19 Април 2024петък12:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Биляна Вучкова:

Изкуството дава безкрайна свобода

Затова в него няма място за сравнение и намиране на "по-добрия", казва талантливата цигуларка и композиторка

/ брой: 219

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1397

Биляна Вучкова е динамична и напълно отдадена солова и ансамблова музикантка, композиторка, импровизаторка, която работи в сферата на съвременните изкуства - музика, пърформанс, танц, театър и други. Учила е класическа цигулка в престижни висши училища в САЩ, има изяви на авторитетни световни сцени - "Карнеги хол" в Ню Йорк, "Джордан хол" в Бостън, "Радиал систем" в Берлин и др. Биляна живее в Берлин и редовно свири на фестивали и концертни серии в цял свят, където се представя със силно индивидуалния си музикален език. Обича да поема рискове, подхожда към съвременния и към класическия репертоар с еднакво вдъхновение и свобода. На 2 октомври от 20 ч. тя отново ще свири на родна сцена - в Първо студио на БНР, заедно с швейцарския пианист и композитор Жак Демиер. А тези дни излезе новият й солов албум "Modus of Raw (Състояние на суровост)".
 

- Биляна, през май известната чешка музикантка Ива Битова ви покани да завършите заедно концерта й в Първо студио на БНР. Подобни сътрудничества сигурно са предизвикателство и удоволствие за вас като изпълнителка - често свирите с колеги от различни жанрове и изкуства?
- Да, моята работа е по различни проекти, където неминуемо се срещам с много различни артисти, работещи в сферата на съвременното изкуство. Удоволствието е наистина голямо, тъй като работя с прекрасни колеги, с които творим и споделяме общи интереси и естетика. С годините съм затвърдила и постоянни партньорства с любими мои съратници.
- Правите концерти за инструмент и глас, за инструмент и танц... (наскоро изнесохте представление в Берлин с хореографката Лито Уолки). Как се допълват те в едно сценично произведение, как въздействат на публиката?
 - Ако ние като артисти се допълваме и разбираме, неминуемо се получава силно свързване, което не може да не подейства и на публиката. Самият израз на общуването е интересното, самото ни изразяване в една симбиотична работа. Същото е и със соловата ми дейност, свързваща различни елементи като инструмента и гласа или разширяването ми към физическия израз.
- Всъщност кое ви доставя по-голяма наслада - да поднесете класиката по най-чистия и виртуозен начин или да експериментирате с нови творби и интерпретации на много популярни композиции?
- Наслада ми доставя качеството на работата, независимо от това какъв е контекстът.
- Вие живеете в Берлин, преди това доста години вашият дом бе в Ню Йорк и Бостън, а и постоянно пътувате по света. Как се променя музиката в днешния бързо развиващ се свят на модерни технологии и "задочни" контакти между хората? И отношението към нея?
- Това е доста обемен въпрос, на който трудно мога да отговоря в рамките на кратко интервю. В музиката днес има много повече място за индивидуален израз, отколкото в миналото. Йерархията на традиционния оркестър и звездните моменти на соло изпълнителите отстъпват място и дават поле на действие на индивидуализма на изпълнителя и неговия начин да се изрази и намери своите съмишленици от страна на публиката. Изпълнители от различните изкуства се търсят и започват да творят заедно, обогатявайки възможностите си. Затвърждава се ансамбловата култура. Самият процес на творенето е често представян и самото творене е центърът на дейността. Засега спирам дотук...
- Три от концертите за цигулка - от Бетовен, Брамс и Чайковски, са смятани за най-хубавите. Но едно е хубаво за слушателя, друго може би за цигуларя? Кои творби заемат "челните места" във вашата лична "класация"?
- При мен няма "челни места" и ми е чуждо понятието за "класация". Заинтригувана съм от процеса на творчество и от възможността да се изразя разбираемо за публиката. С моя музика или с тази на други автори, които уважавам - от съвремието или от миналото, без значение.
- Има произведения за цигулка, които се смятат за толкова трудни, че са почти неизпълними. Обичате ли този род предизвикателства - да свирите подобни композиции, или предпочитате такива, в които авторът по-скоро е заложил интересни идеи и емоции?
- Обичам предизвикателствата безспорно, но критерият ми за подбор е изключително към произведения с дълбока музикалност, независимо от техническите трудности.
- Подготвяте ли в момента записи, участия в конкурси, фестивали?
- Отдавна съм се отказала от конкурсите, за мен в изкуството няма място за сравнение и намиране на "по-добрия". Това е мястото, където можем да се изразим, както намерим за добре, и тази свобода, която трудно намираме във всекидневието си, е това, което ценя. Непрестанно изнасям концерти, подготвям нови проекти, записвам - напълно съм се гмурнала в този свят и с радост.
- За наше удоволствие, напоследък често свирите в България. Какви изяви планирате на родна земя през новия сезон?
- Предпочитам да говоря за това, когато има нещо потвърдено - засега само идеи.... Това, което искам да кажа, е, че имам желание да си идвам и да представям различни аспекти от работата си в България колкото може по-често. И се надявам това да е все повече и повече възможно.

Снимка Иван Мидриг

Снимка Кристина Маркс

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ