27 Април 2024събота07:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Извънкласните занимания ще са с европари

На 61 паралелки в страната е разрешено да приемат над 24 първолаци

/ брой: 207

автор:Велиана Христова

visibility 32

Новият Закон за предучилищното и училищното образование, наложен от ГЕРБ, намали задължителните часове по различните предмети, особено в гимназиалния курс, за сметка на избираемите предмети в конкретния учебен план на всяко училище. Повечето училища обаче поради липса на пари и учители не могат да предлагат много избираеми предмети, камо ли извънкласни занимания. Вариант за известно компенсиране на недостига с европейски пари дава проектът "Твоят час", който е част от оперативната програма на МОН за наука и образование. 
Проектът предвижда да се дават 56 млн. лв. европари всяка година за извънкласни занимания в училищата, които няма да кандидатстват, а само трябва да се регистрират в електронната платформа tvoiatchas.mon.bg и да заявят какви занимания искат да осигурят за учениците си, какво предлагат и какво търсят. Срокът е до средата на октомври. Според главния секретар на МОН Красимир Вълчев де факто всички училища трябва да участват в проекта, от него около 46 млн. лв. всяка година ще бъдат предназначени за възнаграждения на учителите, които обучават допълнително. Ръководители на извънкласни групи ще получават по 12 лв. на час. Училищата трябва да планират до 85 часа за дейности по интереси и до 75 часа за преодоляване на образователни дефицити. Всяко дете ще може да се включи в повече от една дейност по интереси. Общо за периода до 2020 г. за проекта са предвидени 140 млн. лв. До 8 септември се бяха регистрирали около 200 училища. 
"Твоят час" е насочен към два вида допълнителни занимания - по интереси на учениците и за изоставащи в обучението деца, обясни експертът на МОН Наталия Михалевска. В електронната платформа могат да се впишат и външни организации например Съюзът на математиците, асоциацията на географите, читалища, културни институции и пр., като предложат извънкласни дейности, включително електронни. Така в платформата ще се засекат предложения и потребности, а накрая МОН ще утвърди извънкласните занимания за всяко училище. Трябва да се създадат и училищни съвети за "Твоят час" с участието на родителите, които да контролират дали извънкласното обучение съответства на желанията на учениците, обясни Михалевска.
Една от основните цели на проекта е да се намали до 11% делът на отпадащите ученици, защото само това интересува ЕС като показател за напредъка в образованието, каза Красимир Вълчев. Според НСИ обаче в последните 2 години процентът на отпадащите ученици у нас расте.
На 61 паралелки за І клас в страната е разрешено да имат повече от 22 деца, съобщи Красимир Вълчев. От тях 4 са в София, 32 в Бургас и 7 във Варна. По норматив директорите може да приемат до 24 първолаци в един клас, а над това число разрешението е на министъра. Ще удовлетворя всяко обосновано искане за разширени паралелки, за да не останат неприети деца, обяви министър Меглена Кунева. 


Три випуска завършват едновременно основно образование

Тъй като новият училищен закон сведе основното образование до VІІ клас вместо до VІІІ, както бе досега, училищата ще имат проблем с три различни випуска, завършващи основно образование. Най-ощетени са децата, които сега постъпват в VІІ клас, понеже няма как да се вмести отпадналият за тях учебен материал за цяла една година. Външното оценяване за тях ще е върху материала след V клас и ще се пресмята в точки. Учениците, които ще са в VІІІ клас в непрофилираните паралелки, също завършват основното си образование - по стария закон. Трета група са учениците, постъпващи сега в ІХ клас на езиковите гимназии, които по стария учебен план ще получат свидетелството си за основно образование също през 2017 г.   

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ