29 Март 2024петък04:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Крум Зарков:

Кристалина Георгиева не може да е вариант Б за ООН

Политическата чалга, с която Бойко Борисов ни залива почти десет години, придоби международни измерения, смята членът на ИБ на БСП

/ брой: 209

автор:Павлета Давидова

visibility 41

Крум Зарков е най-младият член на ИБ на БСП. Завършил е Университет Париж 1 "Пантеон-Сорбона" - специалност международно публично право и право на международните организации. Наблюдавал е внимателно процесите, свързани с ООН.


"За Борисов ще забравим след година-две, но ако пропуснем шанса за ООН, ще е позор с дългосрочни последици"

- Г-н Зарков, България продължава да изпраща двупосочни сигнали по кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. До какво може да доведе това поведение?
- В научен аспект съм следил внимателно изборите на последните четирима генерални секретари на ООН. В подобно състезание винаги има страхотни битки, защото става дума за най-високия дипломатически пост в света. Никога обаче една държава не е водила война срещу собствения си кандидат! Това е позор с исторически последствия! За Бойко Борисов ще забравим след година или две, но това, че сме пропуснали шанс, който няма да се появи в близките десетилетия пред България, ще има дългосрочни последици. Дългосрочни за цялата държава - за състоянието, в което се намираме, за начина, по който можем да отстояваме интересите си и да влияем на процесите в света.
Много е лесно да мрънкаме, че не можем да кажем нищо, да "висим" на съседни държави да ни решават най-големите въпроси... А точно когато се появяваха лостове, с които и ние да сме сред "големите началници", ние ги отхвърляме с лека ръка! Слава Богу, шансовете все още не са изчерпани тотално, но трябва да признаем, че досега българското правителство прави всичко възможно, за да минира кандидатурата ни в ООН. Надявам се още днес, макар че министър-председателят не дава такива знаци, да намерим сила да изградим солидна подкрепа за кандидата ни за генерален секретар. Трябва да е ясно, че България може да има само един кандидат, той е издигнат - за Ирина Бокова е текла кампания, имало е процедура. Не може някой да се включи в последния момент и да очаква успех!
- Борисов формално обяви подкрепа за Ирина Бокова, но в изказването му пролича неподкрепата на българското правителство. Дори си позволи да сравни представянето й с това на Румяна Желева. Адекватен ли е подобен паралел изобщо?
- Разбира се, че не е адекватен. Сравнете биографиите на тези две жени, както и представянето им дотук. С изявлението на Борисов политическата чалга, с която този човек ни залива от вече почти 10 г., придоби международни измерения. Думите му ще бъдат изследвани, анализирани, разглеждани в посолства, в столици, в организации. Той въобще не я подкрепи, направи най-лошото, което можеше - изрази съмнения в кандидатура, в която големи страни вярват. Бойко Борисов намира за неубедително представянето, което най-големите френски интелектуалци подкрепиха и зад което застанаха най-важните страни. Шансовете на Бокова са огромни, имайки предвид и начина, по който се гласува. Естествено Борисов съвсем не е запознат с процедурата. Той мисли, че е едно и също да си генерален секретар на ООН и селски кмет, когото да "слага и маха" както си иска. Тази политическа чалгария трябва да престане! Тя придобива застрашаващи националната ни сигурност размери.
- Премиерът си позволи да постави условие, че ако на следващия тур от гласуването на 26 септември Бокова не е първа или втора, може би ще я смени. Такава смяна, дори и потенциална, до какви резултати би довела?
- За първи път генерален секретар се избира по строго определена нова процедура. Имаше срокове и изисквания. Бяха организирани неформални дебати, в които пред водещи световни телевизии Бокова се представи блестящо. Прави се кампания, която цели да преодолее непрозрачността при избора в ООН. Ирина Бокова води тази кампания и тази битка по правилата, които бяха постановени от самата организация. За да събере един кандидат достатъчно подкрепа, трябва петте постоянни членове на Съвета за сигурност да са го одобрили. Всички междинни гласувания са вид сондажи и част от самата процедура, нито едно от тях не е дефинитивно. Това не е футболен мач! Това не е А професионална футболна група или "Бистришките тигри", за да си позволява Борисов подобни коментари. Говорим за дипломация на най-високо ниво, а неговата намеса дотук е изключително вредна. Надявам се Ирина Бокова да намери сили да я преодолее, но трябва да спрем да й пречим.
- Не е ли всъщност Ирина Бокова човекът, който направи възможна българската кандидатура за такъв висок пост?
- До голяма степен е така. Още преди около 2 години се създаде неформален консенсус, който е много важен в този тип организации - следващият генерален секретар да е от Източна Европа и да е жена. Съществуването на Ирина Бокова като председател на ЮНЕСКО и резултатите, които тя постигна в онзи момент, съвсем не са без значение. До консенсуса се стигна, защото имаше готово решение - жена, от Източна Европа, със солидна биография и с доказан опит във фамилията, в семейството на ООН.
Правителството забави кандидатурата на Бокова и се стигна до издигането на други кандидати от Източна Европа. Това беше първият сериозен удар. МС възложи на външния министър Даниел Митов да организира кампания, беше гласуван бюджет, той носеше отговорност и написа похвално писмо за Бокова. Трябваше да подкрепи нейната кандидатура от името на българското правителство. По-късно разбрахме, че посланикът ни в ООН Тафров работи откровено срещу интересите на официално заявената кандидатура. Това не може да е просто некомпетентност. Това е миниране, саботаж не на нещо друго, не на Ирина Бокова, а на българския национален интерес!
- Може ли да се търси някаква отговорност?
- На първо място - политическа отговорност. Нея я носи Борисов, носи я и президентът Росен Плевнелиев. Въпреки че Плевнелиев беше сравнително неактивен през по-голямата част от кампанията, от президентството непрекъснато излъчваха сигнали за недостатъчно активна подкрепа. За съжаление каквото и да предприемем, когото и да накажем, това с нищо няма да промени евентуалния неуспех на нашата кандидатура. Но нека все пак да не затваряме темата, има още процедури, може Бокова да преодолее всичко това.
- Кристалина Георгиева изглеждаше доволна от поста си на еврокомисар, въпреки това нито веднъж не заяви официално, че не желае да се кандидатира за висшия пост в ООН. Означава ли това, че всъщност има апетити да смени поста си?
- Мисля, че е очевидно. Кристалина Георгиева през цялото време се държа подло! Не само че в нито един момент не каза, че не иска поста, но от ЕК непрекъснато се подаваха сигнали, че тя е възможният вариант Б - дали чрез туитър съобщения на някой висш чиновник, дали чрез кулоарна клюка, подхранвана от най-високо ниво... Истината е, че Георгиева не е възможен вариант и единственото, което може да постигне, е да провали Бокова. Ако това е целта й, тя наистина не може да бъде наричана български комисар или български каквото и да било. Струва ми се, че тя очевидно има роля във всички проблеми, които Ирина Бокова среща по пътя си към най-високия дипломатически пост. От нея също трябва да се търси политическа отговорност.
- Няма ли да влезем в аналите на историята с факта, че чужда държава преговаря с трета за промяна на българската кандидатура?
- Големите държави винаги са се намесвали в работата на по-малките. Рядко това се случва толкова видимо и по толкова брутален начин. Защо? Разбрахме за всичко това от разговора между Берлин и Москва. Германия е водила преговори с Русия за нашата кандидатура на среща на Г-20, където България явно въобще не съществува. Научихме го от медиите и след като тези две суперсили се скараха дипломатически. Нашите кандидати изглеждат като пешки. И в крайна сметка питам: Ако утре Кристалина Георгиева е генерален секретар на ООН, тя български ли ще е или немски? Именно и затова няма да бъде избрана - има неписано правило в ООН, че генералните секретари са винаги от държави, които не са сред най-силните, не и от петте страни членки, не и от Германия, която формално не е от постоянните членове на Съвета за сигурност, но заради икономическата си сила и важността заседава винаги там. Тук може би трябва да обвържем и президентските избори - в тези президентски избори външната политика е много важен елемент. Много от заявилите се кандидати артикулират заявка, че ще водят самостоятелна, независима външна политика. Партия ГЕРБ демонстрира, че е неспособна да го направи. Не можем да повярваме на нейния кандидат, който и да е той, че ще отстоява българския интерес, без да се влияе отвън.
- Трябва ли България да потърси някакво обяснение и извинение за създалата се ситуация от Германия?
- Българското правителство трябва да даде обяснение и да потърси извинение от нашия народ. Няма на кого другиго да се сърдим. Може ли да се сърдим, че португалците си налагат своя кандидат? Че германците водят своята политика? Че руснаците, американците и китайците се оглеждат и чакат кое е най-правилното за тях решение? Не можем да се сърдим. Но кой би предположил, че една страна ще се изправи срещу своя кандидат?
- Май ги изненадахме...
- Пак ги изненадахме. Предполагам, че и широката общественост е изненадана, защото всички сме подозирали правителството в лицемерие не само спрямо тази кандидатура, но и по други поводи. Такова фрапантно доказателство надали някой е вярвал, че може да има.
- Кой ще спечели, ако кандидатурата на Бокова се компрометира? Вече се оттегли и кандидатът на Коста Рика.
- Да, Кристиана Фигерес се оттегли с аргумент "да улесни заплелата се ситуация". Компрометирането на Бокова определено ще е в полза на друг кандидат. Португалската номинация стои сериозно, а най-вероятно шанс ще имат и други от тези, които вече са в надпреварата. В крайна сметка обаче не мисля, че някой ще спечели. ООН има нужда от сериозни реформи. През последните 2 години организацията преживя тежки сътресения и изглежда безпомощна. ООН среща критики от много страни и има необходимост от промяна. Бокова е кандидатът, който най-сериозно аргументира визия за промяна на ООН и превръщането й в организация, която да гарантира прилагането на международното право в отношенията между страните.
Искам да обърна внимание пак на нашите управляващи - едно е да се бие човек по гърдите за някакви ценности или за спазването на международния ред, друго е да го прави по същество. И ако те се бяха заслушали в това, което казва Бокова, щяха да видят, че тя не е само най-добрият български кандидат, тя е обективно най-добрият кандидат от тези, които са се представили пред Общото събрание.
- Късно ли е правителството и българските институции да застанат зад Бокова?
- Българското правителство направи достатъчно, за да олекнат позициите му. Каквото и да вземе като решение, вече изглежда смешно. Надявам се, че българските институции и парламентът ще намерят сили да го направят. Разчитам и на българската интелигенция - не на тази, която пише доноси и пасквили, а на истинската, сериозната българска интелигенция. Надявам се тя да се самоорганизира и да подкрепи кандидатурата на Бокова в името на националния ни интерес. Имаме сили да го направим като общество, макар да губя надежда, че можем да го направим като държава...

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ