28 Март 2024четвъртък22:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

3400 структури - ликвидирани

Погромът на българското селско стопанство

/ брой: 216

автор:Ина Михайлова

visibility 1014

"Да "прекратиш" дейностите на близо 3400 изградени, функциониращи (макар и не най-добре) стопански структури, само защото са създадени и работели по времето на "социализма"...
Не е грешка! Това е престъпление!
Да назначиш за председатели на "ликвидационни" съвети аутсайдери, нереализирани, кандидати за власт без никакъв управленски опит и образователен ценз; да управляват предприятия, притежаващи материално-техническа база за милиарди; да стопанисват най-главното национално богатство - плодородната българска земя...
Не е грешка! Това е престъпление!"
Престъпление е да изхвърлиш на улицата висококвалифицирани работници и специалисти, да назначиш на тяхно място "калинки". Престъпление е да използваш българската земя или да я предоставяш на чужди граждани, а нищо да не правиш за нея, да не се грижиш и да нямаш стратегия. Престъпление е от българската земя да печелят чужди фирми, а българските граждани да ядат "сирийски домати, новозеландски чушки, китайски чесън, полски картофи". Престъпление е, обидно е, да предлагаме "българското бяло сирене, произведено с мляко от Германия и Унгария; кетчуп - с домати от Гърция и Турция; прочутите луканки - с месо от Испания".
Още безброй примери могат да се посочат. Безкрайна е

болката, която "не заглъхва с годините"

и личи от всеки ред в новата книга на бившия министър на земеделието и хранителната промишленост Кръстьо Трендафилов "Българската земя - нашето национално богатство". Събрало безспорни факти за погрома на българското селско стопанство и хранителната промишленост в годините на промяната, четивото трябва да стои на бюрото на всеки Български земеделски министър. За да му напомня, че не може с лека ръка да се зачертават усилията и трудът на поколения.
"Лошата" държава преди 1989 г. изгради над 2500 язовири", припомня Кръстьо Трендафилов. И продължава, че днес държавата говори за инфраструктура, визирайки само магистралите, и забравя, че изграждането на напоителни системи гарантира продоволствената сигурност на страната. Не може наши политици при посещение в Израел да заявяват, че ще предоставим 1 млн. дка държавна земя на еврейската държава, тъй като не можем да я стопанисваме добре, възмущава се авторът. Не може да предоставяме планински пасища на катарците, не може на ангро да даваме земя на китайци да отглеждат зърно, или с лека ръка да приемаме строителството на язовир на наша територия, който щял да регулира оттока на водите на Турция за напояване на техните земеделски земи, продължава с примерите бившият министър. Според ФАО за продоволствената сигурност на всяка страна е необходимо тя да разполага с най-малко 5 дка земеделска земя на глава от населението, а ние сме на санитарния минимум - 5,1 дка, ако данните не са остарели, предупреждава Трендафилов.
Дори и политиците на прехода вече са наясно, че "благодарение" на престъпната политика на правителството на СДС начело с Филип Димитров и тогавашното мнозинство в НС беше проведена силно политизирана и

икономически немотивирана аграрна реформа

припомня Кръстьо Трендафилов. Напълно беше ликвидирано българското животновъдство - овцете от 7 млн. преди ликвидацията останаха 1,4 млн. и въпреки подкрепата на еврофондовете са все толкова от 2006 г. досега, свинете са под 1 млн. Повече от 20 години напоителните системи се разграбват - помпените станции от 800 останаха около 200, а напояваните площи - от 6-7 млн. дка достигнаха ниво 300-400 хил. дка, посочва авторът. Безотговорното отношение на управляващите към ДФ "Земеделие" - институция, която управлява милиарди евро, е красноречиво: от 1996 г. досега са сменени 17 изпълнителни директори, заместниците е трудно да се изброят. И всичко това на фона на безпощадната статистика, че 231 от 264 общини в България са определени като селски и в тях живеят 41,9 на сто от населението на страната.
Да, всичко планирано след 1941 г. стана реалност в "прокълнатите" години до 1989 г., обобщава Кръстьо Трендафилов. Какво стана след това? Държавата даде 800 млн. лв. на "бездарни" специалисти, за да раздробят земята на 20 млн. парчета с над 2 млн. собственици, а в плодородната Златия, Делиормана, Добруджа и Тракия ниви станаха ловни полета за новите богаташи.
И имената на виновниците за погрома в годините са посочени в книгата на Кръстьо Трендафилов "Българската земя - нашето национално богатство".
"Ако това не е организирано от държавата ограбване и корупция, здраве му кажи", констатира авторът. "Тази книга не се чете за удоволствие, тя е книга за размисъл и за държавнически решения", предупреждава още в предговора към изданието Марин Ботунски. Тя е и борба за оцеляването на народа ни.



Редакцията на в. ДУМА поздравява Кръстьо Трендафилов с неговия юбилей, който навърши на 21 септември. Пожелаваме му здраве, дълголетие и воля, за да "лети"!
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ