Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Нареждаме се до Никарагуа и Монголия по икономическа свобода

България е с пет позиции по-назад в сравнение с миналата година между страните от ЕС

Дума

16. Септември 2016 , брой: 211   517   0България се нарежда до страни като Монголия, Израел и Никарагуа в изследване за индекса на нивото на икономическата свобода в света, представено от Института по пазарна икономика (ИПИ). Изследването е за 2016 година, но се базира на факти от 2014 г., която е последната година с налични и сравними за всички включени държави. Индексът измерва степента на икономическа свобода, анализирайки политиките и институциите на 159 държави и територии. За основни елементи на икономическата свобода се считат личният избор, доброволната размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, сигурността на личността и частната собственост.
България е на 45-а позиция заедно с  Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се увеличава с 0,04 точки, но мястото на страната ни се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година. Това показва, че подобрението на икономическата свобода в България е било по-незначително в сравнение с това в останалите страни в света и в частност - в ЕС.

Изследването обхваща пет категории, като резултатите в раздел "Съдебна система и право на собственост" са най-лошите за България и е оценена само на 5,05 точки. В този раздел нарастването е най-слабо и в сравнение с нивата от 2005 г. то е едва с 0,07 точки, което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на законите, както и липсата на независимост на съдебната система. В категория "Регулиране на кредита, труда и бизнеса" има влошаване на резултата спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.
От създаването на индекса през 1985 г. до тазгодишното издание резултатът на развитите държави се увеличава с 0,8 точки до 7,7 от максималните 10 точки, а този на развиващите се - с 1,7 т. до 6,7 точки. На челните две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария и Канада. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Конго.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"