28 Март 2024четвъртък12:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Провалят и физиците ни

/ брой: 212

автор:Велиана Христова

visibility 26

До момента България не е платила вноската за 2016 г. за членството си в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, макар че още през юли стана ясно, че руската страна ще спре достъпа на българските физици до проектите и програмите на този световен център на физиката. За сведение на грантовите русофоби у нас до момента Дубна продължава да финансира работата на нашите учени за черните им очи, както го прави вече 60 години, но това ще се прекрати съвсем скоро. Любовта - любов, но сиренето е с пари.
Няма учен у нас, който да не знае какво е Дубна за българската наука и за България изобщо и какво ще продължи да бъде, ако сегашната власт не провали до дъно ядрената ни енергетика под диктовката на западните си "началници". Обяснението, че парите за вноската са предвидени в бюджета, но девет месеца в кабинета не могат да се разберат кой да я плати и през чий бюджет да мине - на МОН или на ядрения регулатор, е несериозно. Или обструкциите срещу Русия стигнаха вече до проваляне не само на икономката, но и на науката ни, или са верни мъглявите слухове, че Кунева се съмнявала в "целесъобразността" на вноската, понеже България станала член на Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН. Първо България е съосновател на международните институти в Дубна (1956 г.), второ вноската ни в тях е два пъти по-ниска от тази в ЦЕРН, трето в Дубна работят реално стотина български физици всяка година и специализират там малцината наши докторанти в тази област, а в Женева прохождат 40-ина души, половината - на научен туризъм. В момента Дубна строи най-големият ускорител в света и наши учени участват в правенето му. Дали някой помни, че през 1999 г. тогавашният екип на МОН от СДС ни вкара в ЦЕРН от политическа любов към ЕС, пред чиито врати тогава подсмърчахме с въжделение, и заради възхитата на една зам.-министърка от "чудесиите" на колайдера, при който я бяха завели едни заинтересовани лица. Пресметнал ли е някой реалните ползи "за българската икономика" от това действие, които тогава се пропагандираха като във вица: "хванахме е-ей такава риба".
Само че "евроатлантическите ценности" на днешната власт явно съвсем се разминаха с интересите на българската наука, на българската икономика и на българското общество. За тяхно сведение, ЦЕРН се натиска и продължава да работи тясно с Дубна, щото има полза от това. Науката е наднационална, за разлика от политиката. А пък нашите физици чрез договорите на Дубна в ЦЕРН работят реално по проекти в Женева. Ама откъде да знаят това невежите ни министри? Девет месеца не могат да съгласуват между две институции на километър разстояние помежду им кой да преведе парите, за да могат учените ни да си вършат работата. Това - при съзнателното финансово унищожаване на възможностите за правене на изследвания у нас. Било административна неразбория. Хайде, холан, трева не пасем.   

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 127

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 146

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ