19 Април 2024петък14:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Купища нарушения направил проф. Ваньо Митев в МУ

Бившият ректор събира подписи да свали от поста заменилата го проф. Вихра Миланова, избрана единодушно преди 5 месеца

/ брой: 212

автор:Велиана Христова

visibility 63

Поредица от нарушения е открил одит на МОН в Медицинския университет в София за периода от началото на 2014 г. до средата на 2016 г., през който ректор е бил акад. Ваньо Митев, съобщи сайтът clinica.bg. Големи нарушения има при приема на чуждестранни студенти, чийто брой е надвишавал законово разрешената квота от 5% от капацитета на вуза. Кандидати са приемани без писмен изпит по биология и химия, а поради липсата на правила одиторите се съмняват и в достоверността на документите на чуждестранни студенти, прехвърлени в МУ от други места.
Нарушения има и при договорите за образователен франчайз между МУ и "Каза Колидж" в Никозия, както и с Швейцария, Германия. Липсва финансова обосновка за изнесеното обучение, това довело до необосновано ниска такса на студентите през първите 2 години. МУ е бил ощетен с 1,2 млн. лв. от договори с посредници, които набират чуждестранни студенти, се казва в одита. Има случаи, в които са плащани комисиони за едни и същи студенти веднъж за зимен семестър на един посредник и втори път за летен семестър на друг посредник. Чуждите студенти в МУ са 1800 от 9000, което носи пари на вуза.
Започнало е премахване на студентския стол, за да се прави модерна сграда за вуза, но собствеността е държавна и процедурата трябва да бъде спряна, докато имотът не стане частна държавна собственост, казват проверяващите. Нарушения има и при обществените поръчки за купуване на автомобили, обявени с ограничаващи технически условия, най-скъпата кола е роувър за 177 108 лв. с ДДС през 2014 г. Според ревизорите това е неикономично разходване на бюджетни средства. Освен това в някои факултети професор на пълен щат взимал 1827 лв. заплата, а за половин щат - 1825 лв. Възнаграждението на хора от администрацията е било по-високо от професорските заплати. Одитът видял и допълнителни договори със служители за дейности, които са им основно трудово задължение. Шефове на отдели, гл. секретар и пр. пък си докарвали до 3000 лв. над основната заплата. Ректорът получавал малко над 5 хил. лв., брутно обаче стигал почти до 9000 лв.
Всичките 8 поръчки за ремонт и строителство в МУ са минавали през една фирма - "Техно-енерджи" от групата на "Вайс профил", близка до ДПС, спечелила поръчки за 26,5 млн. лв., казва одитът, цитиран и от "Капитал". Един от собствениците Хюсеин Кулов е брат на ексдепутата от ДПС и бивш зам.-министър Фатме Илияз.
През юли ДУМА напомни съобщение на БТА отпреди 2 години, че местните власти в швейцарския кантон Тичино и гр. Киасу подготвят законови промени с цел обучението, което се води там от МУ в София чрез италианския вуз ЧЕПУ (спонсор на Берлускони), да бъде акредитирано от федералните власти на Швейцария. Властите в Киасу алармират, че схемата "МУ-ЧЕПУ" е направена, за да се заобиколят строгите закони на Швейцария за медицинското образование. В това време проф. Митев се хвалеше публично с изнесеното обучение в Кипър и с намеренията да се прави същото в Киасу. 
Публична тайна е, че проф. Ваньо Митев стоеше зад внесеното в НС от проф. Иван Станков (АБВ) предложение в Закона за висшето образование да се премахне ограничението за два мандата ректорство, които за Митев изтекоха. Проектът бе оттеглен, а Ваньо Митев в момента заема странния пост първи зам.-ректор на МУ, който не съществува в обявената структура на ръководството на вуза. До тази година, докато той оглавяваше Съвета на ректорите, заседанията на този орган бяха засекретени и не се съобщаваха на журналистите.
 Според одиторите новият ректор проф. Вихра Миланова, избрана в средата на април, трябва да прекрати нарушенията. Преподаватели от МУ обаче съобщиха, че проф. Миланова не се подчинява на Ваньо Митев и той в момента събира подписка да се свика общо събрание за свалянето й от поста пет месеца след единодушното й избиране.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ