25 Април 2024четвъртък11:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пълен разнобой в кабинета за АЕЦ "Белене"

Шефът на НЕК Красимир Първанов: Трайков ме използва като бушон. Дянков дал съгласие за подписване на меморандума с руснаците

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 719

В правителството има пълен разнобой по темата за АЕЦ "Белене" стана ясно от публикуваната стенограма на разговорите в МС вчера. От кабинета на министър-председателя експресно публикуваха част от разговорите на заседанието, по време на което е бил обсъждан казусът с директора на НЕК Красимир Първанов и подписаните от него документи с "Атомстройекспорт".
Пред колегите си министърът на икономиката Трайчо Трайков заявява: "Изрично му забраних да подписва точно този документ, защото допълнение номер 12 очевидно противоречи на меморандума - той е за 3 месеца, а допълнението е за 2 месеца и е с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор. То очевидно противоречи и на политическия мандат, даден от министър-председателя за тримесечен мораториум."
Трайков повтаря, че Красимир Първанов не е имал разрешение да подписва допълнението, но въпреки това го е направил. След него думата взема министър-председателят от чието изявление става ясно, че по темата "Белене" има скандал между вицепремиера Симеон Дянков и икономическия министър. "Към момента аз считам, че няма никаква опасност нито за националната сигурност", нито за нарушаване на нашите интереси, заявява Борисов след обясненията на енергийния министър. "Това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи (вторник - б.р.) го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство. Казвам това, защото считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че ние сме направили нещо, различно от това, което досега е договорено".
От думите на Борисов се разбира, че ако не е бил подписан меморандумът с "Атомстройекспорт", Трайков е трябвало тези дни да се яви на съд в Париж по дело за неустойки срещу българската държава, заведено от руската страна.
"В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение", отсича Борисов и праща Трайков в НС с думите: "Съгласих се с теб, че като си дойде вицепремиерът Дянков, тогава. Иди в парламента и ги помоли да отложат това изслушване с три дни, като се приберете и двамата, да отидете и да го обясните". Борисов заявява още, че няма намерение да носи сам политическата отговорност, а всеки министър да "прави каквото си иска или да взема каквито иска решения". "Тогава аз предпочитам да съм министър... Затова не искам да се меся във вземането на това решение", заключава Борисов.
Шефът на НЕК Красимир Първанов междувременно даде изявление за медиите, в което заяви, че подписаните с "Атомстройекспорт" документи са били съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков. Първанов каза, че не е имал изрично "не" от министър Трайков, с когото във вторник били непрекъснато във връзка. Той обвини министъра, че в неговите думи "няма грам истина" и каза, че никакви нови ангажименти не са поети с подписаното допълнение с "Атомстройекспорт". "Силно съм притеснен от факта какво щеше да се случи, ако Първанов не беше подписал споразумението. И ще ви отговоря: Първанов пак щеше да бъде уволнен. Защото в този случай Първанов беше бушонът и при подписване, и при неподписване", заяви шефът на НЕК. Той обяви още, че от известно време си говорели с министър Трайков "през медиите" и затова му било по-лесно да съгласува нещата с вицепремиера Дянков, който в момента е в САЩ.
Президентът Георги Първанов пък научи от медиите за подписаното споразумение между НЕК и руската страна и настоя да бъдат огласени параметрите, заложени в него.


Последно предупреждение за Трайков


Последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отправи Бойко Борисов. На Дянков премиерът възложил пряко да отговаря за две неща - за подписването на контракта с консултанта, най-големия в тази област и съответно довеждането докрай. Докрай означава или отиване на съд или започване на строителство на АЕЦ "Белене", поясни премиерът късно след обед.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ