26 Април 2024петък10:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Масови протести на таксиджии от следващата седмица

/ брой: 216

автор:Ася Гардели

visibility 1182

През следващата седмица таксиметровите шофьори започват масови протести, които могат да прераснат в гражданско неподчинение, съобщи пред ДУМА Димчо Иванов, председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България (НФТВБ). Повод за протестите са промените в Закона за местните данъци и такси и предложението за връщането на патентен данък за таксиметровите услуги. Миналата седмица стана ясно, че таксиметровите водачи в София и Варна ще плащат годишен данък в размер на 850 лв., а колегите им от Бургас - 900 лв. Парите трябва да бъдат платени до 2017 г., като не е предвидено това да стане на вноски, каквато е била практиката преди години. Промените предвиждат и на всеки пет години шофьорите да бъдат подлагани на изпит за водач на МПС, което е абсурдно, обясни Иванов. Шефът на браншовата организация прогнозира, че ако бъдат въведени новите ставки, такситата в страната ще намалеят драстично, а цените на таксиметровите услуги ще се покачат. Внесли сме предложение в общините за преизчисляване на сумите, като в някои градове стойността беше намалена. В Добрич от 590 лв. данъкът падна на 300 лв., а в Стара Загора от 700 лв. - на 300 лв., съобщи още председателят на НФТВБ. Според водачите на таксита патентният данък не трябва да надвишава 300 лв. за страната. В момента водачите на таксита плащат по около 12 хил. лв. на година, за да работят. Парите отиват за осигуровки, застраховки и данъци, а 2400 лв. е таксата, която събират превозвачите за осигуряване на телефонна централа и разрешително за работа, каза Димчо Иванов. От НФТВБ предлагат още таксиметров превоз да бъде извършван само от регистрирани превозвачи, както и да има изискване на свидетелство за съдимост на шофьорите, което в момента липсва.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ