19 Април 2024петък19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнес за оценители

/ брой: 218

автор:Велиана Христова

visibility 51

Чудесна е идеята на МОН най-сетне да бъдат включени международни експерти в оценяването на научни проекти у нас - поне на тези, финансирани с европари. Те ще класират в помощ на МОН подадените проекти за нови научни центрове - за върхови постижения с 50 млн. лв. финансиране средно, и за центрове за компетентност, изграждани с близо 19 млн. лв. всеки. Дотук обаче свършва хубавото.
За самата сбъркана философия да се градят нови научни центрове, вместо да се укрепват съществуващите, които имат високи постижения, ДУМА писа няколко пъти. Обаче и самата обществена поръчка за оценителите също поражда доста недоумения. Те може да са български или чужди юридически и физически лица и първо трябва да докажат, че имат оборот поне 3 млн. лв. в последните 2 години. Тъй като учените оборот нямат, очевидно става дума за фирми. Тия фирми трябва в последните години да са изпълнявали поръчки със сходна дейност и да наемат за оценяването екип от "учени-експерти" от поне 5 страни. С други думи, МОН ще наема за оценители не пряко квалифицирани учени в дадената област от България и света, а ще плаща на посредник, който да му намери тия експерти. Защо?   
Освен това, според условията на МОН, независимите "учени-експерти" трябва да имат образование бакалавър или магистър, но да са с 5-годишен опит в съответната област и участие в поне един научен проект. А фирмата посредник трябва да разполага и с поне 8 финансисти и 8 строителни инженери с 10-годишен опит. Това, от една страна, доказва, че създаването на новите научни центрове ще се изразява в строителство на сгради. Второ, какви са тия бакалаври и магистри, които ще оценяват проекти на водещи български професори и доценти? Събрани накуп, тия уж строги, но и принизени изисквания, май са създадени за точно определени еврочиновници, чийто бизнес от години е, че работят "оценители".      
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ