно проучване определи колко деца обичат да влизат в часовете

/ брой: 206

автор:Альона Нейкова

visibility 3396

В повечето страни има различни образователни институции и почти всеки човек на планетата е завършил, все още посещава или тепърва ще започне да ходи на училище. Затова е доста любопитно какви особености в начините на преподаване и организацията на учебния процес съществуват в школата по света.

Съвременният човек асоциира училището с часове по роден език, математика и други важни за общото развитие предмети. Думата "школо" обаче идва от гръцката "сколе" и означава почивка, свободно време. В древността именно в школата се събирали хора, които искали да водят беседи и дискусии. Любопитно е също, че в Елада "педагог" (от гръцки - водещ детето) наричали най-верния и предан роб, на когото доверявали да придружава отрочетата на стопанина до школото и обратно.
Знае се, че първите училища у нас - Преславската и Охридската книжовна школа, са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий. Целта е била ограмотяването на българските духовници с новата азбука. Но освен това в Охрид св. Климент е преподавал и други знания, които са били важни за обикновения живот, например как се облагородяват плодни овошки.
За най-старото школо в света се смята мюсюлманският университет Карауин във Фес (Палестина), създаден през 859 г. н. е. Интересен е фактът, че в 123 страни учебната година започва на 1 септември, в България, както е известно, на 15 септември, в 43 държави - на 1 януари, а в 16 - на 1 март. Учениците в САЩ, престъпили за първи път прага на училището, дават клетва за вярност към страната си, като държат ръка в областта на сърцето. Преди 1942 г. жестът е малко по-различен и напомня нацистки поздрав, затова се взема решение да се промени.
Петобална система за оценяване е разпространена в Русия и в Чехия, само че в страната, известна със силно развита пивоварна индустрия, най-високата оценка не е петица, а единица. Във Франция пък отличници са онези, на които им пишат двайсетица. В Китай действа стобална система (оценки, по-ниски от 60, се смятат за незадоволителни), а в училищата на Норвегия не пишат никакви бележки до осми клас.
В Чехия пък няма учители, които преподават само един предмет, педагозите са задължени да са компетентни по няколко дисциплини. Най-многобройното училище в света се намира в Индия и е посещавано от 28 хил. деца. Най-скъпо е да получиш образование в английската "Международна школа за лейди и джентълмени" - само един месец обучение в нея струва почти 80 хил. паунда.
Във Великобритания също така е разрешено да се говори само на правилен литературен език, дори думата "привет" е недопустима. Целта на тази забрана е да се повиши културата на речта и да се увеличи богатството на използваната от учениците лексика.
Във Финландия в часовете при децата влиза не само учителят, но и неговият помощник. Особеното е, че те нямат право да извикат на дъската ученика, ако той не иска. Обяснението на този казус изглежда логично: смята се, че не бива да се представят публично нечии недостатъци, включително и когато се касае за зле подготвен урок или ненаправено домашно. Интересно е също, че учениците след всеки час са задължени да напускат сградата на школото, независимо от това какво е времето навън.
Любопитно е, че най-дългият урок е продължил 54 часа. Австралийската професорка по биология Мари Бароуз е изнесла лекция пред 26 ученици от 15 до 17 април през 2003 г. в държавното висше училище Лейдли (Куинсланд).

В Китай преди часовете задължително се прави гимнастика, на която, независимо от метеорологичните условия, присъства цялото училище, без изключение. Децата също така два пъти дневно си правят масаж на лицето. В някои школа в Поднебесната империя преподавателите разрешават на учениците си да подремнат направо върху чиновете, убедени, че по този начин малките по-добре ще усвоят урока. След края на занятията никой не тича към вратата на училището, а всички стигат да портата организирано, под строй, след това в един глас се сбогуват с учителя и едва тогава напускат школото и се разотиват по домовете. Зимната ваканция в Китай продължава от края на декември до началото на февруари.
Малцина са наясно, че в белгийските училища на децата са сервирали бира, която по-късно е сменена с лимонада. Напоследък все по-сериозно се обмисля възстановяването на традицията на учениците да се сервира кехлибарената напитка, защото тя е доста по-полезна от газираните сокове.

В Япония повече от половината преподаватели са мъже, в училищата няма стол и децата хапват направо на чина. Обучението в кубинските школа се съчетава с трудова дейност и интензивно се набляга на професионалната ориентация на децата. Учениците от града задължително за 5-7 седмици работят в селскостопански предприятия.
В Бразилия децата започват училище в 6 сутринта и свършват в 12 ч. След това учениците трябва да се приберат вкъщи и да споделят обяда (най-важното хранене за деня) със семейството си. А в Мексико учениците ходят на училище не само от понеделник до петък, но също и в събота, понеже тогава имат свободноизбираема подготовка. Директорът на училище в Швеция има правото да премести дете в по-горен клас по средата на учебната година.

Най-дълго учещият човек в света е от Обединеното кралство. Робърт Кронин посещавал школото 52 години и завършил образованието си на 72.
За ирландските ученици от 6 до 15-годишна възраст училището е задължително. Студентите обаче имат право да не присъстват на всички занятия в университета. В САЩ пък родителите може да бъдат арестувани, ако децата им не ходят на училище. В някои школа освен междучасие има и специална почивка, по време на която учениците пият мляко (т. нар. Milk Break).
В Америка съществува традиция да се подаряват ябълки на учителите, която датира от ХVI век и идва от Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна. Ябълките се смятали за най-ценен плод, тъй като били много скъпи и трудни за бране, а учителите не можели да си ги купят със заплатите си.
И накрая нещо окуражаващо позитивно в навечерието на 15 септември: според мащабно проучване, проведено в страните от целия свят, 70% от всички деца обичат да ходят на училище.


Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ