29 Март 2024петък10:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разширяват и бежанския лагер в Пъстрогор

Местят един от центровете за мигранти в София извън града

/ брой: 216

автор:Юлия Кулинска

visibility 29

Бежанският лагер в Пъстрогор ще бъде обособен като център от затворен тип и ще бъде разширен. Това призна вчера в парламента зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев ден след като от ДАБ съобщиха, че ще бъде увеличен капацитетът на бежанския лагер в Харманли, където ще бъдат построени 68 мобилни къщички. Той обясни, че се планира да бъдат изградени три временни центъра от затворен тип, които ще се състоят от 500 фургона. "С част от средствата ще бъде изграден допълнителен център за дирекция "Миграция", където ще бъдат настанявани нелегалните мигранти преди връщането им в страната, от която произхождат, или тези, чиято самоличност предстои да се установява. България може да приеме във временните кризисни центрове още до 3 хил. бежанци", подчерта Гунев. Така общият капацитет за настаняване на мигранти ще стане до 10 хил. души. За настаняването на бежанците и нелегалните мигранти и за разширяването на центровете от затворен тип ще бъдат похарчени около 35 млн. евро от договореното с ЕК финансиране от общо 160 млн. евро за справяне на България с мигрантската вълна, твърди Гунев.
80% от парите ще отидат за охрана на границата, уточни той в отговор на въпрос на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин по време на телевизионно интервю. "Не е станало ясно за какво са разпределени евросредствата за бежанците, които ни отпуска ЕС, и за какво ще се харчат. Има голяма опасност да се превърнем в един голям бежански център", заяви бившият външен министър. В  резултат на питането на Вигенин по-късно МВР публикува проектните предложения, подадени пред ЕК, от които става ясно, че пари за ограда на българо-турската граница не са искани.
"Най-голяма част от парите ще отидат за различни видове техническо оборудване, автомобили, различни системи за наблюдение на границата. Около 45 млн. евро ще бъдат дадени за разширяване на системите за наблюдение на границата. 36 млн. евро са предвидени за закупуване на кораб за "Гранична полиция", уточни Гунев. Останалите 20% от сумата щели да се използват за подпомагане на ДАБ и други  институции. Около 5 млн. евро пък ще бъдат заделени за текуща издръжка на служителите по границите.
Гунев поясни, че един от бежанските центрове в София ще бъде изнесен извън града. Той отбеляза, че причината е получилото се в последните седмици напрежение там, но на журналистически въпрос дали става дума за лагера в "Овча купел", където имаше подобен инцидент, отговори завоалирано, че не може да говори от името на ДАБ. Преместването ще струва около 5 млн. евро и те трябва да бъдат усвоени за една година.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ