28 Март 2024четвъртък18:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нареждаме се до Никарагуа и Монголия по икономическа свобода

България е с пет позиции по-назад в сравнение с миналата година между страните от ЕС

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 786

България се нарежда до страни като Монголия, Израел и Никарагуа в изследване за индекса на нивото на икономическата свобода в света, представено от Института по пазарна икономика (ИПИ). Изследването е за 2016 година, но се базира на факти от 2014 г., която е последната година с налични и сравними за всички включени държави. Индексът измерва степента на икономическа свобода, анализирайки политиките и институциите на 159 държави и територии. За основни елементи на икономическата свобода се считат личният избор, доброволната размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, сигурността на личността и частната собственост.
България е на 45-а позиция заедно с  Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се увеличава с 0,04 точки, но мястото на страната ни се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година. Това показва, че подобрението на икономическата свобода в България е било по-незначително в сравнение с това в останалите страни в света и в частност - в ЕС.

Изследването обхваща пет категории, като резултатите в раздел "Съдебна система и право на собственост" са най-лошите за България и е оценена само на 5,05 точки. В този раздел нарастването е най-слабо и в сравнение с нивата от 2005 г. то е едва с 0,07 точки, което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на законите, както и липсата на независимост на съдебната система. В категория "Регулиране на кредита, труда и бизнеса" има влошаване на резултата спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.
От създаването на индекса през 1985 г. до тазгодишното издание резултатът на развитите държави се увеличава с 0,8 точки до 7,7 от максималните 10 точки, а този на развиващите се - с 1,7 т. до 6,7 точки. На челните две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария и Канада. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Конго.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 273

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 292

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ