16 Април 2024вторник08:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заради новия налог

60% от таксиджиите в София заплашени от фалит

Във Варна и Бургас готвят протести до дни

/ брой: 218

автор:Ася Гардели

visibility 1475

60 на сто от таксиметровите водачи в столицата са заплашени от фалит, ако бъде прието окончателно патентният данък да бъде с годишна ставка 850 лева. Това обяви пред ДУМА Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Според него има реална опасност София да остане временно без таксита, защото превозвачите в момента работят на цени под себестойността на услугата, а ако бъде приета ставката от 850 лв. на патентния данък, ще са принудени да се откажат от работата си. В София има 6300 жълти коли.
В 40 на сто от столичните таксита работят по двама водачи на смени и те ще могат да събират сумата за данъка. За останалите 60 на сто от колите обаче има само по един шофьор, за когото ще бъде невъзможно да успява да плаща налога. Това ще бъде причината тези таксиметрови шофьори да прекратят работата си, прогнозира Спас Атанасов. Според него качествената услуга предполага и цена на километър от 1,20 лева, вместо досегашните 0,77 лв. Ниското заплащане в София било и причина за недобрата поддръжка на автомобилите и влошаване на качеството на услугите.
От Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи са внесли предложение с осем мотива в Столичната община за намаляване на патентния данък и настояват сумата да не надхвърля 420 лв. за столицата. От община София искаха да ни облагат с по 1000 лв. на година, но след преговори с наши представители сумата бе намалена на 850 лв., припомни още той. Утре се очаква да излезе решение на общината по внесеното от браншовиците предложение. "Ако то не е в наша полза, има опасност в София да се появят и много нелегални таксита, защото хората няма да могат да плащат високия данък, като една част ще се откажат, а друга ще работят нелегално", заяви Спас Атанасов. Според него трите големи компании в столицата няма да вдигнат тарифите на километър заради притеснения, че ще загубят голяма част от клиентите си. Ще се оскъпят обаче цените за услугата "повикване", както и началната такса с по 20-30 стотинки, прогнозира Атанасов. Засега в столицата не се предвиждат протестни действия, каквито обаче обещават таксиджиите от Варна и Бургас. Вчера те обсъждаха стратегията си за провеждането им. Ако налогът в двата града не бъде намален до няколко дни, ще прибегнем до протестни действия и гражданска неподчиненост, съобщи Димчо Иванов, председател на таксиметров синдикат "Авто-94" във Варна. Предвижда се във Варна да протестират водачите на 1900 таксита, а в Бургас - на 890. Годишният данък, определен от общините в двата града, ще бъде за Бургас - 900 лева, а за Варна - 850 лева. Заетите в бранша смятат, че ставката не трябва да надхвърля повече от 400 лева. Предложението на общините е ставката да се плаща накуп до 2017 година, като не е предвидено разсрочено плащане, каквато бе старата практика.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ