25 Април 2024четвъртък15:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Топан:

Карикатурата кара хората да се замислят

В момента на обяснението се губи целият смисъл на идеята, убеден е носителят на престижни международни награди и авторът на многобройни самостоятелни изложби

/ брой: 209

автор:Альона Нейкова

visibility 2222

Кристиан Топан е председател на Съюза на румънските карикатуристи и президент на Световната организация на карикатуристите (FECO) за Румъния. Член е на Съюза на румънските художници. Организатор на международния карикатурен конкурс "Водна цивилизация" в Кълъраш и Тулча и на международния пленер за карикатура "Валеа Верди" в Ефорие Норд, Бущени. Член на международни журита в Берлин, Германия (2011), Букурещ (2005), София (2010), Истанбул, Турция (2007), Скопие, Македония (2004), Дева, Румъния (2004) и др. Има самостоятелни изложби в Букурещ, Кълъраш, Румъния, в Габрово, България, Нови Сад, Сърбия, Кастел Хeт Маркиезенхоф, Холандия, автор е на керамични карикатури в Берген оп Зум, Холандия. Носител е на редица престижни отличия, сред които са III награда от World Press Cartoon (2007) в Синтра, Португалия, I награда в Данилоград, Черна гора (2008), II награда на престижен конкурс (2010) в Ротердам, Холандия.  От 1980 г. работи в областта на карикатурата. От 1990 г. сътрудничи на различни румънски и световни издания, сред които "New York Times", "Romania Libera", "Evenimentul Zilei", "Curentul", "Jurnal International", "Bucuresti Much", "Realitatea Romaneasca". Наскоро Кристиан Топан гостува в България на седмото издание на Фестивала на усмивките (Smile Art Fest), организирано от фондация "Имеон-Балкани". Интервюто с известния карикатурист е осъществено с любезното съдействие на Кристиела Симеонова и Юлиан Станкулов.


- Изненада ли ви с нещо Фестивалът на усмивките, г-н Топан?
- Харесвам фестивала. Организацията в България беше на изключително ниво. Намирам идеята за мултикултурен обмен между карикатуристите за много добра.
- Коя творба ви направи най-голямо впечатление?
- Трудно е да дам оценка на толкова хубави работи. Нивото на изложбата е много високо и в нея са взели участие големи карикатуристи от цял свят.
- Имате ли някакви препоръки към идеолозите на Фестивала на усмивките?
- Надявам се фестивалът да се разрасне, защото езикът на карикатурата е универсален.
- За първи път ли сте член на жури на такова събитие?
- Бил съм член на жури на повече от 40 фестивала, но за мен е истинско удоволствие да бъда в България.
- Вие сте сред организаторите на многобройни фестивали на карикатурата и пленери в Румъния. Каква е ролята на подобни срещи и прояви?
- Фестивалите за карикатура са изключително средство за укрепване на международните отношения и връзки между страните (усмихва се).
- Смятате ли, че мисията на карикатурата е да разсмива и осмива или тя играе някаква друга роля?
- Според мен карикатурата кара хората да се замислят. Това изкуство не е за глупави хора.
- Карикатурата по-опасно оръжие ли е от думите?
- Бих казал, че по-скоро въздействието на карикатурата е мигновено.
- Това добре ли е или напротив?
- Нейният бърз контакт е доброто в случая.
- Какви карикатури лично вие харесвате?
- Предпочитам тези без думи, но тъй като работя за различни издания, често се налага рисунките да се допълват с текст.
- Като погледнете някоя карикатура, можете ли да прецените каква е националността на нейния автор?
- Съществуват локални стереотипи и идеи. Преди години бях мениджър на международния младежки проект "Стереотипи и предразсъдъци в карикатурата". Тези стереотипи идват от нашето образование и издават националността на авторите.
- Но един от стереотипите е, че карикатурата притежава универсален език. Означава ли това, че въпреки всичко не всеки може да го разбере?
- Това не е проблем на карикатуристите! (смее се)
- Какво ще кажете за карикатурите, които трябва да се обясняват? Имат ли те място днес?
- В момента на обяснението се губи целият смисъл!
- Като председател на Съюза на румънските карикатуристи бихте ли споделили колко души са част от тази организация, кога е създадена, с какво се занимава?
- В Съюза на румънските карикатуристи членуват около 80 творци, които поддържат контакти с Министерството на културата, ЮНЕСКО, културните центрове и така развиват своята дейност (усмихва се).
- Какви са вашите взаимоотношения с местните власти?
- Мисля, че много се доближават до българските (усмихва се). Разбира се, както вашите карикатуристи, така и румънските поддържат добри взаимоотношения с местните власти.
- За съвременните художници не винаги е лесно да продават творбите си. Имат ли шанс авторите на карикатури да печелят от произведенията си?
- Не знам (смее се).
- Получихте ли вдъхновение в България за създаване на някоя карикатура?
- Още преди 10 години започнах участието си в български изложби за карикатура в София и Габрово и така се запознах с много от местните автори и тяхното творчество. Българската карикатура е изключително добра и вдъхновяваща.






Някои карикатури на Кристиан Топан

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ