25 Април 2024четвъртък13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пардон

И все пак – стана България Швейцария на Балканите

/ брой: 212

visibility 36

Димитър Бежански

Един мой приятел често казва:
- Няма да ми повярвате, обаче много обичам луканка!
След което обаче обяснява, че обича истинска луканка, а не тоя боклук, който се продава сега за безумни пари. После обяснява, че обича и салам.
- А това сега салам ли е? Това луканка ли е?
И ни разказва какво имало в сегашните луканка и салам. Имало соя, свински кожи и говежди кости – това били съставките на всички салами, наденици, кренвирши и прочее колбаси у нас. Поради почти ежедневните лекции на тази тема аз спрях да ям всякакви видове салами, кренвирши и други такива. Докато един ден не ме покани на гости братовчедът Харизан. А братовчедът Харизан има цех за производство на колбаси и беше наредил на масата такава саламена палитра, че от нея би се впечатлил всеки художник-модернист с кулинарен уклон.
Погледнах масата и понеже съм човек прям и откровен, казах на братовчеда:
- Абе, Харизане, това ли ти е гостоприемството? Колбасар си, маамустара! Прибери си, моля ти се, соевите гранули, говеждиге кожи и разните овкусители и извади малко туршия за мезе!
А братовчедът се усмихна широко, както само един месар може да се усмихне, и рече:
- Можеш да ядеш най-спокойно! Никакви овкусители, никакви гранули няма тука! Истинско месо е всичко!
И ми обясни братовчедът Харизан, че той също не яде от онова, което произвежда предприятието му. Бил направил едно малко цехче, в което произвеждали за свои хора и за собствена консумация истински колбаси.
- Е, не те ли е срам, бе! – възмутих се. – Значи за простосмъртните – жили и четина, а за вас...
- Що да ме е срам? – вдигна рамене братовчедът. – Виж к`во направиха политиците? Две държави! Едната, официалната – за народа, дето прилича на Сомалия, и една по-малка, за тях си, дето е Швейцария отвсякъде! Вземи си от наденичката, топи се в устата, да знаеш!
Ако ви кажа, че не си взех, и че наистина не се топеше в устата – ще ви излъжа... Бе, кво да ви кажа – Швейцария на Балканите!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ