26 Април 2024петък19:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Илиана Йотова:

В Брюксел България блести с отсъствието си по темата "корупция"

В страната има 96 контролни органа, които не се борят за ликвидиране на явлението, смята Атанас Зафиров

/ брой: 218

автор:Светла Василева

visibility 1054

На проведените пет срещи-семинари в Брюксел по проблемите на корупцията България блестеше с отсъствието си, заяви вчера Илияна Йотова, евродепутат от БСП и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и човешки права в Европейски парламент, на форума "Борба срещу корупцията в България - за демокрация на гражданите". Дискусията беше организирана от фондациите "Солидарно общество" и "Фридрих Еберт" и в нея взеха участие депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов, Филип Попов и Атанас Зафиров.
Борбата с корупцията е една от темите, по които институциите са в дълг пред гражданите, смята Йотова. Тя цитира данни от изследвания, според които 76% от европейските граждани сочат корупцията като сериозен проблем за страната си, а 73% заявяват, че подкупите са най-лесният начин за бърз достъп до публични услуги. В предишния мандат на евроинституциите се създаде комисия Антимафия с идея да накара ЕК да предложи политическа и законодателна рамка за борба с корупцията, припомни Йотова. Според нея проблемът е в това, че на европейско ниво все още няма изчистени дефиниции на понятията "корупция" и "конфликт на интереси". Тя акцентира вниманието върху факта, че Европа все още не може да въведе институцията "главен прокурор" понеже някои държави членки не искат да бъдат контролирани от общоевропейски орган.
Корупцията в България днес е на нивата от 90-те години на 20 век, когато правовата държава прохождаше, заяви Филип Попов и цитира данни от изследване на Центъра за развитие на демокрацията. През 2016 г. нивата на корупция в сравнение с 2011 г. са удвоени и достигат 22,2%.
Основната грешка в борбата с корупцията е в това, че е насочена към минимализиране на последиците, вместо към ликвидирането й, каза Атанас Зафиров. В България има 96 различни контролни органа, които ако си изпълняват стриктно правомощията и си вършат работата, прокуратурата и съдът ще бъдат в значителна степен подпомогнати, заяви Зафиров. Той цитира доклад на МВФ от 16 септември, според който "корупцията е ключов проблем, който пречи на държавата". Ефективни разследвания, превенция, повишаване на доверието на гражданите в публичните политики и запушване на каналите за изтичане на публични средства - това са част от мерките, които биха допринесли съществено за справяне с проблема според Зафиров.


Валери Жаблянов:

Дискусията за корупцията в България е продуцирана. Тя има режисьори, публика, миманс и тяхната цел е да не се реши проблемът с корупцията. Каква е целта на борбата с корупцията? Меглена Кунева внесе един закон в парламента, в който беше записано, че всеки може да бъде разследван по анонимен донос, да му бъде отнето имущество и т.н. Къде се връщаме ние, питам аз? Какво означава да се създаде в съвременна конституционна държава с разделение на властите извънреден орган? Когато основните дейности, свързани с живота на хората, са предмет на печалба - водата в София е предмет на гигантска печалба, същата е историята с електроразпределителните дружества, с които няма правителство, което да се е справило? Политическата класа е слаба пред гигантския натиск на международните корпорации. Ако приемем, че публичните дейности са държавна собственост, тогава въпросът няма да стои по този начин.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ